Είτε επιλεγεί το «όχι» -που είναι και το πιθανότερο- είτε το «ναι», δεν θα είναι χωρίς κραδασμούς για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος λίγες ημέρες πριν απ’ τη συμπλήρωση ενός έτους στην αρχηγία του κόμματος, ακούει και τα πρώτα σημάδια αμφισβήτησης των ηγετικών ικανοτήτων του.
Γκρίνια
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ήδη γκρίνια για το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν προς όφελός τους την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στην οποία ο ίδιος ήταν κεντρικό πρόσωπο και θύμα και επέτρεψαν στον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το πάνω χέρι και να κάνει… παιχνίδι, με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δεύτερο ρόλο, πότε να τον ακολουθεί και πότε όχι.
Ειδικότερα για το θέμα της στάσης του κόμματος έναντι του σχεδίου νόμου για την ΕΥΠ που έθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση και ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μπερδέψει όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τα ίδια του τα στελέχη. Σε συνέντευξη στο Mega είπε ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση, πλην ενός σημείου, δηλαδή της πρόβλεψης να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος τον λόγο της παρακολούθησής του στα τρία χρόνια. Η τοποθέτηση αυτή κτύπησε καμπανάκι στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και στην Κουμουνδούρου, καθώς εκλήφθηκε ως προαναγγελία ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής.
Η Κουμουνδούρου έβαλε μπροστά ολόκληρη «μηχανή» κατά του κ. Ανδρουλάκη μεταφέροντας «πληροφορίες» ότι οι Μ. Κατρίνης, Κ. Σκανδαλίδης και Χ. Καστανίδης θα απέχουν αν η κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι «ναι» επί της αρχής. Επιπρόσθετες πληροφορίες θέλουν στελέχη κοντά στον Γ. Παπανδρέου, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, αλλά και παλαιά, έμπειρα στελέχη, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, να πιέζουν για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άρθρα στον φιλοσυριζαϊκό Τύπο προέβλεπαν «εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ». Δύο ημέρες μετά, ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκαθαρίζει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι είναι απαράδεκτο και το επόμενο βράδυ, σε συνέντευξή του στο Blue Sky, λέει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτός αν η κυβέρνηση κάνει δεκτές τις προτάσεις του, ήτοι να μειωθεί η περίοδος των τριών ετών για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου, να μην υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό και να χρειάζεται η γνωμοδότηση τριών εισαγγελέων πριν ένας πολιτικός τεθεί σε παρακολούθηση (σήμερα προβλέπεται ένας).
Στοχοποίηση Λοβέρδου – Καϊλή
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με την Κουμουνδούρου έχουν στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύα Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι δήθεν προκαλούν τον πρόεδρο του κόμματος να τους διαγράψει.
Εχει ενδιαφέρον αυτή η από κοινού στοχοποίηση, καθώς ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος έχει στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε όλες τις μεγάλες πολιτικές επιλογές -και κυρίως στο ζήτημα των υποκλοπών-, η δε Εύα Καϊλή δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά κατηγορείται ότι σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είπε κάτι υπέρ του Κατάρ για τα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ήταν εκτός κομματικής γραμμής. Ακριβώς τι, δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, άλλωστε την είδηση έδωσαν στα ελληνικά ΜΜΕ ο Κώστας Αρβανίτης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Εύα Καϊλή θέλουν, δήθεν, να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και για αυτό προκαλούν τον Νίκο Ανδρουλάκη να τους διαγράψει, αλλά εκείνος δεν θα τους κάνει τη χάρη.
Και λένε ακόμα ότι σε αντίθεση με αυτούς τους δύο που δήθεν θέλουν να φύγουν, υπάρχουν άλλοι βουλευτές της «ομάδας Λοβέρδου» που δεν θέλουν να αποχωρήσουν από το κόμμα.
Το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής λέει ότι ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος ούτε η Εύα Καϊλή θέλουν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ ούτε κανένας βουλευτής, είτε είναι φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου είτε όχι. Και πως όλες αυτές οι διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη έχουν στόχο να μετρήσουν τις αντιδράσεις στη φιλοσυριζαϊκή στροφή που ετοιμάζεται να κάνει ο κ. Ανδρουλάκης, μπροστά στη μεγάλη πίεση που του ασκεί και θα του ασκήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας για προεκλογική προσέγγιση.
Διότι το πραγματικό πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι δεν έχει έως τώρα ικανοποιήσει τις προσδοκίες στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επειδή άγεται και φέρεται από το κλίμα που κάθε φορά δημιουργείται στο κόμμα σχετικά με τη στάση του έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις δημοσκοπήσεις όμως στη Χαριλάου Τρικούπη τις διαβάζουν όλοι μαζί. Και αυτές επαναφέρουν στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 8%…