ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική προσφυγή κατά Novartis – Πως θα διεκδικήσει αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης κατά του δημοσίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης κατά του Ελληνικού Δημοσίου από τη NOVARTS Hellas ΑΕΒΕ προχωρά η ελληνική κυβέρνηση μετά από σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την εν λόγω φαρμακευτική εταιρία επί της ουσίας πέρα από την πολιτική χροιά που ήθελε να δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη γνωμοδότηση που ζητήθηκε ειδικά για το θέμα από το ΝΣΚ, με ομόφωνη γνωμοδότηση προτείνεται ακόμη να γίνει συλλογή στοιχείων (μετά από σχετικό αίτημα των αρμοδίων ελληνικών φορέων) από τις Aρχές των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσουν έλεγχοι στην εταιρία από την ΑΑΔΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης ζητά να εξεταστεί από την κυβέρνηση και ο αποκλεισμός της NOVARTIS από τη σύναψη συμβάσεων με την κυβέρνηση και των ΝΠΔΔ και να αναζητηθεί αποζημίωση για τον ΕΟΠΠΥ και τον e-EFKA για ηθική βλάβη και ενδεχόμενη οικονομική ζημιά που προέκυψε από τη συνεργασία με την εν λόγω εταιρία τα προηγούμενα χρόνια.

Ενέργειες

Η κυβέρνηση ζήτησε, διά των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ως κατεξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της εταιρίας.

Κατόπιν τούτου, το υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία, σε στενή συνεργασία, θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του ΝΣΚ, με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.

Τι προτείνεται

Αναλυτικά, η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του προτείνει τις εξής νομικές ενέργειες:

 1 Την άσκηση αγωγής κατά της εταιρίας NOVARTIS Hellas AEBE για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών δημοσίων νομικών προσώπων με αίτημα τη μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τη συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της.

 2 Ασκηση αγωγής για την ανόρθωση της υλικής ζημιάς κατά του Δημοσίου ή άλλων νομικών προσώπων κατά τον προσδιορισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ύψους αυτής.

3 Εξέταση κατά περίπτωση της δυνατότητας παράστασης του Δημοσίου ή και των λοιπών δημόσιων νομικών προσώπων (ΕΟΠΥΥ, e-EFKA κ.λπ.) για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες κατά το μέρος που στις υποθέσεις αυτές εντάσσονται τα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν την παράνομη συμπεριφορά των στελεχών της εταιρίας όπως αυτή περιγράφεται στη συμφωνία αναστολής δίωξης (ΣΑΔ ) κυρίως για να υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία των ποινικών δικογραφιών και σε κάθε περίπτωση την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για παροχή αντιγράφων των δικογραφιών αυτών.

 4 Αμεση διαβίβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης και των λοιπών στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της εταιρίας στην Ελλάδα προκειμένου να ενεργηθούν τα προβλεπόμενα.

 5 Αμεση διαβίβαση στις αρμόδιες αρχές της ΑΑΔΕ της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης και των υπολοίπων στοιχείων για την παράνομη δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα για να ενεργηθούν τα προβλεπόμενα.

 6 Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στην ΣΑΔ η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρίας από τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων με την κυβέρνηση, τα νομικά πρόσωπα και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο των αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων, που τηρείται στην Εθνική Βάση Δημοσίων Συμβάσεων με την επιφύλαξη περιπτώσεων συνδρομής επιτακτικών αναγκών δημοσίου συμφέροντος, μεταξύ των οποίων και η προστασία της δημόσιας υγείας.

7 Η άμεση αποστολή αιτήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν τη δράση της NOVARTIS HELLAS ΑΕΒΕ βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων Αρχών των ΗΠΑ και αποτελούν τη βάση για την υπογραφή της αναστολής της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης.

8 Επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διαδικασία του άρθρου 2 του ΚΕΔΕ εάν και εφόσον υφίσταται νόμιμος τίτλος κατά της εταιρίας και

 9 Πρόσκληση της εταιρίας για εξωδικαστική συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για την ανόρθωση της ζημιάς που το Δημόσιο και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα υπέστησαν από την ομολογημένη παραβατική συμπεριφορά της.

Με όλα αυτά ανοίγει ένας νέος κύκλος για το λεγόμενο «Σκάνδαλο της NOVARTIS» με πιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο και τη ζημιά που υπέστη από τη συνεργασία με την εν λόγω εταιρία τα προηγούμενα χρόνια. Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΝΣΚ σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης.

Ειδήσεις 

Οχι σε click away, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τον εντοπισμό τεσσάρων νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού

Πρόγνωση καιρού: Ο καιρός μας κάνει πλάκα – Καλοκαίρι στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, χιονιάς στην Ευρώπη

Τρόμος στο Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα καρφώθηκε σε ταξί – Είχαν Άγιο οδηγός και επιβάτης

Καπιτώλιο: Και πέμπτος νεκρός μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ – Οχι λέει ο Πενς στην παύση του Τραμπ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

H πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς για «Γέφυρα ΙΙ» και νέα αναστολή πλειστηριασμών – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ποια χώρα που αποφάσισε να εμβολιάσει πρώτα τους νέους

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Ισχυρή δόση ενημέρωσης στον ιό του λαϊκισμού

Μιχάλης Μάρδας

Ενέργειες για αποκατάσταση της ζημίας από τη Novartis εκκινεί το ελληνικό Δημόσιο

Evanthia Karra

Υπόθεση Novartis: Επί 11 ώρες κατέθετε στον Άρειο Πάγο ο Στουρνάρας

Ανδρέας Ντίνης

Να συναντηθούμε στο «εμείς»

Kon

Παραμένει η κόντρα Κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια – Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στην ορκωμοσία

Tinad

Κυβέρνηση σε Ιερά Σύνοδο για Θεοφάνεια: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν, να συμμορφωθεί η Εκκλησία

Μιχάλης Μάρδας

Σε ομάδες η ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης λόγω κορωνοϊού

Tinad