Το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι η πρώτο που θα διεξαχθεί στην Ευρώπη μετά το γερμανικό (2006). Είναι δε το 21ο στην ιστορία και το παρθενικό της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διοργάνωση που το ένα σκέλος της πατά στην Ευρώπη και το άλλο στην Ασία κι αυτό γιατί δύο πόλεις που επιλέχθηκαν για το τουρνουά, το Γεκατερινμπούργκ (ή Αικατερινούπολη) και το Σότσι υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της χώρας.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 64 αγώνες. Την 1η Δεκεμβρίου, στη Μόσχα, θα διεξαχθεί η κλήρωση της τελικής φάσης, με μία νέα, πιο απλουστευμένη μορφή. Οι ομάδες θα μπαίνουν στους ομίλους με βάση τη θέση που κατέχουν στην παγκόσμια κατάταξη και όχι ανάλογα με την ήπειρο που ανήκουν.
Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους δυναμικότητας, με τις επτά κορυφαίες (Γερμανία, Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία και Γαλλία, συν τη διοργανώτρια Ρωσία) στον πρώτο κι αναλόγως οι υπόλοιπες. Το κάθε γκρουπ του πρώτου γύρου θα αποτελείται από μία ομάδα κάθε κατηγορίας, που θα καθορίζεται από την κλήρωση. Ο μόνος γεωγραφικός περιορισμός είναι ότι κανένας όμιλος δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει δύο ομάδες από την ίδια ήπειρο, με εξαίρεση την Ευρώπη.
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ
Επιλέχθηκαν, τελικώς, έντεκα πόλεις και δώδεκα στάδια για τους αγώνες. Τον τελικό και έναν ημιτελικό θα φιλοξενήσει το στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας. Το μικρό τελικό και τον άλλο ημιτελικό το στάδιο Κρίστοβσκι της Αγίας Πετρούπολης. ΜΟΣΧΑ: Στάδιο Λουζνίκι (81.000 θέσεις, κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ), Ατκρίτιε Αρένα (Στάδιο Σπαρτάκ, 45.360, 365 εκατομμύρια), ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Στάδιο Κρίστοβσκι (68.134, 850 εκατομμύρια), ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ: Στάδιο Καλινινγκράντ (35.212, 260 εκατομμύρια), ΚΑΖΑΝ: Καζάν Αρένα (45.379, 385 εκατομμύρια), ΝΙΖΝΙ ΝΟΒΓΚΑΡΑΝΤ: Στάδιο Νίζνι Νόβγκαραντ (44.899, 240 εκατομμύρια), ΣΑΜΑΡΑ: Κόσμος Αρένα (Σαμάρα Αρένα, 44.918, 270 εκατομμύρια), ΒΟΛΓΚΑΓΚΡΑΝΤ: Αρένα Βολγκαγκράντ (45.568, 230 εκατομμύρια), ΣΑΡΑΝΣΚ: Μαρντόβια Αρένα (45.015, 255 εκατομμύρια), ΡΑΣΤΟΦ-ΟΝ-ΝΤΟΝ: Ραστόφ Αρένα (45.000, 275 εκατομμύρια), ΣΟΤΣΙ: Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ (47.659, 665 εκατομμύρια), ΓΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ: Στάδιο Τσεντράλ (Αρένα Αικατερινούπολης, 35.696, 180 εκατομμύρια).
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Περισσότερες από 500.000 ήταν οι αιτήσεις των φιλάθλων για τα εισιτήρια της τελικής φάσης, την πρώτη ημέρα των πωλήσεων. Οι Ρώσοι οπαδοί ήταν εκείνοι με τις πιο πολλές κι ακολούθησαν οι Μεξικανοί, οι Αργεντινοί, οι Βραζιλιάνοι, οι Κινέζοι, οι Αμερικανοί, οι Κολομβιανοί, οι Γερμανοί και οι Αγγλοι. Η μεγαλύτερη ζήτηση (πάνω από 50.000 εισιτήρια) υπάρχει για τον τελικό της διοργάνωσης, ενώ 40.000 εισιτήρια αιτήθηκαν οι φίλαθλοι για το εναρκτήριο παιχνίδι. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 90 ευρώ, στις πιο φθηνές θέσεις -για τους αγώνες των ομίλων- και φθάνουν στα 950 για τον τελικό. Ολοι οι φίλαθλοι για να παρακολουθούν τους αγώνες θα πρέπει να έχουν ένα επίσημο έγγραφο αναγνωριστικής ταυτότητας, που θα εκδίδεται από τις ρωσικές αρχές.
Η μπάλα, η μασκότ, το λογότυπο και η τεχνολογία
Η μπάλα των τελικών ονομάζεται «Telstar 18» και πήρε την ονομασία της από την αυθεντική που χρησιμοποιήθηκε στα τέλη των δεκαετιών 1960 και 1970. Εχει λευκή βάση με μία σειρά διαβαθμίσεων, από μαύρο σε γκρι, στο πάνω μέρος της.
Ενας λύκος με σπορ εμφάνιση και γυαλιά ηλίου θα είναι η μασκότ. Το όνομά του, Ζαμπιβάκα, που σημαίνει «αυτός που σκοράρει». Επελέγη με το 53% των ψήφων, έναντι μιας τίγρης (27%) και μιας γάτας (10%). Από το Διάστημα παρουσίασε η Ρωσία το λογότυπό της για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αστροναύτες είχαν την τιμή να δείξουν παγκοσμίως τη «μαγική σφαίρα», με την οποία αποτίουν φόρο τιμής στο Σπούτνικ (τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία που εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ενωση), που μετατρέπεται στο βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ. Την αναγκαιότητα της εισαγωγής του βοηθού διαιτητή βίντεο (VAR) υποστήριξε ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Αιτία το «γκολ-φάντασμα» που πανηγύρισε ο Παναμάς -στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα (2-1)- και του χάρισε την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια της διοργάνωσης
Η βομβιστική ενέργεια στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, τον περασμένο Απρίλιο, δημιούργησε αμφιβολίες στα θέματα ασφαλείας. Οι διοργανωτές δεν ανησύχησαν.
Αντιθέτως εγγυήθηκαν πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πανίσχυρα. Μάλιστα προέβησαν και σε μια καινοτομία καταργώντας για ένα μήνα τη βίζα εισόδου στη χώρα για αυτούς που θα την επισκεφτούν λόγω των αγώνων. Μια ενέργεια που ίσως εγκυμονεί κινδύνους, αφού ήδη το ISIS (ισλαμιστές) απειλεί με κάθε τρόπο τα μεγάλα αστέρια (Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ κ.ά.) που θα δώσουν το παρών. Εκτός τούτου υπάρχει και το πρωτόγνωρο γεγονός της συμμετοχής τεσσάρων αραβόφωνων εθνικών ομάδων (για πρώτη φορά). Οι τρεις προέρχονται από τη Β. Αφρική (Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο) και η άλλη είναι η Σαουδική Αραβία.
Παίζουν μπάλα… οικονομία και πολιτική
Ο τότε ισχυρός άνδρας της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ, χαρακτήριζε τον εαυτό του ως «ευτυχισμένο πρόεδρο», όταν τον Δεκέμβριο του 2010 επέλεξε τη Ρωσία (με έκταση περίπου 17 εκατ. τ.χλμ. είναι η μεγαλύτερη χώρα που έχει αναλάβει ποτέ τη διοργάνωση) για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Η χώρα κέρδισε τις υποψηφιότητες των Πορτογαλίας-Ισπανίας (κοινή), Βελγίου-Ολλανδίας (κοινή) και Αγγλίας. Εξαρχής, βρέθηκε στο προσκήνιο για λόγους διαφθοράς, αφού κατηγορήθηκε για χρηματισμό παραγόντων της ΦΙΦΑ προκειμένου να μεροληπτήσουν υπέρ της. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, στις τάξεις της, με αποτέλεσμα τις σαρωτικές αλλαγές που άγγιξαν την κορυφή της πυραμίδας. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος μόνο για τα γήπεδα θα έφτανε τα 3,5 δισεκατομμύρια, ενώ συνολικά το τουρνουά θα κόστιζε στη Ρωσία περισσότερα από εννιά δισεκατομμύρια.
Στην πορεία άλλαξαν πολλά. Η ρωσική κυβέρνηση διέταξε περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Δεν δίνεται κάποια αιτιολογία γι’ αυτή την απόφαση, αλλά η Ρωσία έχει «πληγεί» από ύφεση την οποία έχουν επιδεινώσει οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως. Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα αρνούνται να πληρώσουν το ποσό-ρεκόρ των 110 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην έχουν κλείσει ακόμα πολλές συμφωνίες, επτά μήνες πριν από την έναρξη. Εκείνο που ίσως αξίζει να αναφερθεί είναι η απουσία εθνικών ομάδων από τις αναδυόμενες αγορές του ποδοσφαίρου.
Θα λείψουν οι τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία και η Ινδία. Κάποιοι εξετάζουν τις απουσίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας με κοινωνικοπολιτικά κριτήρια, επισημαίνοντας τις σχέσεις των δύο αυτών χωρών με τη Ρωσία. Ιδιαίτερα η απουσία Κινέζων και Αμερικάνων οδηγεί σε μία υποτίμηση κυρίως του τηλεοπτικού προϊόντος της κορυφαίας διοργάνωσης, αφού είναι γνωστή η δυναμική τους σε αυτό τον τομέα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής