«Η ουσία είναι πως, ό,τι και να συμβεί, η χώρα καταρρέει», επισημαίνουν στην Πειραιώς λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και την ανάγκη υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο και με τις δηλώσεις περί Συνόδου Κορυφής, τις οποίες γαλάζιοι παράγοντες εντάσσουν στο πλαίσιο των επικοινωνιακών κινήσεων που κάνει συχνά ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στο κομματικό ακροατήριο. «Προσπαθεί να περάσει τα μέτρα στις συνιστώσες του», λένε χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και επιμένουν ότι ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς τις δυσοίωνες προοπτικές της οικονομίας, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική.
Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι όλες οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, καθώς και το κλίμα κατασκευής «εσωτερικών εχθρών», εξυπηρετούν τη δραματοποίηση που ο ίδιος χρειάζεται στο εσωτερικό της χώρας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως αυτό ακριβώς το κλίμα είναι που επιδρά αρνητικά στην οικονομία και εντείνει την αβεβαιότητα. Αποφεύγουν ωστόσο να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, επισημαίνοντας την απουσία στρατηγικής εκ μέρους της ίδιας της κυβέρνησης.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
«Κινούνται με ορίζοντα 24 ωρών. Να δείχνουμε ότι δεν φταίμε εμείς για τις καθυστερήσεις», σχολιάζουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., οι οποίοι εξακολουθούν να εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός «θέλει να κρατά όλες τις επιλογές ανοιχτές» μέχρι ο ίδιος να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα αποδεχθεί.
Η συνάντηση
«Το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν και τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., συζητήθηκαν επίσης «η σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας με βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.», ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν και στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία, αλλά και σε βαθιές τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει και θα επιχειρήσει «να γαντζωθεί στην εξουσία και όπου τον βγάλει». «Τα ψωμιά του είναι λίγα, το πολύ να φθάσει ως το τέλος του 2017 και μετά θα καταρρεύσει», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων.
Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε επίσης ότι ρωτήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ενωσης Κεντρώων μετά τις εκλογές και απάντησε ότι «τα 9 σημεία που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα και τα αγνόησε, τα ίδια θα στείλει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αν αυτός τα δεχτεί θα έχει ένα στήριγμα από το οποίο δεν θα του ζητείται τίποτα».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης διατύπωσε τις απόψεις του υπέρ της συναίνεσης και όταν έγινε αναφορά στο ενδεχόμενο μεταβατικής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος υπέρ των εκλογών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου