Τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας ο κεντρικός διαπραγματευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αναλύσει τις πτυχές του κλεισίματος της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα ακολουθήσει το κρίσιμο τετ α τετ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κουμουνδούρου, προκειμένου η συγκεκριμένη συζήτηση να λειτουργήσει ως… απορροφητικό υλικό τυχόν αντιδράσεων. Προς το παρόν, βέβαια, σοβαρές ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με πιθανές αναταράξεις για το δημοσιονομικό πακέτο δεν υπάρχουν, παρά το γεγονός πως η ομάδα των «153» καλείται να υπερψηφίσει μέτρα που τσεκουρώνουν μισθούς και συντάξεις, χωρίς το «σωσίβιο» του χρέους ή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Προκειμένου να πετύχει στόχο διττό, η συγκυβέρνηση καταθέτει τα περιλάλητα αντίμετρα του deal για το 2019-2020 σε ξεχωριστό άρθρο. Και τούτο καθώς από τη μία επιχειρεί να δώσει ώθηση στους κυβερνητικούς βουλευτές να πατήσουν επικοινωνιακά σε αυτά, ως αντίβαρο στο βαρύτατο πακέτο της διαπραγμάτευσης, και από την άλλη επιχειρεί να… στριμώξει την αντιπολίτευση (και, κυρίως, τη Νέα Δημοκρατία) και να δυσκολευτεί να τα καταψηφίσει. Πέρα, ωστόσο, από το επικοινωνιακό ντεμαράζ στο οποίο επιδίδονται στελέχη, ώστε να «ωραιοποιήσουν» τη νέα μνημονιακή κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η ουσία είναι πως η συμφωνία τσακίζει τους φτωχούς μισθωτούς και συνταξιούχους.
Δηλαδή, ομάδες του πληθυσμού τις οποίες υποτίθεται πως θα προστάτευε με την πολιτική της η Κουμουνδούρου, όπως υποσχόταν στις… χρυσές για αυτήν εποχές της αντιπολίτευσης. Ετσι, αν και οι επιβαρύνσεις για εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς είναι δεδομένες και θα ξεκινήσουν από το 2018 (θα ακολουθήσουν το 2019 και το 2020 οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο), οι όποιες ελαφρύνσεις θα έρθουν από το 2019 αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να κινείται πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Εκεί που υποχωρήσαμε, επί της ουσίας, είναι σε μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το 2019 και το 2020, ώστε να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση έχει ορίζοντα παρουσίας στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018», υποστήριξαν χθες κυβερνητικές πηγές, με στόχο να δομήσουν έστω και κάποια υποτυπώδη γραμμή άμυνας απέναντι στη σφοδρότητα των μέτρων που θα ψηφιστούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη που κρούουν καμπανάκι για το μοτίβο της συμφωνίας, όχι βέβαια για να αφήσουν υπόνοιες καταψήφισης, αλλά για να στήσουν αφήγημα επόμενης ημέρας στο κομματικό στρατόπεδο.
Ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο της αποδόμησης, ο τέως υπουργός Παιδείας και ιστορικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, Νίκος Φίλης, άσκησε δριμεία κριτική στο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. «Η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Τα αντίμετρα, που για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν, είναι αναμφίβολα θετικά, δεν είναι σίγουρο όμως ότι αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επί θύραις η γ’ αξιολόγηση, με την εμπειρία να δείχνει ότι και σε αυτή οι δανειστές θα πιέσουν για επιπλέον μέτρα λιτότητας και απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων», ανέφερε («Εφημερίδα των Συντακτών») σε άρθρο του ο κ. Φίλης, επιβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα βρίσκονται ακόμα σε… πάγο. Στην πεπατημένη, πάντως, του… μαστίγιου και του καρότου και προκειμένου να μην τραβήξει στα άκρα την ταλάντωση εντός του κυβερνώντος κόμματος, παραμονές μίας εξαιρετικά δύσκολης ψηφοφορίας, ο τέως υπουργός έσπευσε να συμπληρώσει πως «στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία».
Ο προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης για το κοινωνικό αποτύπωμα της συμφωνίας και ειδικά στην πτέρυγα των «53» που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους μετατρέπει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ψηφοφορία αναμένεται πως θα έχει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να στέλνει το δικό του έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα κομματικής πειθαρχίας. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα γνωρίζει ότι εδώ πρόκειται για μια συμφωνία αφενός ισορροπημένη και αφετέρου, καθώς έχουμε πάρει τα αντίμετρα, αναγκαία για να ανοίξει ο δρόμος. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις», σημείωσε (κανάλι Βουλής).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τυπου