Με 160 θετικές ψήφους, θα αποτελέσει τον ένατο κατά σειρά ένοικο της Ηρώδου Αττικού στα χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας μας. Σήμερα, αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του κ. Τασούλα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα μεταβεί στον δεύτερο όροφο της Βουλής, στο γραφείο 258, όπου προσωρινά στεγάζεται ο κ. Τασούλας μετά τη βουλευτική του παραίτηση, προκειμένου να του ανακοινώσει την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Η ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Χωρίς εκπλήξεις
Η σημερινή ψηφοφορία δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται ότι θα λάβει, όπως και στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες, εκ νέου 160 ψήφους. Τις 156 ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., όπως και τις θετικές ψήφους των ανεξαρτήτων πρώην «γαλάζιων», Αντώνη Σαμαρά και Μάριου Σαλμά, του Παύλου Σαράκη (πρώην Ελληνική Λύση) και του Χαράλαμπου Κατσιβαρδά (πρώην Σπαρτιάτες).
Αντίθετα, η αντιπολίτευση «ναυάγησε» χαμένη στους τακτικισμούς, στα μεταξύ τους παιχνίδια επικυριαρχίας και διαγκωνισμών, με αποτέλεσμα την πλήρη εργαλειοποίηση μιας κορυφαίας διαδικασίας.
Το ΠΑΣΟΚ γύρισε την πλάτη στις προτάσεις των άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να αποσύρει τον Τάσο Γιαννίτση. Το ίδιο πεισματικά επέμεινε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη. Στις προτροπές στελεχών από τον χώρο κυρίως της Νέας Αριστεράς για συμβολική αποχή από την ψηφοφορία σύσσωμης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης η μόνη που «τσίμπησε και αγόρασε πολύ γρήγορα » ήταν η άτυπη Κοινοβουλευτική Ομάδα των 6 Kasselistas. Ακόμα και η Νέα Αριστερά, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, συσκεπτόταν. Στο αρνητικής προσμέτρησης «παρών» αναμένεται ότι θα παραμείνουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι νυν και μερικοί πρώην Σπαρτιάτες.
Πύρρειος νίκη
Η μόνη διαφοροποίηση στο αποτέλεσμα -που όμως φαντάζει ως «πύρρειος νίκη» για το ΠΑΣΟΚ- και η οποία μπορεί να προκύψει σήμερα από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είναι ο εκλεκτός του Τάσος Γιαννίτσης, με τις ισχνές 34 ψήφους που λαμβάνει, να καταταγεί για πρώτη φορά δεύτερος στη σειρά, προσπερνώντας τη Λούκα Κατσέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τις 40 ψήφους που ελάμβανε με τις 11αποχές από τη Νέα Αριστερά θα πέσει στις 29 ψήφους.
Αναφορικά με τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης περί ευθύνης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Ν.Δ., που δεν εκλέχθηκε ευρύτατης αποδοχής Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτές είναι τόσο πρωτότυπες που έχουν ιστορία ακριβώς 40 χρόνων από τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας μας. Καθώς ειπώθηκε κατά την πρώτη κιόλας εκλογική διαδικασία της Μεταπολίτευσης, το 1975, από τον πρόεδρο της Ενωσης Κέντρου- Νέες Δυνάμεις, Γεώργιο Μαύρο, όταν αμέσως μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Τσάτσου εδήλωνε με στόμφο: «Χάθηκε μια ευκαιρία για υπερκομματικό Πρόεδρο».
Ηττα για ΣΥΡΙΖΑ η αποχή της Νέας Αριστεράς
Εν τω μεταξύ, ένταση επικρατεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της απόφασης της Νέας Αριστεράς να απόσχει από την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ατάκα Τσίπρα
Λέγεται επίσης ότι η σκέψη για αποχή «γεννήθηκε» στον Αλέξη Χαρίτση όταν άκουγε τον Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα, να μιλά για «αποτυχημένη αντιπολίτευση» και αν υπάρχουν ερωτήσεις για το πώς από μία ατάκα του κ. Τσίπρα ο κ. Χαρίτσης σκέπτεται την αποχή στην ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η απάντηση είναι ότι πίσω από την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και η προσπάθειά του να επανασυνδεθούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Τυπικά, ο στόχος της Νέας Αριστεράς, αν τελικά αποφασίσει την αποχή, είναι να σταλεί ένα μήνυμα μη νομιμοποίησης της εκλογής του Κώστα Τασούλα στην πλειοψηφία.
Διπλό μήνυμα
Επί της ουσίας, η Νέα Αριστερά στέλνει ένα διπλό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, η Λούκα Κατσέλη θα πάρει τελικά λιγότερες ψήφους από τον Τάσο Γιαννίτση. Η Λούκα Κατσέλη από τις 40 ψήφους θα πέσει αυτομάτως στις 29, λιγότερες δηλαδή από τις 34 που αναμένεται να λάβει ο Τάσος Γιαννίτσης και αν συμβεί αυτό θα είναι σοβαρό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Σωκράτη Φάμελλο.
Δεύτερον, η Νέα Αριστερά εκπέμπει σήμα προς την Κουμουνδούρου και τον Σωκράτη Φάμελλο ότι η υπόθεση της επανένταξής της στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό είναι κάτι σημαντικό για τον Σωκράτη Φάμελλο, που έχει στηρίξει στην επανένταξη της Νέας Αριστεράς την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.