Τώρα, λιγότερο από δέκα χρόνια μετά, αποφάσισε να προετοιμάσει μία νέα έκδοσή του, υπό το φως των αλλαγών στο ποδοσφαιρικό τοπίο, μιας και το ισχύον μοντέλο φαίνεται πως έχει ήδη ξεπερασθεί. Στόχος είναι η εισαγωγή κανόνων που βάζει όριο στις δαπάνες για μεταγραφές, δημιουργεί νέα μέτρα για την αντιμετωπιση του χρέους και ακόμα περιορίζει τον αριθμό των παικτών που θα μπορεί να έχει κάθε σύλλογος.
Η εμφάνιση νέων παραγόντων στην αγορά και η αύξηση της αξίας στις μετακινήσεις παικτών, κάνουν, σύμφωνα με την UEFA, απαραίτητη την αναθεώρηση της ισχύουσας έκδοσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του ποδοσφαίρου στις μέρες μας. Στόχος είναι η εφαρμογή του για την σεζόν 2018-2019.
Κατά την έγκρισή του, το 2009, ο κανονισμός αυτός δημιουργήθηκε με έξι σαφείς στόχους:
1. Μεγαλύτερη πειθαρχία και ορθολογισμό στα οικονομικά των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
2. Μείωση στην πίεση των μισθών και στην αξία των μετακινήσεων, προκειμένου να περιοριστεί η πληθωριστική επίδραση.
3. Η ενθάρρυνση των συλλόγων να ανταγωνίζονται με τα εισοδήματά τους.
4. Η ενθάρρυνση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, στον τομέα των Νέων και της υποδομής.
5. Η προστασία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
6. Η διασφάλιση ότι οι σύλλογοι θα επιλύουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως.
Ο δημοσιονομικός κανονισμός και ο κανονισμός αδειοδότησης της UEFA εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2010 και ενημερώθηκαν το 2012, για μια περίοδο τριών ετών. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στις ομάδες που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκούς αγώνες το καλοκαίρι του 2011. Τα εκκρεμή χρέη μειώθηκαν στο 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία που χειρίστηκε η ίδια η UEFA. Με τις απώλειες των ευρωπαϊκών συλλόγων να μειώνονται από 1,7 δισ ευρώ το 2011 σε 286 εκατομμύρια ευρώ το 2016.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια νέα επανάσταση στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με μεταγραφές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που δεν είναι πλέον εξαίρεση, αλλά τείνει να δημιουργήσει κανόνα. Τα τελευταία δύο χρόνια, αστρονομικά ποσά έχουν καταβληθεί για τους Πογκμπά, Νεϊμάρ, Μπαπέ, Κουτίνιο ή Ντεμπελέ. Και φαίνεται ότι αυτό μόλις ξεκίνησε.
Η UEFA θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, γι αυτό έχει αποφασίσει να επέμβει, δουλεύοντας ήδη πάνω στο πρόγραμμα «Financial Fair Play 2.0», όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Θα οριστεί ένα ανώτατο όριο, έτσι ώστε η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που δαπανώνται για τους παίκτες και εκείνων που μπήκαν στα ταμεία από την πώληση των παικτών δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια. Μία κίνηση προκειμένου να αποτραπούν οι υπερβολικές δαπάνες των συλλόγων. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα μιας ομάδας εξαρτώνται από το εισόδημα που αποκτάται στις μεταγραφές.
Έτσι, για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα που έλαβε 222 εκατομμύρια για τον Νεϊμάρ και 5 επιπλέον για τον Τέγιο, για συνολικά 227 εκατομμύρια, δεν θα μπορούσε να ξοδέψει περισσότερα από 327 εκατομμύρια για την ενίσχυσή της εάν ο κανονισμός αυτός ήταν σε ισχύ.
Άλλα μέτρα που τελούν υπό έγκριση, περιορίζουν το χρέος των συλλόγων ή περιορίζουν τις λίστες σε 25 επαγγελματίες παίκτες. Με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι πιο ισχυροί σύλλογοι να αποκτούν περισσότερους παίκτες από ό,τι χρειάζονται.
Το σχέδιο θα ψηφιστεί στις 24 Μαΐου σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και θα ισχύσει από την επόμενη σεζόν.