Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας, καθώς δεν διαθέτει συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πολιτική Μάρκι και Τρας στην οικονομία
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα ζητήματα της οικονομίας δίνοντας απάντηση στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Είπε συγκεκριμένα: «Θα αναφερθώ σε αυτό που θεωρεί δικό του γήπεδο την οικονομία. Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει τη διακυβέρνηση Μάκρι στην Αργεντινή, τον κ. Μάκρι τον υποδέχθηκαν οι αγορές με ζουρνάδες και νταούλια, για τρία δημιούργησε μία εικόνα για την Αργεντινή που όμως δεν είχε καμία σχέση με τις επιδόσεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Το 2019 επέστρεψε την Αργεντινή σε κατάσταση αδυναμίας δανεισμού, 16 εκ. άνθρωποι στην φτώχεια και όλους τους δείκτες αρνητικούς».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη: «Τι έχουν κάνει στην οικονομία εκείνοι που λένε ότι είναι άριστοι και κατηγορούν εμάς. Τι μας είπε ο κ. Σταικούρας μετά την ΔΕΘ; Ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια. Το λένε εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε το χρέος ρυθμισμένο και με μαξιλάρι 37 δισ. που επέτρεψε μετά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να δανείζεται. Τι μας έλεγε όμως ο Μητσοτάκης όταν βγαίναμε από τα μνημόνια; Ότι πάμε σε τέταρτο μνημόνιο και πρότεινε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι των 37 δισ. θα είχαμε πάει είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης».
Συμπυκνώνοντας είπε ότι «είναι ακροδεξιάς αντίληψης επικοινωνιακή πολιτική αυτή που ακολουθούν και ακολούθησε ο Τραμπ να αντιστρέφουν με χυδαίο τρόπο την πραγματικότητα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι αλήθεια ότι εκείνοι βρεθήκαν σε διαφορετικές συνθήκες. Εκείνοι βρέθηκαν χωρίς τους δικούς μας δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά σε ρήτρα διαφυγής. Τι έκαναν; Στην οικονομία έδωσαν 50 δισ. αν εμείς είχαμε να δαπανήσουμε θα στηρίζαμε την κοινωνία, θα το καταλάβαινε η κοινωνία. Που τα έδωσαν όμως; Σε εκείνους που είχαν ανάγκη ή τα μοίρασαν με πελατειακά κριτήρια. Ας το κρίνουν οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παραπλανήθηκαν. Τώρα δεκαετές ομόλογο τρέχει με 5,9%, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έχουν γίνει απαγορευτικές για την ελληνική οικονομία. Όταν τα επιτόκια έπεφταν μας έλεγαν ότι δεν οφειλόταν στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πολιτική Μητσοτάκη. Τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν δεν οφείλεται στην πολιτική Μητσοτάκη; Μας έλεγαν για την επενδυτική βαθμίδα: ποιος ήταν ο βασικός στόχος που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε το 2019; Ότι σε 18 μήνες θα βάλω την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Μετά είπε αρχές του 2021, μετά πέρασε το 2021 και το 2022 τώρα λέει ότι κάποια μέσα στο 2023. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα γιατί η πολιτική Μητσοτάκη είναι μία αποτυχημένη πολιτική». Γενικεύοντας υποστήριξε ότι «η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Η Τρας κατέρρευσε μέσα σε ένα μήνα γιατί πήγε να εφαρμόσει ένα ακραίο σχέδιο. Στις σημερινές συνθήκες ούτε οι αγορές δεν το στήριξαν. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι πρόγραμμα Μάκρι και Τρας».
Αρνητικά τα στοιχεία για την ΔΕΗ
Ακολούθως αναφέρθηκε στην ΔΕΗ: «Δρομολόγησαν μία πρωτοφανή διαδικασία ιδιωτικοποίησης που μπροστά της αυτό που ετοίμαζε ο Σαμαράς ήταν αστείο πράγμα. Ποια είναι τώρα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο: Μεταβολή δηλαδή από 31/12/2021 στις 30/06/2022 όπως αποτυπώνονται στις εξαμηνιαίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις: το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 355 εκατομμύρια ευρώ. Από 1.890 σε 2.245 εκατομμύρια. Μείωση ταμείου κατά 635 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο δανείων 4,3 δισ. εκ των οποίων το 35% με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αύξηση επισφαλειών κατά 86 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση ανάγκης χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης που έφθασε το 1,4 δισ. ευρώ. Αύξηση χρηματοδοτικού κόστους από τα 73 στα 150 εκατ. ευρώ. Αρνητικά κέρδη προ φόρων: με την αφαίρεση των μη λειτουργικών κερδών και την αντιστροφή προβλέψεων το πραγματικό αποτέλεσμα είναι ΖΗΜΙΕΣ 76,6 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση στο μη επαναλαμβανόμενο ΕΒΙΤDΑ από τα 471,4 εκατομμύρια στα 429,3. Οι καθαρές ταμειακές ροές παρουσιάζουν αρνητικό υπόλοιπο 1,3 δισ. Εάν δεν υπήρχε η πώληση του ΑΔΜΗΕ (περίπου 1,3 δισ.) θα μιλάγαμε για περίπου εξαΰλωση του ταμείου της εταιρείας. Και βέβαια για να υπερηφανεύεστε ότι παραλάβατε μια τιμή μετοχής χαμηλά και την πήγατε ψηλά. Αλλά φαίνεται ούτε στο γήπεδο σας, που είναι το χρηματιστήριο, τα καταφέρνετε γι’ αυτό και με τεχνικούς τρόπους και με έμμεση χειραγώγηση κρατάτε την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει. Τι κάνουν όμως, δίνουν μισθούς και μπόνους και κρατάνε τεχνητά με χειραγώγηση ψηλά την τιμή της ΔΕΗ».
Τράπεζες και “κόκκινα” δάνεια
Ακολούθως αναφέρθηκε στις τράπεζες και στα “κόκκινα” δάνεια: «Πάμε να δούμε με τις τράπεζες.Έδωσαν 19 δισ. εγγυήσεις για το σχέδιο Ηρακλής. Για να γίνει τι; Να πάρουν οι servicers για λογαριασμό των fundsτα κόκκινα δάνεια στα 3/5 της αξίας τους. Και να κάνουν πλειστηριασμούς για να τα πουλήσουν περισσότερο και να κερδίσουν. Και το ερώτημα είναι γιατί πριν προχωρήσει αυτή η διαδικασία να μην ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης αν μπορεί με μια εύλογη ρύθμιση, να κρατήσει το σπίτι του; Όχι στα 3/5 που αγοράζει το fund. Σε μεγαλύτερο ποσοστό. Γιατί χωρίς ρύθμιση χάνει το σπίτι γιατί η τράπεζα του ζητά να πληρώσει μαζί με τα πανωτόκια το 150% ή το 200%. Όταν είμασταν κάτω από τη σκληρή επιτροπεία το 2015, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να ψηφιστεί ένας νόμος που έθετε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία εκποίησης δανείων στους servicers, να προηγούνται συγκεκριμένα στάδια για τη ρύθμιση με τους ιδιοκτήτες. Όταν ήρθε η ΝΔ, δεν τους έκανε ο νόμος. Γιατί δε θέλανε ρυθμίσεις. Και ξεκινήσανε τους πλειστηριασμούς με έναν νόμο του 2003, που δε προέβλεπε υποχρεωτικά στάδια ρυθμίσεων. Και δίνει πλήρη φορολογική απαλλαγή σε όλες τις πράξεις που διενεργούν τα funds. Να μην καταβάλλεται δηλαδή φόρος υπεραξίας στην πώληση, να μην πληρώνεται ΦΠΑ, να μην καταβάλλεται φόρος για τους τόκους που εισπράττονται από την εξυπηρέτηση των δανείων. Αντιθέτως, ο νόμος του 2015 προβλέπει ότι κάθε πράξη και κάθε ενέργεια φορολογείται. Γι αυτό και επέλεξαν τα funds το παλιό πλαίσιο. Για να κάνουν πλειστηριασμούς και να βγάζουν χρήμα εύκολα και γρήγορα. Ποια είναι τα αποτελέσματα; 44.000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2022. Τρείς φορές περισσότεροι από το 21. Και ούτε 3 στους 100 δε κατάφεραν να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης. Έλα όμως που ο νόμος του 2003 που αξιοποίησαν, δε προέβλεπε servicers. Και άρα είναι εκτός νομιμότητας όλη η διαδικασία.Προειδοποιούμε τη κυβέρνηση να μη τολμήσει καν να φέρει στη Βουλή τροπολογία. Και να αναλάβει τις ευθύνες της. Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε τι θα γίνει με τις εγγυήσεις της Γιούροστατ. Προειδοποιώ τον κ. Μητσοτάκη. Αν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου εγγραφούν στο χρέος. Αν δηλαδή φεσώσει τον ελληνικό λαό με σχεδόν 20 δις για να παίρνουν τα funds κοψοχρονιά τα σπίτια της μεσαίας τάξης, θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσει. Αλλά να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία. Τα χρήματα του ελληνικού λαού που φορτώνονται στο χρέος να γίνουν εγγυήσεις όχι για εκποιήσεις αλλά για ρυθμίσεις και κοινωνική κατοικία».
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
Επέκταση χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο
Αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Αυτό που λέμε είναι η βάση για μία νέα πρόταση αντίστοιχη με τη διασύνδεση της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δεν αξιοποίησε μία θετική συγκυρία προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την πίεση και την στήριξη της ΕΕ. Χάθηκε μία ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως κάνει πάντα η συντηρητική παράταξη δεν έχει την ευελιξία να πάρει την ευθύνη επίλυσης των κρίσιμων θεμάτων. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο ότι η Τουρκία αποκατέστησε τις σχέσεις της και διεκδικεί ρόλο ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο θέσεις αρχής αλλά και σχέδιο. Δεν γίνεται να συνεχίζουν άλλοι και όχι η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή. Δεν γίνεται να εξαντλείται η εξωτερική πολιτική στη χώρας στην απόσπαση δηλώσεων ή σε ταξιδιωτική διπλωματία. Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός, και μόνο κέρδος δεν μπορεί να έχει η χώρα. Όποιος το βλέπει σαν πεδίο πρόσκαιρων κερδών πλανώνται οικτρά.
Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι casus belli, είναι άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος με άνοιγμα της συζήτησης για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Λιβύη, και ναι και με την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος και πίεση στην Τουρκία με την βοήθεια των εταίρων να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στον διάλογο για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με σαφείς κόκκινες γραμμές».
Απαντώντας σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έθεσαν θέμα ένταξης των δύο χωρών Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο κ.Τσίπρας «ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα στη διατύπωση διαφορετικής άποψης σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής, έθεσε όμως σαν προβληματισμό για το αν η κατάθεση διαφορετικής άποψης αποπροσανατολίζει την συζήτηση. Ένα από τα προβλήματα του κόμματος που το έχουν κάνει σημαία οι αντίπαλοι είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βασίστηκε στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αγαπήσαμε εμείς ξαφνικά το ΝΑΤΟ; Όχι αλλά τους είπαμε ότι αν αυτή είναι η επιλογή σας ας το κάνετε. Δεν μπορεί όμως σήμερα που έρχονται δύο χώρες ευρωπαϊκές, που δεν είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και λένε ότι θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, στο κακό ΝΑΤΟ. Τι θα πούμε εμείς που αφήσαμε την Βόρειο Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ, ότι εμείς διαφωνούμε και θα βάλλουμε βέτο;».
Να γίνει ο χάρτης κόκκινος ή κοκκινοπράσινος στις αυτοδιοικητικές
Για τα αυτοδιοικητικά θέματα είπε: «Διάβαζα σήμερα ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να μεταθέσει τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να γίνουν μαζί τις ευρωεκλογές. Δεν μπορείς να μεταφέρεις τα γκολ ποστ όπως επιθυμείς. Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν;». Συνέχισε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς όμως τι κάνουμε; Είναι σαφές και ορθώς ειπώθηκε ότι βασικός στόχος είναι η πολιτική αλλαγή που θα έχει γίνει μέχρι τότε, να ριζώσει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο στόχος είναι το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην είναι ο χάρτης κόκκινος αλλά κόκκινος ή κοκκινοπράσινος. Στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να φτιάξουμε ψηφοδέλτια που θα κερδίσουν τους υποψηφίους της δεξιάς. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που λέει ότι με 43% βγαίνει δήμαρχος. ‘Αρα πρέπει να διαμορφώσουμε ψηφοδέλτια για να βγάλουμε δημάρχους από την πρώτη Κυριακή. Να είμαστε πιο διαλλακτικοί στο ζήτημα των προσώπων αλλά να είμαστε άκαμπτοι στα θέματα αρχών και αξιών. Να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο θέμα των προσώπων και των προσωπικών φιλοδοξιών και να διαμορφώσουμε ψηφοδέλτια νίκης».
Αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα όπου συνεχάρη την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την δουλειά που έχει κάνει και προσέθεσε: «Στόχος είναι να υπάρξει ενότητα στη δράση, είναι αυτονόητο. Ξεκινάμε από το αβαντάζ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 32% και του 36% έχει πολύ χαμηλά ποσοστά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα κριθούμε σύντομα στις εκλογές στην ΑΔΕΔΥ όπου με κατάλληλες συμμαχίες μπορούμε να είμαστε πρώτη δύναμη. Θα κριθούμε και στις εκλογές στην ΓΣΕΕ, εκεί δεν μπορούμε να είμαστε πρώτη δύναμη». Τέλος, έδωσε έμφαση στο ό,τι «Όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε στον ίδιο στόχο, στις 9 Νοέμβρη πρέπει να γίνει μεγάλη κινητοποίηση».
Παράγοντας πολιτικής αστάθειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Έκλεισε με αναφορά στις εκλογές: «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει τον εαυτό του σαν παράγονται πολιτικής σταθερότητας. Αλλά είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί έχει πει ότι δεν θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή ακόμη και αν είναι πρώτος. Το λέει γιατί δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ και δεν μπορεί και με τον ακροδεξιό Βελόπουλο. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε περίοδο που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία. Να μην γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Εμείς λέμε εκλογές αύριο που να δώσουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης λέει και δεύτερη και τρίτη εκλογή όσο χρειαστεί για να μείνω στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ παράγοντες πολιτικής αποσταθεροποίησης».
Ειδήσεις σήμερα
Νίκαια: Νέα σοκαριστική θηριωδία – Ηλικιωμένη κακοποιεί ετοιμοθάνατη γάτα στην οποία είχε ρίξει φόλα