Ειδικότερα η Ολομέλεια θα συζητήσει και θα λάβει απόφαση σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής:
Επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, και Επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα.
Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Μητσοτάκης: Βατερλώ η β’ αξιολόγηση
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει το τι γίνεται με την αξιολόγηση και η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η δεύτερη αξιολόγηση αποτελεί το βατερλό της κυβέρνησης. Το πολιτικό ψέμα του παρόντος αποτελεί μια εθνική τραγωδία για το μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και πιο οδυνηρά για τους πιο αδύνατους. Η καθυστέρηση είχε και έχει κόστος για την οικονομία. Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θυητείας της χωρίς να πάρει κάτι χειροπιαστό για το χρέος».
Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει φέρει δύο Μνημόνια
Ως μοναδικό αντίμετρο απέναντι στα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα χαρακτήρισε την επαναφορά της σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση, η κυρία Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται δεν θα καλυφθεί από τους επικοινωνιακούς ελιγμούς του Μεγάρου Μαξίμου.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Για κάθε σκληρό αντιλαϊκό μέτρο που υπογράφει η κυβέρνηση έχει αντίμετρο την σκανδαλολογία. Δεν θα τα καταφέρετε αυτή την φορά. Το ενδιαφέρον των πολιτών και το δικό μας παραμένει στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η τακτική σας προδίδει ταραχή, φόβο και πανικό» ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προτάσεις σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.
Τόνισε δε ότι παράλληλα με τα νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ η κυβέρνηση ετοιμάζει «εκποίηση της ΔΕΗ» για να υπογραμμίσει σε άλλο σημείο πως «Η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μόνο καταστροφή και αδιέξοδα φέρνει στον τόπο».
«Παραδέχεστε σήμερα ότι δεν σκίσατε τα μνημόνια. Πως οι αυταπάτες σας, χρέωσαν αλλά 2 αχρείαστα μνημόνια. Αποτύχατε να δώσετε βασικό κατώτατο μισθό 750 ευρώ, 13 και 14 σύνταξη και τόσα άλλα. Αποτύχατε να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ. Η αυταπάτες μείωσαν δραματικά τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων» συνέχισε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «Φέρνετε το 2ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με μέτρα 3,6 δις ευρώ χωρίς κανένα ευρώ χρηματοδότηση και αναζητάτε να σώστε την τιμή σας κυνηγώντας τους άλλους. Ψηφίσαμε εως σήμερα όλες τις προτάσεις για εξεταστικές από θέση αρχής. Όλα κι όλα. Ως εδώ και μη παρέκει. Φυγομαχείτε. Προτείνετε εξεταστικές για τους άλλους και εξαιρείτε τα πεπραγμένα της δική σας πολιτικής. Φοβάστε να συζητηθούν οι ενέργειες Βαρουφάκη, τα capital controls, την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.α. Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε με την οριακή σας πλειοψηφία».
Αναφορικά με την συμφωνία της Μάλτας υποστήριξε ότι τα νέα επώδυνα μέτρα οφείλονται στην καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Έχετε βαθύτατες ευθύνες για την συνθηκολόγηση του ηττημένου. Ευθύνεστε για την καθυστέρηση. Η ύφεση επέτρεψε, οι καταθέσεις μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται. Οι ιδεοληψίες εμπόδισαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Χάθηκε η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας. Ανέβηκε ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος. Η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή στις συντάξεις δεν ήταν στο τραπέζι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2016» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να προειδοποιήσει «Αλίμονο αν δεν φέρετε δεσμευτικές αποφάσεις για το χρέος. Πέρυσι η αξιολόγηση έκλεισε με δεσμεύσεις για το χρέος και ακόμα δεν τις έχουμε δει να γίνονται πράξεις».
Αναφορικά με την εξεταστική εξήγησε ότι η έρευνα πρέπει να συμπεριλάβει και την περίοδο 2015 – 2017. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Είστε κατά δήλωσή σας άμεμπτοι και αποφασίζετε μόνοι σας την εξαίρεση του εαυτού σας από την εξέταση. Δεχθείτε την πρότασή μας και για έρευνα των δικών σας πεπραγμένων. Μην μας ξαναμιλήσετε για το ηθικό πλεονέκτημα του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που στηρίζεται στον λαϊκισμό και την εξόντωση των αντιπάλων με κάθε μέσο» τόνισε η ίδια.
Κουτσούμπας: Καμία εξεταστική έως τώρα δεν έλυσε τίποτα
Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».
«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.
Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.
Θεοδωράκης: Να γίνει εξεταστική για την υγεία χωρίς χρονικούς περιορισμούς
Υπέρ του να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς χρονικούς περιορισμούς οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής. Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο των συμφερόντων. «Πλην λίγων, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός, που πήγαν να κάνουν κάτι, που πνίγηκαν στον ανταγωνισμό των κομματικών συμφερόντων», ανέφερε και υποστήριξε ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανένας για τον δολοφόνο».
Για το «Ερρίκος Ντυνάν», ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων», ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης επισήμανε τη διαχρονική σπατάλη, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι», είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Καμμένος: Βγαίνουμε από τα Μνημόνια
«Μην περιμένετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια».
«Παραγραφή βεβαίως και δεν υπάρχει… όσοι βουλευτές δεν θέλουν να έχουν σχέση με το παρελθόν της διαπλοκής, τους καλώ να ψηφίσουν την εξεταστική» είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος τω ν ΑΝΕΛ κυβερνητικός στόχος είναι «να κατασχέσουμε τα κλεμμένα» και όσοι έχουν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι θα πληρώσουν την ποινή που πρέπει να πληρώσουν».
Δε θα κάνουμε πίσω, δε θα σάς κάνουμε τη χάρη των εκλογών, είπε. Για πρώτη φόρα μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ και παροχές σε εκείνους που υποφέρουν είπε ακόμα ο υπουργός. Βλέπουμε – πρόσθεσε – τη ΝΔ του Μητσοτάκη να ακολουθεί τη ΝΔ του Σαμαρά.