«Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται», τόνιζαν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της εισήγησης των επιστημόνων προς την κυβέρνηση για καθολικό lockdown για έναν μήνα.
Η κυβέρνηση οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, σε μια τέτοια απόφαση, διότι τις τελευταίες ημέρες, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, παρατηρείται «εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα», κι αυτό θεωρείται «σήμα συναγερμού, γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας».
Οπως συνέβη και στην προηγούμενη φάση, «πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία», σημείωναν χθες βράδυ οι ίδιες πηγές, προϊδεάζοντας για τις σημερινές αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός βάσει των εισηγήσεων που έχουν γίνει από τους λοιμωξιολόγους. Η ημέρα έναρξης του lockdown αλλά και η διάρκειά του αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο από τον πρωθυπουργό.
Θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Η νέα παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα έχει, πάντως, και μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, καθώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τσιόδρας θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μιλώντας νωρίτερα χθες το μεσημέρι στην 130ή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει για μία ακόμη φορά τη σημασία που έχει «να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη εναντίον της Covid-19».
Επέμεινε, ιδιαίτερα, στην ανάγκη «να ενημερώνονται σωστά για να μπορούν να απορρίπτουν τις ψευδείς ειδήσεις, τις αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις και τη διχαστική ρητορική», εκτιμώντας μάλιστα ότι «αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη».
«Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις, ανθρώπους που αμφισβητούν βασικά επιστημονικά στοιχεία ή αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξη του ιού και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι για τους ανθρώπους.
Ευτυχώς αποτελούν μικρή μειονότητα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και έδωσε έμφαση στην ανάγκη «να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους ανθρώπους -που είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση όσο περνάει ο καιρός και παλεύουμε με την πανδημία- ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη και να τους υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας θανατηφόρος ιός».
«Αν αφεθεί εκτός ελέγχου, μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας ακόμη και των πλέον προηγμένων χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στην ανάγκη να εστιαστεί το ενδιαφέρον στους πλέον ευάλωτους, «διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».
«Αυτή ήταν και παραμένει η πυξίδα μας κατά την ανάπτυξη πολιτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο είναι ίσως πιο επιθετικό από το πρώτο, δεδομένου ότι τώρα βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και θα πρέπει και πάλι να δράσουμε γρήγορα».
Οπως εξήγησε, μάλιστα, «μερικές φορές πρέπει να ενεργούμε με ταχύτητα χωρίς να έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες, αλλά αυτά είναι τα δεδομένα της λήψης αποφάσεων στην εποχή της πανδημίας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να ενεργούμε διασφαλίζοντας συνεχώς τη συμβατότητα των έκτακτων μέτρων με τις καθιερωμένες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Από την έντυπη έκδοση