Σε ένα μαύρο πολυτελές αυτοκίνητο όμως επέβαιναν δυο ηγέτες. Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ε. Μακρόν. Εκεί και στη διάρκεια της σχετικά σύντομης συνομιλίας τους οι δυο άνδρες «έκλεισαν» τις λεπτομέρειες. Εντεκα μέρες μετά υπογραφόταν η ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Στο ενδιάμεσο Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες πινελιές στο Παρίσι, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός πήγε για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919» στο Μουσείο του Λούβρου.
Η συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, ασφαλώς δεν προέκυψε στις παραπάνω στιγμές. «Χτιζόταν» επί μήνες με τη συμμετοχή και του υπ. Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια του ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου και του διπλωματικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές αρχές. Ωστόσο σε καμία στιγμή των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων δεν έλειψε, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η προσωπική «επίβλεψη» των Κ. Μητσοτάκη και Ε. Μακρόν. Οι δυο ηγέτες κι αφού η συμφωνία είχε προετοιμαστεί επαρκώς, την «έκλεισαν» εκείνο το βράδυ στο μαύρο αυτοκίνητο, που τους πήγαινε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η… έμπνευση για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Είναι προφανές ότι η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας επισπεύστηκε από αιφνίδια γεγονότα και ήρθε να «κουμπώσει» με τις ανάγκες μιας ρευστής διεθνούς πραγματικότητας. Δυο μέρες πριν από την EUMED 9 ανακοινώθηκε αιφνιδίως η τριμερής συμφωνία ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας-Αυστραλίας και η δημιουργία του AUKUS. O μεγάλος χαμένος αυτής της συμφωνίας ήταν η Γαλλία, η οποία έχανε την προμήθεια-μαμούθ στην Αυστραλία. Ενώ σε λίγες μέρες επρόκειτο να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία. Τα προγνωστικά -όπως κι έγινε- έδειχναν ντέρμπι μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο Κ. Μητσοτάκης δείχνοντας αντανακλαστικά ηγέτη επένδυσε σε αυτό το περίεργο και ξαφνικό γύρισμα της Ιστορίας. Εδωσε μια διέξοδο στον φίλο του και σύμμαχο της χώρας Ε. Μακρόν και εξασφάλισε εκτός από τις 3+1 Belahrra (σε πολύ καλύτερη τιμή) και την αμυντική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των δυο χωρών. Εκτιμώντας ότι η ενδεχόμενη ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία θα οδηγούσε σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος της Α. Μέρκελ, η οποία αποδεδειγμένα υπήρξε το σταθερό και ισχυρό έρεισμα του Τ. Ερντογάν στην Ε.Ε. και όχι μόνο. Η συμφωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η οποία εξ αντικειμένου θα έχει ενισχυμένο ρόλο στη «μετά τη Μέρκελ» Ε.Ε., ήταν win-win και για τις δυο χώρες.
Η σημασία της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας υπογραμμίστηκε και από την τριήμερη (!) σιωπή της συνήθως λαλίστατης Αγκυρας. Η αμηχανία του Τ. Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρυφτεί, έως την προχθεσινή μάλλον πολιτικά υστερική αντίδρασή του.
Μέρος της προπαρασκευής της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας ήταν και η έγκαιρη ενημέρωση των ΗΠΑ, που έδωσαν το πράσινο φως. Την ενημέρωση της διοίκησης Μπάιντεν ανέλαβε ο Ν. Δένδιας, ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για εκτενέστερες συνομιλίες με την αμερικανική διπλωματία. Η ενθάρρυνση εκ μέρους των ΗΠΑ λέγεται ότι ήταν θερμή, κυρίως για δυο λόγους:
- Ο Τζ. Μπάιντεν έκανε μια κίνηση εξευμενισμού και καλής θέλησης προς τον ενοχλημένο Ε. Μακρόν, λόγω του AUKUS.
- Ηθελε να κάνει μια κίνηση στήριξης της Ελλάδας τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, με τον Τ. Ερντογάν να εντείνει την απομόνωσή του πέφτοντας ολοκληρωτικά στην αγκαλιά του Πούτιν και απειλώντας με την αγορά κι άλλων ρωσικών S-400.
Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Η σκακιέρα
Ο Κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες τους έχουν μελετήσει όλες τις κινήσεις στην μπερδεμένη σκακιέρα της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό η ανανέωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για άλλα 5 χρόνια και το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελούν άλλες δυο κινήσεις θωράκισης της χώρας και ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεών της. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύονται οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη στιγμή που η Ελλάδα, εν όψει των εκλογών στη Λιβύη, έχει βρει δίοδο εισόδου στη χώρα από την οποία ήταν αποκομμένη κατ’ απαίτηση του Τ. Ερντογάν και με την «εγγύηση» της Α. Μέρκελ.
Είναι προφανές ότι αυτό το πολύπλοκο διπλωματικό παζλ δεν δημιουργήθηκε τυχαία ούτε εύκολα. Κορυφαία κυβερνητική πηγή, την περασμένη άνοιξη, όταν είχε φουντώσει η… ανασχηματισμολογία, διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει στην αρχή του 2022, γιατί ο πρωθυπουργός δεν θέλει εσωτερικούς περισπασμούς, γιατί θέλει να ασχοληθεί προσωπικά με την εξωτερική πολιτική». Κι έτσι θα γινόταν, αλλά προέκυψαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο Κ. Μητσοτάκης που εκείνες τις μέρες φαίνεται πως πέρασε τις «5 χειρότερες μέρες του ως πρωθυπουργός» ζήτησε δημοσίως «συγγνώμη». Και από τη στιγμή που το έκανε, έπρεπε να της δώσει και περιεχόμενο.
Ετσι προέκυψε ο ανασχηματισμός, ο οποίος τελικά δεν ήταν ούτε ριζικός ούτε δομικός, αλλά ήταν ένας στοχευμένος ανασχηματισμός ανάληψης των ευθυνών και διόρθωσης διαπιστωμένων δυσλειτουργιών. Ομως οι αιφνίδιες πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπως αποδεικνύεται, δεν απέσπασαν τον πρωθυπουργό από την προσωπική ενασχόλησή του με την εξωτερική πολιτική, έχοντας κατά νου ότι η χώρα πρέπει να θωρακιστεί με έναν ισχυρό και αναβαθμισμένο τρόπο απέναντι στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν.
Εκμεταλλευόμενος τη σύνθετη συγκυρία που προέκυψε πήρε αμέσως την πολιτική απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας με τη Γαλλία. Η οποία είναι μια αμυντική συμφωνία, που θωρακίζει σημαντικά τη χώρα σε μια περίοδο που ο απομονωμένος Τ. Ερντογάν με τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα είναι πιθανόν να αναζητήσει -και πάλι- εξαγωγή των προβλημάτων του. Αυτή τη φορά όμως, αν το επιχειρήσει, δεν θα βρει απέναντι μόνη της μια αποφασισμένη και στρατιωτικά ενισχυμένη Ελλάδα. Θα υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία είναι αμιγώς διμερής, αλλά ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλέψεις του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας και το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ), καθώς εμμέσως πλην σαφώς δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησής της, ακόμα και στην περίπτωση που η απειλή προέλθει από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Στο μεταξύ στο Μ. Μαξίμου έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στη συζήτηση και κύρωση της συμφωνίας, που θα γίνει την Πέμπτη στη Βουλή. Μετά και την εισήγηση του Α. Τσίπρα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ για καταψήφιση της συμφωνίας, αναμένει την αυριανή κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή. Ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και η επιλογή του ουδέτερου «παρών», όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, απλώς θα διευρύνει το χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία και θα ενισχύσει τη σύγχυση που προκαλεί η στάση του σε σειρά εθνικών θεμάτων. Με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του πολιτικού ακροατηρίου του.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μυρτώ της Πάρου: «Ζητάει για να ζήσει, όχι για να καλοπεράσει» – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr η μητέρα της
- Ο Ψυχρός Πόλεμος των Άστρων: Πώς άρχισαν τα ΑΤΙΑ να απασχολούν την ανθρωπότητα
- Επίθεση με βιτριόλι: Απόστολος Λύτρας στο Eleftherostypos.gr: «Η δράστις δείχνει να απολαμβάνει αυτό που προκάλεσε»
- Η πανδημία άφησε στο… ντουλάπι άλλα παιδικά εμβόλια – Για τους κινδύνους μιλά στο Eleftherostypos.gr ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας
- Η Ελένη Βουλγαράκη στο Eleftherostypos.gr: Η φιλία με τη Χρηστίδου, οι δύσκολες στιγμές στην TV και οι αποκαλύψεις για τον εαυτό της
- Σεισμός στην Ελλάδα: Θήβα και Νίσυρος ανησυχούν τους σεισμολόγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr