Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Ελεύθερου Τύπου: «Πέταξαν» 250.000 ευρώ για hot spot που… δεν χρησιμοποιήθηκε

Στρατόπεδο «εξόριστων» προσφύγων της Ε.Ε. θα γίνει η Ελλάδα

Ανάβει το… κέφι στο πάρτι που έχει στηθεί γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού. Προμήθειες, έργα, μισθώσεις ακινήτων και προσλήψεις «παίρνουν φωτιά» στο όνομα της εξυπηρέτησης των προσφύγων και καθώς πέφτουν βροχή κατά εκατομμύρια τα ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να τους κρατήσει όσο γίνεται πιο μακριά της.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 που τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας σφραγίστηκαν, η κυβέρνηση όλο λέει πως έχει σχέδιο για το πώς θα οργανώσει τη διαμονή των προσφύγων αλλά ουδέποτε το ανακοινώνει συνολικά. Ετσι, ξεκινά να μισθώνει χώρους όπου βρίσκει αδειανό οικόπεδο, να πληρώνει εκατομμύρια σε έργα διαμόρφωσης και υποδομών, να συμβάλλεται με εταιρίες κέιτερινγκ αλλά να ξεχνά ότι έρχεται χειμώνας και χρειάζεται κάπως οι άνθρωποι να ζεσταίνονται. Μετά αρχίζει να λέει πως θέλει να μην κρατά τους πρόσφυγες σε αντίσκηνα και θα τους τοποθετεί σε διαμερίσματα. Περνούν όμως δύο χρόνια μέχρι να βρεθούν τα διαμερίσματα αυτά και όταν βρίσκονται συνεχίζει να κρατά ανοιχτές τις δομές-αποθήκες, να πληρώνει για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων.

Μέσα στη γενικευμένη σύγχυση και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκομίσει (τουλάχιστον) πολιτικά οφέλη εξυπηρετώντας ημετέρους, βγαίνουν στη φόρα και περιπτώσεις ιδιαιτέρως τραγελαφικές όπου τα κονδύλια ξοδεύονται χωρίς ποτέ να ωφεληθούν κάποιοι πρόσφυγες, στο όνομα των οποίων γίνονται οι εκταμιεύσεις.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αφορά κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στη περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Ο Νομός του Κιλκίς ήταν από εκείνους που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα καθώς από μέσα του περνούσαν όσοι έφθαναν στην Ειδομένη, ύστερα όσοι εγκλωβίσθηκαν μένοντας με την ελπίδα.

Η δομή στο Χωρύγι, όπου θα έμπαιναν 220 οικίσκοι για να στεγάσουν 1.000 άτομα, μισθώθηκε έναντι 10.000 ευρώ το μήνα το περασμένο καλοκαίρι και, όπως διαβάζουμε στις σχετικές αποφάσεις, υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια για τα ενοίκια μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Εκτός, όμως, από τις 100.000 ευρώ για τα ενοίκια, η Διαύγεια περιλαμβάνει και αποφάσεις πληρωμής:

– 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου.
– 16.004 ευρώ για διαμόρφωση οδικής πρόσβασης.
– 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης.
– 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης.

Ολες οι παραπάνω αποφάσεις γίνονται μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο ανέλαβε με ειδική τροπολογία να συνάπτει συμφωνίες με προμηθευτές «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» λόγω των επειγουσών αναγκών και των απρόβλεπτων καταστάσεων που δημιουργεί το προσφυγικό. Μάλιστα, στην τελευταία απόφαση που υπογράφεται στις 21/3/17, ο αρμόδιος στρατιωτικός αναγκάζεται να γράψει κάτι ψευδές λέγοντας ότι «διαθέτουµε πίστωση συνολικού ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00 €) για την κάλυψη αναγκών µίσθωσης του “Πρώην βιοµηχανικό ακίνητο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ Α.Ε.”, στο Χωρύγι Κιλκίς, το οποίο χρησιµοποιείται ως χώρος διαµονής προσφύγων – µεταναστών για το χρονικό διάστηµα από 06 Απριλίου 2017 έως και 05 Ιουνίου 2017».

 

Άρης Χατζηγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

«Βόμβα» με κρούσμα κορωνοϊού στη Μαλακάσα: Σε καραντίνα η δομή, αστυνομικοί στη ΓΑΔΑ, γιατροί σε Παίδων και Καπανδρίτι

Ανδρέας Ντίνης

Μεταναστευτικό και κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τις δομές στα νησιά

Μιχάλης Μάρδας

Xίος: Πρόστιμο από 5.000 ευρώ για δύο παιδικά πάρτι έξω από το hot spot

Μιχάλης Μάρδας

Αυτά είναι τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας

Μιχάλης Μάρδας

Φρίκη στο hot spot της Θήβας: Αφγανός πήγε να βιάσει 10χρονο κοριτσάκι

Ανδρέας Ντίνης

Άγρια συμπλοκή στο hot spot του Σκαραμαγκά με έναν νεκρό

Ανδρέας Ντίνης

Επεισόδια στο hotspot στη Σάμο – Έκλεισαν και εκκενώθηκαν σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Άγρια συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στο hot spot Κατσικά στα Ιωάννινα

Δημήτρης Κατσάκος

Αφιέρωμα «Ε.Τ.»: Ποια στρατόπεδα είναι στη λίστα για hot spot – Ο πανελλαδικός χάρτης με τους πρόσφυγες και μετανάστες

Ανδρέας Ντίνης