Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής τα «κόκκινα δάνεια» των βουλευτών απασχόλησαν πριν από λίγες μέρες την αρμόδια επιτροπή, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις που προβλέπονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κατά τις ίδιες πηγές, 49 πρώην και νυν βουλευτές φέρονται να έχουν λάβει από τον προϋπολογισμό της Βουλής δάνεια συνολικού ύψους 700.000 ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται.
Παρά το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλομένων σε 48 δόσεις, μόνο 13 βουλευτές μπήκαν στη ρύθμιση, αλλά και αυτοί εξόφλησαν την πρώτη δόση και ύστερα δεν συνέχισαν τις πληρωμές, με αποτέλεσμα η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν εκδήλωσαν 25 βουλευτές, που το ύψος των οφειλομένων τους αγγίζει τις 190.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να «σημάνει» συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.
Το αποκλειστικό του Ε.Τ που ξεσήκωσε «θύελλα»
Τα «κόκκινα δάνεια» των βουλευτών προκαλούν πονοκέφαλο στη Βουλή καθώς το… φέσι όλο και μεγαλώνει. Το ζήτημα απασχόλησε πριν από λίγες μέρες την αρμόδια Επιτροπή και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις που προβλέπονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πρόκειται για μια υπόθεση που είναι «ανοικτή» τα τελευταία χρόνια και αφορά στα άτοκα δάνεια των βουλευτών από την ίδια τη Βουλή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, 49 πρώην και νυν βουλευτές έχουν λάβει από τον προϋπολογισμό της Βουλής δάνεια συνολικού ύψους 700.000 ευρώ τα οποία δεν εξυπηρετούνται.
Παρά το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλομένων σε 48 δόσεις, μόνο 13 βουλευτές μπήκαν στη ρύθμιση αλλά και αυτοί εξόφλησαν την πρώτη δόση και ύστερα δεν συνέχισαν τις πληρωμές, με αποτέλεσμα η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν εκδήλωσαν 25 βουλευτές, που το ύψος των οφειλομένων τους αγγίζει τις 190.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να «σημάνει» συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια των βουλευτών και οι υποθέσεις να προωθηθούν στην εφορία για τις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ετσι η Βουλή θα στείλει τα στοιχεία των 49 πρώην και νυν βουλευτών στην εφορία, η οποία θα προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών και σε κάθε άλλο ένδικο μέσο (δεσμεύσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) προκειμένου να διεκδικήσει το Δημόσιο τις οφειλές.
Κατά τις ίδιες πηγές υπάρχει έγκριση για δάνεια δύο νυν βουλευτών από 15.000 ευρώ και τριών πρώην βουλευτών από 7.500 ευρώ.
Ακριβώς δυο χρόνια πριν, το θέμα των άτοκων δανείων είχε έλθει στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις όταν η Διάσκεψη των Προέδρων είχε αποφασίσει να γίνουν αποδεκτά αιτήματα βουλευτών για να τους χορηγηθεί από το «ειδικό τους ταμείο» άτοκο δάνειο.
Τότε, 12 βουλευτές, παλαιότεροι αλλά και νέοι, αιτήθηκαν δάνειο από το ταμείο αλληλοβοήθειας της Βουλής ποσού μέχρι 10.000 ευρώ, το οποίο επρόκειτο να εξοφλήσουν σε δόσεις, ενώ μόλις 50 ευρώ θα παρακρατούνταν κάθε μήνα από τη βουλευτική τους αποζημίωση.
Κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ενστάσεις είχε διατυπώσει ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, ενώ αντίθετα ο α’ αντιπρόεδρος, Αλέξης Μητρόπουλος, είχε επιμείνει πως πρέπει να συνεχιστεί αυτή η παροχή ώστε να εξυπηρετούνται βουλευτές που έχουν ανάγκη.
Φρένο στα ανεξέλεγκτα δάνεια των βουλευτών επιχείρησε να βάλει η Βουλή, με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Κανονισμού για τη σύσταση «Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών, Ευρωβουλευτών» πέρυσι την άνοιξη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποφάσισε «πλαφόν» στο όριο των δανείων με 15.000 ευρώ για τους νυν βουλευτές και 7.500 ευρώ για τους πρώην, ενώ με τη νέα διάταξη η Βουλή θα μπορούσε -μέσω των ΔΟΥ- να παίρνει πίσω τα «χρωστούμενα», κυρίως από πρώην βουλευτές. Κι αυτό γιατί άλλαξε το καθεστώς από «βοήθημα» σε δάνειο, ενώ εφόσον ο δανειολήπτης βουλευτής δεν θα είχε πληρώσει 3 δόσεις, η Βουλή θα προχωρούσε σε καταλογισμό και η εφορία θα αναλάμβανε να επιστρέψει τα χρήματα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου