Την ευκαιρία στους Αλβανούς να προβάλλουν και επισήμως τις διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδος για τη δήθεν Τσαμουριά έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με την απροετοίμαστη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα και τις αξιώσεις των Αλβανών σε μια εποχή που οι γείτονες θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα.
Σε μια αμήχανη κίνηση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρότεινε στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών να συμφωνηθεί οδικός χάρτης για να συζητηθούν όλα τα διμερή θέματα, τακτική που ο κ. Κοτζιάς ακολούθησε και στην περίπτωση των Σκοπίων χωρίς όμως αποτελέσματα.
Να μπει από την πίσω πόρτα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, φέρονται να πρότειναν οι Αλβανοί στο Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να αποφύγει να έρθει σε επαφή με ομάδες τσάμηδων διαδηλωτών που ετοίμασαν θερμή υποδοχή στον Έλληνα υπουργό!
Αν και η ελληνική διπλωματική αποστολή διέψευδε τη συγκεκριμένη πρόταση, εντούτοις το κλίμα είναι δυναμιτισμένο από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος για μία ακόμη φορά και μάλιστα την παραμονή της επίσκεψης Κοτζιά, έθεσε θέμα τσάμηδων.
Οι ομάδες περίπου 150 αυτοποκαλούμενων «Τσάμηδων» διαδηλωτών, και μάλιστα υπό την ανοχή των αλβανικών αρχών, επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του αλβανικού ΥΠΕΞ και φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παρέμειναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30.
Στις επίσημες κοινές δηλώσεις, η πρώτη ερώτηση των Αλβανών δημοσιογράφων ήταν για την Τσαμουριά, ενδεικτικό του ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα και τη διαδήλωση έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν προφανώς στημένο από τα Τίρανα. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι προσπάθησε να εμφανιστεί και σαν… υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι το υποτιθέμενο θέμα των Τσάμηδων δεν αφορά εδαφικές διεκδικήσεις αλλά είναι θέμα δικαιωμάτων.
Σε άλλη ερώτηση για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμφωνία έθιγε τα συμφέροντα της χώρας του.
Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς. Επικεφαλής της συγκέντρωσης και της πορείας που είχε προηγηθεί, μάλιστα, είναι ο πρόεδρος του κόμματος Στετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.
Εποικοδομητική συνάντηση
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.
Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.
Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες – που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου.
Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.