Αναφορικά με το θέμα των «αρχειοθετημένων» προτάσεων νόμων που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «η διαδικασία αυτή σύντομα θα ξεκινήσει», όπως είπε «είναι πάνω από 10 τέτοιες προτάσεις νόμου που υπάρχουν σε εκκρεμότητα, και πρώτα θα έρθει για συζήτηση η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το εγγυημένο εισόδημα, καθώς είναι η παλαιότερη, και μετά οι υπόλοιπες».
Για, δε, την πρόταση νόμου της Ν.Δ. για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού και το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπει στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης μέσα σε ένα μήνα, ο κ. Νίκος Βούτσης είπε πως «δεν είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει τόσο σύντομα καθώς είναι η πέμπτη στη σειρά από τις εκκρεμούσες προτάσεις νόμων που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα».
Σε ερώτηση πάντως για το εάν αυτή η κωλυσιεργία είναι απόρροια της αδιαφορίας και της άρνησης των υπουργών ή υπαιτιότητας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά κυρίως προήλθε καθώς υπήρχαν άλλες προτεραιότητες…».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, σχετικά με το κοινοβουλευτικό έργο, σημείωσε πως «έχει εδώ και αρκετούς μήνες ξεκινήσει μια γόνιμη διακομματική προσπάθεια με ανταλλαγή προτάσεων που σύντομα θα τις δείτε όταν θα έρθουν για ψήφιση οι αλλαγές στον ΚτΒ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αρνητικά φαινόμενα, και θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση προκειμένου το κοινοβουλευτικό έργο να είναι στο ύψος της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ιδιαίτερη πάντως αναφορά θέλησε να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχετικά με τις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές και τις δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη. Επισήμανε πως εξαιτίας του νόμου των παραγραφών πολλά από αυτά δεν μπορούν να διερευνηθούν. Ετσι, είπε, δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι η Βουλή στοιβάζει δικογραφίες και αθωώνει πολιτικά πρόσωπα ενώ δεν συμβαίνει αυτό.
«Ηδη», πρόσθεσε, «μέσα από τις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές που έχουν συσταθεί προσπαθούμε παρά τις νομικές αντιξοότητες που υπάρχουν έστω και μέσω ρωγμών να διερευνήσουμε ευθύνες προσώπων και πολιτικών που ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα η χώρα να φτάσει στην κατάσταση που βρέθηκε».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Φώφης Γεννηματά που ζήτησε να υπάρξει μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα της υπογεννητικότητας, δήλωσε πως είναι θετικός και πρόσθεσε πως αυτή μπορεί να δημιουργηθεί όπως είχε δημιουργηθεί και πριν 15 με 17 χρόνια ανάλογη επιτροπή που μελέτησε το θέμα και συνέταξε πόρισμα, με πολλές από εκείνες τις προτάσεις τα επόμενα χρόνια τελικά να θεσμοθετηθούν, όπως η ευνοϊκή αντιμετώπιση των τριτέκνων κ.λπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου