Μάλιστα, η Lockheed Martin αποκάλυψε πρόσφατα πρόσθετες πληροφορίες και για τον νέο υπερηχητικό πύραυλο, Mako, που πήρε το όνομά του από τους ταχύτερους καρχαρίες στον ωκεανό και οι οποίοι θα αποτελέσουν το απόλυτα ανίκητο όπλο των νέων στελθ μαχητικών της Ελλάδας.
Η εταιρεία ανέβασε ένα εντυπωσιακό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο συγκρίνει το μαχητικό 5ης γενεάς με τον Δία και τις αστραπές του. «Η Ελλάδα επέλεξε το F-35 Lightning II ως το επόμενο αεροσκάφος της, αποτελώντας τη 19η χώρα που αγκαλιάζει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο» επισημαίνει η εταιρεία στην ανάρτησή της.
Στο βίντεο που ακολουθεί σημειώνει με έμφαση ότι τα F-35 δεν είναι ένα απλό μαχητικό: «Είναι ένα τεχνολογικό game changer που θα κρατήσει ασφαλείς τους ελληνικούς ουρανούς», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι: «Το F-35 είναι ένα αόρατο αεροσκάφος που προσφέρει απαράμιλλη ταχύτητα και εξελιγμένη ικανότητα συλλογής πληροφοριών».
Lightning strikes in Greece, Z̶e̶u̶s̶ F-35 is coming.⚡️ Greece has chosen the F-35 Lightning II as its next aircraft, becoming the 19th country to embrace the world’s most advanced and connected fighter jet. pic.twitter.com/fMdyQPoeeV
— Lockheed Martin (@LockheedMartin) July 25, 2024
Άμεση Ανάλυση για τα F35: Η πολυεπίπεδη ενδυνάμωση της Ελλάδας
Την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35, ανακοίνωσε σε δήλωσή του πριν από λίγες κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ο Νίκος Δένδιας.
«H Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ολοκληρώθηκε έτσι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για την απόκτηση από μεριάς της Ελλάδας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.
Ιδιαίτερα σημαντική και πολυεπίπεδη χαρακτηρίζεται πλέον η ενδυνάμωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από το πρόσφατο διακλαδικό «πακέτο» της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης, πέραν ασφαλώς του στρατηγικής εμβέλειας βήματος της ένταξης και απόκτησης (μέσα στα επόμενα χρόνια) του 5ης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους F-35, του οποίου η συγκεκριμένη πλατφόρμα (όταν ενταχθούν σε αυτή και τα υπερσύχρονα όπλα) θα καταστήσει την Πολεμική μας Αεροπορία (με βάση το ευρύτερο συνολικό πρόγραμμα) σε πολύ μεγάλο βαθμό επικυρίαρχη.
Πέραν του Ισραήλ και της Ιταλίας ανατολικά της Κορσικής, η Ελλάδα θα είναι η τρίτη σύμμαχος των ΗΠΑ στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Μεσόγειο με σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Ασφαλώς θα απαιτηθούν οι προσθέσεις των όπλων που θα μεταφέρουν (βλήματα αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, σύγχρονα αντίμετρα κ.ά.). Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο πολλαπλών συμβατικών και ασύμμετρων απειλών, ως και δραματικών εξελίξεων στις πλείστες υποπεριφερειακές ζώνες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Πέραν του πακέτου που ανακοινώθηκε, η Ελλάδα είναι μέσα και σε επερχόμενα εξοπλιστικά προγράμματα όπως είναι τα οχήματα MRAP (που είναι ανθεκτικά σε νάρκες), τα μεταγωγικά C-130 J (σαφέστατα πιο αναβαθμισμένα από τα 2 C-130H) κ.ά.
Το αμερικανικό πακέτο οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα (στο οποίο ασφαλώς θα λάβουν χώρα βελτιώσεις, προσαρμογές-προσθήκες, ως και περαιτέρω επενδύσεις) στηρίχτηκε στη θετική εικόνα της χώρας μας στο περιφερειακό, νατοϊκό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, στη διασυμμαχικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, στην πλήρη υποστήριξη προς τη μαχόμενη Ουκρανία (απέναντι στο πουτινικό, αυταρχικό και απειλητικό ρωσικό καθεστώς), στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ως και στην αρκετά προσεκτική θέση μας στο μείζον παλαιστινιακό ζήτημα.
Προφανώς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εξοπλιστικά το Κίεβο, γιατί η συγκεκριμένη στάση σημαίνει ότι ενισχύοντας την Ουκρανία ενδυναμώνουμε την Ευρώπη απέναντι στην απειλή της Μόσχας. Και στο άλλο «καυτό» μέτωπο της Μέσης Ανατολής θα συνεχίζουμε να συνδράμουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ως και στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα (με την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στις αμερικανοβρετανικές ναυτικές δυνάμεις, ως και στον υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό στολίσκο «Αγήνωρ»).
Με την αμερικανική επιστολή δικαιώνεται η σταθερή και αταλάντευτη επιλογή μας να βρεθούμε κοντά στις ΗΠΑ και ευρύτερα στη Δύση.
Η Ελλάδα καθίσταται λίαν υπολογίσιμη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και είναι ήδη γεωπολιτικά αναβαθμισμένη στο ΝΑΤΟ, καθώς:
* Διαθέτει ήδη 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale, ενώ μέσα στο 2024 αναμένονται άλλα 6 (συνολικά 24).
* Μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχουν παραληφθεί τρία από τα συνολικά επτά ελικόπτερα τύπου Romeo/ανθυποβρυχιακά για το Π.Ν.
* Εως το 2027 θα έχουν παραληφθεί τα αναβαθμισμένα F-16 Viper/BLOCK 70/72.
* Η προσθήκη των F-35 σε 4-5 χρόνια στην Πολεμική μας Αεροπορία (έως και 40) πολλαπλασιάζει πολύ τις δυνατότητες απέναντι σε οποιαδήποτε δυνητική απειλή (προς όλα τα αζιμούθια) και με το πλεονέκτημα STEALTH του χαμηλού εντοπισμού/παρατηρησιμότητας.
Η ισορροπία στο Αιγαίο δεν ανατρέπεται ούτε με την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση 40 F-16, ως και την αναβάθμιση 79-80 F-16 στην Τουρκία.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ παραχωρούν επίσης στην Ελλάδα δωρεάν στρατιωτικό εξοπλισμό από το αμερικανικό απόθεμα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS/LITTORAL SHIPS, δύο μεταγωγικά C-130H, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης BRADLEY, τρία περιπολικά πλοία Protector και δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 ORION ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων.
Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αναφέρει τι περιέχει λεπτομερώς η συμφωνία.
* Εξάλλου, θα υποβάλει στο Κογκρέσο πρόταση νόμου για τη μεταφορά πλοίων με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων πλοίων παράκτιας μάχης ως EDA (σ.σ.: από τα αποθέματα άμυνας).
* Επιπλέον, αναφέρει: «Θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα για να λάβει τα πλεονάζοντα με προστασία από ενέδρες ανθεκτικά σε νάρκες, καθώς θα καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και θα εξετάσω τις ελληνικές απαιτήσεις σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα τάνκερ KC-135». Μάλιστα, εκτός από τα αεροσκάφη C-130H, το υπουργείο Αμυνας εργάζεται για να παράσχει στοιχεία τιμολόγησης και διαθεσιμότητας για μια ελληνική αγορά νεότερων C-130J (στα μεταγωγικά αεροσκάφη έχουμε τεράστια κενά).
Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής, διμερής, ως και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και αναφορικά με την πώληση των 40 αμερικανικών F-16 στην Αγκυρα. Η Ελλάδα επικεντρώνεται στους δικούς της εξοπλισμούς και ποτέ δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική της υπερδύναμης των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες.
Ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα ενός δεδομένου αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου με εξοπλιστικά προγράμματα τρίτων κρατών. Αυτοί που τα συνδέουν -σύμφωνα με τον υπογράφοντα- είναι εκτός πραγματικότητας.