Φτωχή το δίχως άλλο η «ελληνική» παρουσία στο εφετινό Euro και όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας της ελληνικής ομάδας μετά από τρεις συνεχόμενες συμμετοχές αλλά και των παικτών που αγωνίστηκαν στη Σούπερ Λίγκα, την σεζόν που έληξε.
Μόλις πέντε θα είναι παρόντες, αριθμός εξαιρετικά μικρός αν κρίνει κανείς ότι στην εφετινή διοργάνωση αυξήθηκε κατά 50% το σύνολο των χωρών που θα λάβουν μέρος (24 από 16).
Την πεντάδα των «Ελλήνων» τη συναντάμε σε τρεις εθνικές ομάδες.
Στη Σουηδία υπάρχουν ο Μάρκους Μπεργκ και ο Τζίμι Ντουρμάζ.
Στη Σλοβακία βρίσκουμε τον Ρόμπερτ Μακ και στην πρωτοεμφανιζόμενη σε μεγάλη διοργάνωση Αλβανία τον Εργκις Κάτσε και τον Αντι Λίλα.
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη κατηγορία. Είναι παίκτες που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στη χώρα μας και τώρα βγάζουν αλλού το… μεροκάματό τους.
Πάμε να τους θυμηθούμε…
Μίροσλαβ Στοχ (Σλοβακία): Πρώην του ΠΑΟΚ που ανήκει στη Φενερμπαχτσέ αλλά στη σεζόν που τελείωσε αγωνίστηκε δανεικός στην Μπούρσασπορ.
Βλάντιμιρ Βάις (Σλοβακία): Πέρασε για ένα εξάμηνο από τον Ολυμπιακό και τώρα αγωνίζεται στην Αλ Γκαράφα στο Κατάρ.
Λουτσιάν Σανμαρτεάν (Ρουμανία): Στα 36 του έχει την πρώτη και μοναδική ευκαιρία να παίξει σε μια μεγάλη διοργάνωση με την εθνική ομάδα της χώρας του. Ηρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2003 και αγωνίστηκε για 3 ½ περιόδους στον Παναθηναϊκό πριν πάει τον Φεβρουάριο του 2007 στην ολλανδική Ουτρέχτη.
Ρασβάν Ρατ (Ρουμανία): Αλλος ένας βετεράνος που αγωνίστηκε για μια σεζόν (2014-2015) στον ΠΑΟΚ ερχόμενος από τη Ράγιο Βαγιεκάνο στην οποία επέστρεψε.
Γιούρι Λοντίνγκιν (Ρωσία): Θα μπορούσε να ήταν απών αν όταν έπρεπε δεν είχε επιλέξει την εθνική ομάδα της Ρωσίας αντί εκείνη της Ελλάδος! Τον γνωρίσαμε στην Ξάνθη το 2009 πριν μεταγραφεί στη Ζενίτ το 2013. Ενδιάμεσα τη σεζόν 2010-2011 έπαιξε με τον Εορδαϊκό στην τρίτη κατηγορία!
Γιάκουμπ Βαβρζίνια (Πολωνία): Ιδιάζουσα περίπτωση ο αριστερός μπακ της Λέχια Γκντανσκ. Ηρθε στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2009 και φόρεσε εννέα μόνο φορές τη φανέλα του Παναθηναϊκού πριν εγκαταλείψει τη χώρα μας έχοντας συλληφθεί ντοπέ.
Γκόρντον Σίλντενφελντ (Κροατία): Παρά το πολύ κακό ξεκίνημα στη χρονιά λόγω τραυματισμού, ο πρώην κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού κέρδισε θέση στην αποστολή των Κροατών.
Κρίστιαν Νέμεθ (Ουγγαρία): Από το 2006 έχει αλλάξει 11 ομάδες στην καριέρα του. Τρεις από αυτές ελληνικές (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός Βόλου). Δεν μπόρεσε να στεριώσει πουθενά αν και κάποτε «συγκίνησε» τη Λίβερπουλ που πλήρωσε αδρά για να τον πάρει από τη ΜΤΚ. Από τον Γενάρη παίζει στην Αλ Γκαράφα του Κατάρ.
Εϊντουρ Γκούντγιονσεν (Ισλανδία): Εντυπωσιακή περίπτωση. Στα 38 του πια. Τον Ιούλιο του 2011 ήρθε στην Ελλάδα και η ΑΕΚ αποτέλεσε μία από τις 16 ομάδες της καριέρας του σε εννέα διαφορετικές χώρες. Στάθηκε εξαιρετικά άτυχος σπάζοντας το πόδι του, αγωνιζόμενος σε έξι αγώνες της κανονικής περιόδου συν τέσσερις των πλέι οφ. Τελευταία του ομάδα η νορβηγική Μόλντε!
Μπρούνο Αλβες (Πορτογαλία): Ηρθε δανεικός για μία σεζόν (2004-2005) στην ΑΕΚ από την Πόρτο ξεκινώντας ουσιαστικά από τα ελληνικά γήπεδα τη σπουδαία καριέρα του σε Πόρτο, Ζενίτ, Φενερμπαχτσέ και από τη νέα περίοδο στην Κάλιαρι.
Βιεϊρίνια (Πορτογαλία): Στην Πόρτο δεν εκτίμησαν ποτέ το ταλέντο του. Τον άφησαν να πάει πρώτα στη Λεϊσόες, μετά στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2008 έως τον Γενάρη του 2012 που μεταγράφηκε στη Βόλφσμπουργκ.
Να δούμε, τέλος, και δύο ακόμη πρόσωπα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη χώρα μας, δύο πρώην ομοσπονδιακούς.
Τον Ανχελ Ιορντανέσκου που τον γνωρίσαμε ως παίκτη του ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ως ομοσπονδιακό στα τέλη εκείνης του ’90 και που θα βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής Ρουμανίας σε αυτό το Euro.
O άλλος είναι φυσικά ο Φερνάντο Σάντος που έμεινε περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα ως προπονητής της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Οδήγησε την εθνική μας ομάδα στα προημιτελικά του προηγούμενου Euro και στη φάση των «16» στο Μουντιάλ του 2014.