Επισήμαναν παράλληλα ότι όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ θα έχουμε θέματα με την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
Επεσήμανα επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την οριοθέτηση, γιατί δεν μπορούμε να συμπέσουμε στο εύρος του τι συζητάμε. Μόνο για αυτό το ζήτημα συζητάμε όμως, δεν συζητάμε για άλλα θέματα.
Σημείωσαν δε, αναφερόμενες στο καλό διμερές κλίμα, ότι οι παραβιάσεις είναι ελάχιστες, ενώ μέχρι το 2022 είχαμε κατ’ έτος 7 χιλιάδες παραβιάσεις, καθώς και ότι σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία είναι μηδενικές.
Από εκεί και πέρα οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες στις οποίες θα γίνει η πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η επιλογή των δυο κρατών.
Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ ισχυρό, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία σημείωσαν ότι ήταν μια αναγκαία παρουσία γιατί η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να δημιουργεί ζωτικές συμμαχίες.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος στη διαμεσολάβηση στη Σύρια, ενώ ανέφεραν ότι η χώρα μας συμφωνεί υπό προϋποθέσεις να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και η άρση να γίνει σταδιακά με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες και αναστρέψιμο χαρακτήρα.
Τέλος, αναφερόμενες στις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι οι διατυπώσεις που είναι αντίθετες με συμφωνία Πρεσπών δεν βοηθούν στη δημιουργία πνεύματος καλής κατανόησης. Επισήμαναν ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά όσο υπάρχει αυτή η ρητορική δυσκολεύει την συμβολή της Αθήνας στην κατεύθυνση αυτή και κατέληξαν λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι, να είναι η Β. Μακεδονία πιστή στις δεσμεύσεις.
Η Τουρκία έστειλε ξανά κορβέτα βόρεια της Κρήτης
Κορβέτα για να παρακολουθεί τις έρευνες των ιταλικών πλοίων Ievoli Relume και NG Worker, για πόντιση καλωδίου βόρεια της Κρήτης, έστειλε και πάλι η Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, έχει εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες των δύο σκαφών.
Η τουρκική κορβέτα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, στα 20 ναυτικά μίλια από το σημείο των ερευνών, συνεχίζοντας την πορεία της προς τα δύο ερευνητικά σκάφη. Την ίδια ώρα, στα 10 ναυτικά μίλια και επίσης σε διεθνή ύδατα βρίσκεται ελληνική φρεγάτα και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Τουρκία είχε αποστείλει και πάλι κορβέτα, η οποία παρακολουθούσε από απόσταση τις έρευνες που διεξήχθησαν βορείως της Κρήτης και παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου με το προκλητικό μήνυμα “Σταματήστε τις έρευνες, δεν βρίσκονται εντός της περιοχής σας”.
Ειδήσεις Σήμερα
- Eπανέκδοση 10ετούς ομολόγου την Τετάρτη
- Συνελήφθη αστυνομικός για βιασμό ανηλίκου
- Τέλος συναγερμού στο Κερατσίνι: Βγήκε ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί σε διαμέρισμα
- Απεργία στα ταξί την επόμενη εβδομάδα – Πότε τραβούν χειρόφρενο
- Δένδιας: Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιλέξουν με ποιους συμμάχους θα πορευτούν
- Μήνυμα Νετανιάχου σε Χαμάς: «Απελευθερώστε τους ομήρους αλλιώς η εκεχειρία στη Γάζα λήγει»