Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, τα οποία δεν ζητούσαν οι δανειστές πριν έξι μήνες, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.
Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Νέα Δημοκρατία θα πει «καθολικό όχι» και στα δύο.
«Αν συμφωνήσουμε στα αντίμετρα θα είναι σαν να συμφωνούμε και στα μέτρα. Λέμε καθολικό όχι και στα δύο. Τα μέτρα πλήττουν τους ασθενέστερους και τα αντίμετρα πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τα στηρίξει, ακόμη κι αν αυτό απαιτηθεί ως προϋπόθεση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν βλέπω κανέναν λόγο το ΔΝΤ να ζητήσει από την αντιπολίτευση τώρα, κάτι το οποίο δεν ζήτησε από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αντιπολίτευση», υπογράμμισε.
Η πρόταση της ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το μείγμα πολιτικής, που σχεδιάζει να παρουσιάσει στους δανειστές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, επιμένοντας στο επιχείρημα «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις».
Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει ένας πολύ χαμηλός φορολογικός συντελεστής, της τάξης του 9%, και να μην ξεκινάει από το 22%, που είναι σήμερα. «Εάν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πολύ μικρότερος από το 20%, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» εξήγησε.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση»
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα δεχτεί να συνυπογράψει τα μέτρα, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απάντησή του, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι».
«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα το οποίο και εμείς, αλήθεια είναι, το έχουμε στηρίξει» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς λοιπόν δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα, δεν ψηφίζουμε τίποτα» κωδικοποίησε τις θέσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ακόμη στον πρωθυπουργό, από την στιγμή που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε θέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητώντας ένα ποσοστό αυτού (σ.σ. 0,5%, όπως είπε) να επιστρέψει στην κοινωνία από τώρα και όχι το 2019.
Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις κυριακές θα βοηθήσει στη λειτουργία της αγοράς, ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «τον φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται για το 2019 και το 2020».
«Νέα διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη»
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους Αλέξης Τσίπρας και Πάνο Καμμένο ότι «έφεραν από την πίσω πόρτα στη Βουλή τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία». «Θα έπρεπε να ντρέπονται», συμπλήρωσε.
«Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη», υπογράμμισε ακόμη και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα της τροπολογίας της ΣΕΚΑΠ. «Οποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.