Σε ανάρτησή της στο Facebook, η κ. Κυριανίδου σημειώνει τα εξής: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προσωπικά μού εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθειά μου να υπεραμυνθώ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των απόψεων μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο».
Στο πλευρό της Νικολαΐδου και η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Εν μέσω μίας πολυήμερης κατάληψης στο κτίριο της Πρυτανείας, η οποία έχει λάβει περιορισμένη δημοσιότητα (σ.σ.: σε σχέση με παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν), αλλά και της στοχοποίησης της προέδρου της Φιλοσοφικής Αθηνών, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, από ομάδα φοιτητών που διαφωνεί με το γεγονός ότι η ίδια εξέφρασε την άποψή της μέσω facebook, ζητώντας την παραίτησή της, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
H καθηγήτρια, η οποία δηλώνει ότι δεν την τρομάζουν οι εκφοβισμοί και οι απειλές που δέχεται, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι θεμελιώδες και η προστασία του αυτονόητη παντού, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμιά μας. Οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης μας βρίσκει απέναντι», ανέφερε η κ. Κεραμέως μετά τη συνάντηση, με κύκλους του υπουργείου να σημειώνουν ότι το μήνυμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών που έχει στείλει η κυβέρνηση μέσω των θεσμικών πρωτοβουλιών της έχει ληφθεί από την κοινωνία και το κύμα υποστήριξης που δέχθηκε η καθηγήτρια δεν ήταν δεδομένο κάποια χρόνια πριν, λόγω του φόβου που επικρατούσε στα Ιδρύματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μηνύματα που έχουν σταλεί από την Πολιτεία στις «θορυβώδεις», αλλά ισχνές μειοψηφίες είναι ξεκάθαρα. Και η κοινωνία έχει αρχίσει να δείχνει ισχυρές αντιστάσεις σε αυτές τις συμπεριφορές. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι και πάλι η ακαδημαϊκή κοινότητα μπαίνει σε κατάσταση αυτοπροστασίας.
Για την καθηγήτρια, η συνάντηση έχει μία συμβολική σημασία με ειδικό βάρος, όμως η ίδια συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο φοιτητών, γιατί εξέφρασε μία άποψή της. «Σήμερα (σ.σ.: χθες) είχα μία νέα ανάρτηση πανό στη Φιλοσοφική που μου έλεγε να παραιτηθώ. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεσμικά κάτι που να με προστατεύσει. Κάποιοι δικοί μου άνθρωποι με συνοδεύουν στους χώρους του πανεπιστημίου για να μη γίνω δέκτης κάποιας επίθεσης», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Τηλεργασία
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Οσον αφορά στην κατάληψη στο ΕΚΠΑ, εδώ και περίπου 15 ημέρες, κάποια άτομα έχουν καταλάβει την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει προχωρήσει κι αυτή με τη σειρά της σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην παρεμποδιστεί, εξαιτίας της κατάληψης, καμία δραστηριότητα του πανεπιστημίου. Οπου κρίνεται απαραίτητο υπάρχει τηλεργασία ή τηλεκπαίδευση και το Ιδρυμα λειτουργεί σαν να μην υπάρχει… κατάληψη. Και όπως τα δέκα άτομα που φέρεται να έχουν καταλάβει την Πρυτανεία δεν διαταράσσουν το έργο του πανεπιστημίου, έτσι φαίνεται ότι η παρουσία τους δεν ενοχλεί ούτε και τους θεσμικούς φορείς, που θα μπορούσαν να πιέσουν καταστάσεις ώστε να υπάρξει κάποιου είδους «έξωσή» τους από το δημόσιο κτίριο, με πηγές να αναφέρουν ότι μία τέτοια ενέργεια, εφόσον δεν παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, χρειάζεται μόνο «πολιτική βούληση».
Βέβαια, με τα περιστατικά στο Ιδρυμα να πληθαίνουν, όπως στην περίπτωση της κ. Νικολαΐδου-Κυριανίδου, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια επέμβαση τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το 2015, σε μία πολυήμερη κατάληψη του ΕΚΠΑ, οι πρυτανικές Αρχές (σ.σ.: με πρύτανη, όπως και τώρα, τον κ. Θάνο Δημόπουλο) είχαν προχωρήσει σε συνεχείς εκκλήσεις προς την τότε κυβέρνηση να δώσει μία λύση, καθώς είχαν παγώσει σχεδόν όλες οι διοικητικές εργασίες του Ιδρύματος, αφήνοντας στον αέρα ζωτικά κομμάτια της λειτουργίας του πανεπιστημίου όπως η φοιτητική μέριμνα ή τα προγράμματα Erasmus. Υστερα από 19 ημέρες συνεχών εκκλήσεων και συμβολικών παραστάσεων από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, αστυνομική επιχείρηση διέλυσε την κατάληψη.
Βάνα Νικολαίδου: Τι είπε στον Ε.Τ.
«Με υποχρέωσαν να ακούω τη διαστρέβλωση των λεγομένων μου και μου ζήτησαν να ζητήσω συγγνώμη. Ενώπιον των τρομοκρατημένων φοιτητών μου και του κοσμήτορα της σχολής, Αχιλλέα Χαλδαιάκη, ο οποίος βρέθηκε στη μέση ενός λαϊκού δικαστηρίου ακούγοντας κατηγορίες. Εάν κάποιος από αυτούς προέβαινε σε χειροδικία, ποιος θα με προστάτευε; Οι φοιτητές, που ήταν έντρομοι; Μία υποψήφια διδάκτωρ, φοιτήτριά μου, επιχείρησε να με υπερασπιστεί και δέχτηκε με τη σειρά της λεκτική επίθεση», αναφέρει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στον «Ε.Τ.».
Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας οφείλει να μιλήσει για το bullying στην καθηγήτρια Νικολαΐδου
Να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της επίθεσης που δέχεται τις τελευταίες μέρες από φοιτητές η πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής, Βάνα Νικολαΐδου, ζήτησε από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Είναι φασισμός και είναι ολοκληρωτισμός. Και θα περίμενα η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει βγει σύσσωμη και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της κυρίας Νικολαΐδου και απευθύνομαι γι’ αυτό στους περίφημους προοδευτικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πού είναι οι απόψεις τους για το άσυλο ιδεών; Εδώ πέρα βιάζεται το δικαίωμα μίας καθηγήτριας να έχει άποψη και να την εκφράζει» είπε αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Οφείλουν να βγουν και να μιλήσουν με θάρρος και παρρησία. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι παράγοντες του δημοσίου βίου και τα πολιτικά κόμματα».
Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση σχετικά με το θέμα. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να μιλήσει. Έχει την υποχρέωση, να υπερασπιστεί το δικαίωμα της κ. Νικολαΐδου, κάθε φοιτητή και κάθε καθηγητή να έχει την άποψη του και την αντίληψη του και πρέπει να καταδικάσει όλους αυτούς τους αναρχοαριστεριστές, οι οποίοι με τον πιο φασιστικό και ολοκληρωτικό τρόπο συμπεριφέρονται έτσι απέναντι σε ανθρώπους, μόνο και μόνο γιατί διαφωνούν με τις απόψεις τους» τόνισε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία θα κάνει ό,τι χρειαστεί, όποτε και όπου χρειαστεί, σε περίπτωση που απειληθεί η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου στην άσκηση των καθηκόντων της.