Η επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τον νομοσχέδιο να εγκρίνεται με τις ψήφους της πλειοψηφίας καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης- για διαφορετικούς το καθένα λόγους- καταψήφισαν (Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν επιφύλαξη).
Πιερρακάκης: Πιστεύω βαθιά στη συγκεκριμένη ρύθμιση
«Κάνουμε ένα στέρεο και λελογισμένο βήμα», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω βαθιά στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πρέπει να μπουν κριτήρια, έμμεση άσκηση κυριαρχίας του κράτους είναι αυτό που κάνουμε για να μην υπάρχει Ελ Ντοράντο στην μεταλυκειακή εκπαίδευση».
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης σε θέση που είχε εκφράσει ο Κώστας Γιαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ για την διασυνοριακή αναγνώριση της εκπαίδευσης και κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επ’ αυτού.
Ο κ. Πιερακάκης επισήμανε επίσης πως ήδη υπάρχουν παρεκκλίσεις από την ισότιμη πρόσβαση όλων το πανεπιστήμιο, αναφέροντας ως παραδείγματα τις μεταγραφές, τις σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού που αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα καθώς και τη λειτουργία των κολεγίων.
«Αυτή η στιγμή κάνουμε συζήτηση περί ανώτατης εκπαίδευσης σαν να μη βλέπουμε τα κολέγια και αυτό πρέπει να ρυθμιστεί, να ασκήσει το κράτος κυρίαρχη ρυθμιστική ενέργεια το κράτος. Το να μπουν ρυθμιστικοί όροι, σκληροί, έχετε καταλάβει ότι είναι κάτι που τα κολέγια το θέλουν; Δεν το θέλουν είναι σαφές. Γκρινιάζουν ανοίξτε όποια εφημερίδα θέλετε. Δεν τους αρέσει που μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής», είπε.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 και έχει προβληματικά άρθρα. Όχι μόνο δεν επιλύει ουσιώδη προβλήματα αλλά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση της παιδείας», είπε ο Διονύσης Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Καλούμε, τον υπουργό να το αποσύρει. Δεν απαντάει κανείς γιατί βιάζονται τόσο πολύ να προχωρήσουν σε μία τέτοια νομοθέτηση. Σταθερά μιλούσαν μέχρι τώρα για αναθεώρηση του συντάγματος. Το 2025 ανοίγει αυτή η διαδικασία. Γιατί βιάζονται τόσο πολύ;».
«Το ΠΑΣΟΚ λέει μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση, η ΝΔ λέει παραρτήματα κερδοσκοπικά χωρίς αναθεώρηση. Δεν είναι δύο διαφορετικές προτάσεις αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι», είπε ο Στέφανος Παραστατίδης.
Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.
Ειδήσεις σήμερα
Σακελλαρίδης: Ο Τσίπρας έπρεπε να μιλήσει νωρίτερα, μετά την πρώτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση θα αναζητά συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Καλοδεχούμενη η διερεύνηση για τα email