Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ από το Euro Working Group προέκυψε μία επί της αρχής συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο που οδηγούσε στην καταβολή της δόσης.
Ωστόσο, η λεπτομερής εξέταση των προαπαιτουμένων ανέδειξε κάποια θέματα που αφορούσαν τα «κόκκινα» δάνεια και κάποιες αποκρατικοποιήσεις που χρειάζονταν περισσότερες διευκρινίσεις. Ενα δεύτερο πακέτο από μόνο του ήταν οι εξαγγελίες που πρωθυπουργού που έγιναν λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Συγκεκριμένα:
1. Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ζητήθηκαν διευκρινίσεις και στο προχθεσινό Εuro Working Group για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, του πακέτου για τους έμμεσους φόρους, το δημοσιονομικό κόφτη και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ταμείο θα αντλεί πόρους από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τους φόρους που θα συγκεντρώνονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ζήτησαν εξηγήσεις για τη μορφή και τους σκοπούς του Ταμείου και κυρίως για τον τρόπο χρηματοδότησής του.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε η λειτουργία του Ταμείου να συνδεθεί σαφώς με τη ρήτρα υπεραπόδοσης στο πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με ήδη άλλους τακτικούς δημοσιονομικούς πόρους.
2. Ζήτησαν επίσης να μάθουν για την αναστολή είσπραξης των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τους 100.000 δικαιούχους που το χάνουν φέτος λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η αναστολή αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό περίπου 85 εκατ. ευρώ (το σύνολο της περικοπής είχε στόχο εξοικονόμηση 168 εκατ. ευρώ), η οποία αν ισχύσει θα πρέπει να καλυφθεί με άλλο μέτρο που θα προέρχεται από τη γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
3. Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης εντόπισαν ότι στο κομμάτι με τα «κόκκινα» δάνεια εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds πήραν και τα «κόκκινα» δάνεια που είχαν την εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς όμως να υπάρχει στο θέμα συναίνεση των θεσμών.
4. Ενα ακόμη θέμα που απασχόλησε είναι η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία οδό. Τούτο, σε συνδυασμό και με την πορεία μακροχρόνιας παραχώρησης της είσπραξής τους σε ιδιώτη, η οποία έχει συμφωνηθεί από πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της υποχρέωσης των 9 αποκρατικοποιήσεων που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση.
5. Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για το Ελληνικό, επισημάνθηκε ότι με βάση τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
6. Ελλειψη εντοπίστηκε επίσης και στις πολυσέλιδες διατάξεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αφού απουσίαζε από το κείμενο διάταξη με την οποία να υπάρχει το δικαίωμα αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης σχετικά με τις διαδικασίες και την ολοκλήρωση αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι σε κάθε περίπτωση τα θέματα δεν μπορούν να αναβάλουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης.
Σημείωναν όμως ότι η ελληνική πλευρά θα αναλάβει την υποχρέωση της ρύθμισης όλων αυτών των θεμάτων πριν εκταμιευτούν τα χρήματα αυτά προς την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η έγκριση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ για υποχρεώσεις χρέους, συν 2,8 δισ. για ληξιπρόθεσμα, θα πρέπει να περάσει από έξι εθνικά Κοινοβούλια, δίνει καιρό για διορθώσεις περίπου 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η δόση θα πρέπει πριν εκταμιευτεί να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.
Το θέμα των εκκρεμοτήτων επεσήμαναν και χθες πριν από την έναρξη του Eurogroup τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Βέλγος ομόλογός του Γιόχαν Βαν Οβερβελτ. Ο πρώτος μίλησε για ολοκλήρωση σε γενικές γραμμές του πακέτου των προαπαιτούμενων της Ελλάδας για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να φυλλομετρήσουμε κατά τη σύνοδο τα κείμενα για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει». Πιο ξεκάθαρος ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, μίλησε για θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοιχτά και θα πρέπει να διευκρινιστούν κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»