ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίνα Μενδώνη: Απαντά για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και καθησυχάζει τους εργαζομένους

Μενδώνη για Λιγνάδη: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία - Αν υπάρξει θα ερευνηθεί

Newsroom eleftherostypos.gr

«Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για το θέμα της μετατροπής πέντε εμβληματικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Τα μουσεία μας έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, χρειάζεται, όμως, μία συντονισμένη προσπάθεια δομικών αλλαγών, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όχι υπό το ασφυκτικό διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο του σκληρού κρατικού πυρήνα, στον οποίον σήμερα ανήκουν», σημείωσε η υπουργός στη Βουλή. Αφορμή για την τοποθέτησή της η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Ο βουλευτής χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» την απόφαση της κυβέρνησης, σημειώνει πως ελήφθη χωρίς «διαβούλευση» και επισημαίνει ότι «διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων της χώρας».

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, η απόφαση όχι μόνο δεν ελήφθη αιφνιδιαστικά αλλά αποτέλεσε -όπως είπε- «εξαρχής στρατηγικό στόχο του ΥΠΠΟΑ», τον οποίο έθεσε στην ομιλία της στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στην παρατήρηση του βουλευτή ότι «τα μουσεία τείνουν να λειτουργούν ως όργανα της κυβέρνησης, η οποία θα διορίζει τα Διοικητικά τους Συμβούλια», η υπουργός απάντησε ότι τα μουσεία θα διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του οποίου θα επιλέγονται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που θα ορίζονται με απόφαση του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), σύμφωνα με τη νομοθεσία

. Η κ. Μενδώνη επανέλαβε ότι η οργάνωση και η λειτουργία κάθε μουσείου θα καθορισθούν με ιδιαίτερο, για το κάθε μουσείο, Προεδρικό Διάταγμα.

Στις ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με τους εργαζομένους των μουσείων και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, η υπουργός υπογράμμισε ότι «καμία τροποποίηση δεν επέρχεται στην εργασιακή σχέση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων».

Η κυβερνητική απόφαση αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

«Με την ολοκλήρωση της σύνταξης του σχεδίου νόμου, είναι προφανές ότι θα υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση και με τους εμπλεκόμενους φορείς και με την κοινωνία», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Η γενιά της κρίσης «επιστρέφει» στην Ελλάδα

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού για όλους – Σε Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τσίπρας: Είναι αναγκαίες η άρση της πατέντας και η δυνατότητα μαζικής παραγωγής των εμβολίων

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την στήριξη της εστίασης – Τι θα συμβεί με ενοίκια, ΦΠΑ, μισθούς

Γεννηματά: Δεν πρέπει να μπούν λουκέτα στην εστίαση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Έτος Καμπανέλλη» το 2022 : Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα των γενεθλίων του, ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων: Θα προσληφθούν 154 εποχικοί 18 έως 65 ετών – Αιτήσεις έως 8 Μαρτίου – Οι θέσεις ανά ειδικότητα [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Μενδώνη για Λιγνάδη: Καμία απόπειρα συγκάλυψης – Αναγνωρίζω το λάθος μου στην συνέντευξη τύπου

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη

Μιχάλης Μάρδας

Η «λύσσα» γύρισε μπούμερανγκ

Kon

Ο Καραμανλής στηρίζει Μενδώνη με μήνυμα στους… δήθεν θεματοφύλακες της παράταξης

Μιχάλης Μάρδας

Βουλή – Τσίπρας: Απαντήστε κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν αποπέμψατε τη Λίνα Μενδώνη;

Μιχάλης Μάρδας

Μπορεί ο Α. Τσίπρας να «αδειάσει» τον εαυτό του;

Kon

Βουλή – Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Βαριά η σκιά της κυρίας Μενδώνη πίσω και πάνω από εσάς

Μιχάλης Μάρδας