Χθες, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης αποκάλυψε μία παλαιότερη δήλωση του δικηγόρου και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, που αναιρεί την τελευταία τοποθέτηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξε να βρει -ανεπιτυχώς- «σωσίβιο».
«Αμερικανοεβραϊκές και αμερικανοελληνικές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη Χρυσή Αυγή. Σαφώς έπαιξε ρόλο αυτό στις εξελίξεις. Σαφώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να τους πει κάτι. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 αναλαμβάνουμε και την προεδρία της Ε.Ε. και υπήρχαν πιέσεις και από την Κομισιόν για τη Χρυσή Αυγή», είχε δηλώσει στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ στις 4 Οκτωβρίου 2013 ο κ. Ρουπακιώτης, όπως αποκάλυψε ο Γ. Φλωρίδης. Δήλωση που καμία σχέση δεν έχει με το «ενώ ήμασταν έτοιμοι να τυλίξουμε τη Χρυσή Αυγή, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε stop», δηλαδή τις δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη στο OPEN TV, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να στηριχθεί.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου κ. Νάσου Ηλιόπουλου, υποστήριξε ότι έπεσαν στο κενό οι επιθέσεις κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για το ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ρίχνουν στα «μαλακά» τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, καθώς η ανακοίνωση των ποινών απέδειξε το αντίθετο.
Η απάντηση, αυτή τη φορά, ήρθε από το ΚΚΕ, που μετά την ανακοίνωση των ποινών των μελών της Χρυσής Αυγής έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο μιας συνολικά θετικής απόφασης για την ποινική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο δεν ήταν οι ανώτατες δυνατές και αυτές που αναλογούν στη βαρύτητα των εγκλημάτων τους. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, που συμπαρέσυρε προς τα κάτω τις ποινές. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι ποινές πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για να βρεθούν οι ναζί εγκληματίες στη φυλακή».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν το διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου να αναζητήσει τον αντιπερισπασμό στην αναζωπύρωση της κόντρας με το Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό έκαναν, με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πιστός στην απόφασή του να αξιοποιεί στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους πλην της Ν.Δ. όρισε υποψήφια για την ηγεσία του ΟΟΣΑ (σ.σ. τον οργανισμό που διαδέχθηκε το διαχειριστή του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη και η Ελλάδα έγινε μέλος του με απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζολώτα) την Αννα Διαμαντοπούλου.
Η θέση αυτή είναι εθνική και όχι κομματική ή κυβερνητική. Δεν πρόκειται δε για διορισμό αλλά για εκλογή, από την οποία θα πρέπει να περάσει η υποψήφια της Ελλάδας για να εκλεγεί επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη θέση του απερχόμενου γενικού γραμματέα του, Ανχελ Γκουρία.
Αυτά είναι όμως ψιλά γράμματα. Τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά αντιπερισπασμούς και «σωσίβια» απεγνωσμένα όσο και για το Κίνημα Αλλαγής που βιώνει εύθραυστη ισορροπία και ηρεμία και μία… σπίθα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.
Η αποδοχή της πρότασης του κ. Μητσοτάκη από την Αννα Διαμαντοπούλου προκάλεσε, ούτως ή άλλως, αντικειμενικό θέμα στο Κίνημα Αλλαγής. Γι΄ αυτό και αντέδρασε σπασμωδικά και με ειρωνεία -την οποία δεν ακολούθησε η κ. Διαμαντοπούλου στις δηλώσεις της – με ευχές στην κ. Διαμαντοπούλου και υπαινιγμούς ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την κ. Διαμαντοπούλου επειδή δεν είχε άλλα άξια στελέχη στη Ν.Δ. Βοήθησε .βεβαίως και ο κ. A. Λοβέρδος -από τη φράση του οποίου «πιάστηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ-, ο οποίος ανάρτησε στα social media «τελικά συγκυβερνάμε με τη Ν.Δ., αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».
Η Χαριλάου Τρικούπη «έπιασε» το υπονοούμενο, πολλώ δε μάλλον όταν ο βυθιζόμενος ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πιαστεί από τα… μαλλιά του Ανδρέα Λοβέρδου και έβγαλε non paper περί συγκυβέρνησης Ν.Δ.- Κινήματος Αλλαγής, αιχμή στην οποία δήθεν θα έπρεπε να απαντήσει η κ. Γεννηματά.
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής από την πλευρά της, που ήταν και ο αποδέκτης του «καρφιού» Λοβέρδου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «άστοχο χιούμορ με το οποίο δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε». Οσο για τη… σπόντα του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., η κ. Γεννηματά απάντησε: «Καλά, αυτά τώρα είναι όχι απλώς η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι προβοκάτσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκυβέρνησε με την καραμανλική Δεξιά, αλλά μην κρίνει…», ενώ για την κ. Διαμαντοπούλου θύμισε ότι έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ από το 2013, εδώ και επτάμισι χρόνια, με προσωπική της απόφαση, και έκανε νέο κόμμα. Στο οποίο νέο κόμμα που λεγόταν Ωρα Αποφάσεων ήταν μαζί με τον κ. Ραγκούση. «Ε, προφανώς οι άνθρωποι ήρθε η ώρα να πάρουν τις αποφάσεις τους, δεν θα τις κρίνω εγώ», είπε η κ. Γεννηματά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr