Ωστόσο, στο Μαξίμου παραμένουν εγκλωβισμένοι ασφυκτικά στα αποτελέσματα μίας πολιτικής που έδρασε και δρα παραλυτικά για την πραγματική οικονομία, παρά το γεγονός πως οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν και το οικονομικό επιτελείο δείχνει αποφασισμένο να τα παίξει όλα για όλα, ώστε να φέρει την περιλάλητη λύση του δράματος, η οποία θα κρατήσει εν ζωή τα αφηγήματα της ποσοτικής χαλάρωσης και του χρέους.
Οι νέες δηλώσεις-ράπισμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις οποίες απείλησε ευθέως την Αθήνα πως είτε θα δεχθεί τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είτε εάν το οδηγήσει στην αποχώρηση το ενδεχόμενο για Grexit θα είναι και πάλι ορατό, έφεραν, για πολλοστή φορά, τη συγκυβέρνηση της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα. Οσο κι αν το Μαξίμου επιχειρεί να περάσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, με εξορμήσεις στελεχών ανά την επικράτεια και εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, το δημοσκοπικό κατρακύλισμα από τη μία και η διόγκωση του κλίματος της λαϊκής δυσαρέσκειας από την άλλη κρατούν την κυβέρνηση σε περιδίνηση, την ώρα που τα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα ανοίγονται πλέον απειλητικά στον ορίζοντα. Το αρνητικό κλίμα διεφάνη και στη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.
Ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά στη συμπόρευση Σόιμπλε και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο μόνος που θέλησε να παρουσιάσει, εκ νέου, τη θέση της Ηρώδου Αττικού ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Πρέπει και η Γερμανία να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πράγματα που δεν φανταζόταν κανείς. Πρέπει να καταλάβει και ο κ. Σόιμπλε ότι απέναντι στην Ελλάδα, που έχει δείξει μια συνέπεια, πρέπει να επιδείξουν εκτίμηση και κατανόηση. Ο κ. Σόιμπλε και πριν από λίγες ημέρες έλεγε άλλα που εξυπηρετούν καμιά φορά τη συγκεκριμένη εσωτερική κατανάλωση γιατί η Γερμανία βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών. Εμείς προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις για να γίνει το κράτος πιο παραγωγικό», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.
Να… πετάξει το μουτζούρη των καθυστερήσεων από τη συγκυβέρνηση επιχείρησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Το βάρος της παρουσίας του κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, και στον ΕSM δευτερευόντως, διότι ουσιαστικά ίδια είναι η διοίκηση των δύο θεσμών, είναι σημαντικό. Να σημειώσουμε όμως ότι αυτή η καθυστέρηση σε καμία περίπτωση δεν βαρύνει τη δική μας πλευρά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις και η αμφιθυμία η δική μας βαρύνονται για αυτό. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον δείξουμε είναι το ΔΝΤ και η καινούργια κατάσταση, η γεωπολιτική, που αναδεικνύει ο ερχομός της διακυβέρνησης Τραμπ», υποστήριξε («Real FM»).
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου