Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είπε ότι “δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας”. Είσαστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν”.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η “πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης” και πρόσθεσε ότι “εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι”.
“Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα”, είπε στην ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
“Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων.
Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;” ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: ? Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας”.
Διάβασε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: “Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου”. Ποιόν κοροϊδεύετε;
Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις που κυρώνονται με αυτό το νομοσχέδιο, αναφερόμενος στην εκχώρησης των 24 αεροδρομίων.
Δρίτσας: Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην εύρεση ισοδύναμων
Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με την βελτιωτική ρύθμιση που κατέθεσε για ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υλοποιηθεί το «πάγωμα» της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει στα μούτρα τους ένστολους» φέρνοντας στη Βουλή μια «υποθετική ρύθμιση», ο κ. Δρίτσας είπε πως η διάταξη αυτή ήρθε μετά από διαβουλεύσεις όλης της κυβέρνησης για να θέσει σε αίρεση την εφαρμογή της «αναγκαστικής» πρόβλεψης του «παγώματος» και εξασφαλίζοντας όρους που δεν θα είναι σε βάρος των εργαζόμενων, οι οποίοι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.
«Που βρίσκεται το πρόβλημα επ’ αυτού; Λαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε διάφορες προοπτικές που διαγράφονται. Θα είμαστε συνεπείς», κατέληξε ο κ. Δρίτσας προσθέτοντας πως αυτή η βελτίωση αποτυπώνει την ευθύνη της κυβέρνησης στις πιέσεις και τους εξαναγκασμούς που δέχεται.
Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο κ. Χουλιαράκης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τόνισε ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
“Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018” σημείωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι “είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα” και πρόσθεσε ότι, “οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά”.
Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο ήπιο.
“Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα”, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις “δημιουργούσαν ελλείμματα σα να μην υπάρχει αύριο”.
‘Ασκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.
“Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας ούτε τη χώρα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως, “το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς”.
Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων
Νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια κατέθεσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων. Έτσι, σύμφωνα με την βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.
Θεοδωράκης: Με αυτά που νομοθετείτε κάνετε τη χώρα Αργεντινή
«Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να αποκοπεί από την δημιουργική κοινωνία και να περιχαρακωθεί στα όρια του εθνικολαϊκισμού» και ότι κάνει τη χώρα Αργεντινή.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για αντιστροφή των ρόλων των στελεχών της σημερινής με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας δηκτικά:
«Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε! Οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται! Και ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος.
Και είστε έτοιμοι – το βλέπω, μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κ. Μέρκελ, να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κ. Σόιμπλε».
«Ο πρωθυπουργός στήνει παγίδες στους κακούς που στη συνέχεια πέφτει μέσα ο ίδιος», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι «η λεβέντικη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ».
Έντονη κριτική άσκησε για την σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα γίνει Αργεντινή με την μεταφορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε μια εταιρεία που ουσιαστικά θα διοικείται από τους δανειστές και δεν θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον.
«Βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας αποικιοκρατίας.
Εκχωρείτε με ένα άρθρο ένα νόμο δημόσια περιουσία. Αν το είχε κάνει άλλος θα τον είχατε στείλει στο ειδικό δικαστήριο. Σήμερα, θα ψηφίσετε με χαρά, αξιοπρέπεια, θρήνο, την εκχώρηση της διαχείρισης της περιουσίας του κράτους στους πιστωτές για 99 χρόνια.
Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή. Δεν θα μας μείνει τίποτα. Δεν μπορούμε να πουλάμε τα δίκτυα της ενέργειας. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά υπάρχουν υποδομές που πρέπει να μείνουν στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε:
« Αν είχε τολμήσει κανείς άλλος κάτι παρόμοιο θα τον είχατε ρίξει στην πυρά για προδοσία. Θα στήνατε κάθε μέρα ειδικά δικαστήρια και κρεμάλες στο Σύνταγμα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και παλινωδίες, που σε συνδυασμό με την ανικανότητα της όπως είπε, «στοιχίζουν δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό».
«Το ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015 και εκκρεμεί ακόμη παγιώνει το κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία. Και παρατείνει την ύφεση και μέσα στο 2016. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
Ακόμα, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει αληθινά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στο κόμμα και στις συντεχνίες» και ότι «χρησιμοποιεί τη δημοκρατία αλλά καρτ, με πρόσκαιρες και παράταιρες συμμαχίες».
Ο κ. Θεοδωράκης, έκανε λόγο για φοροκαταιγίδα που επιβάλλει η κυβέρνηση μετά από κάθε «σκληρή» διαπραγμάτευση και για αίσθημα οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας που κυριαρχεί παντού και σε όλα τα επίπεδα.
«Η ανικανότητά σας θα φέρει και πέμπτο μνημόνιο», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ο λαϊκισμός σας, οι απάτες σας που βαφτίζετε τώρα αυταπάτες επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της πολιτικής. Όλοι οι ίδιοι είναι, όλοι ψεύτες είναι. Φωνάζει ξανά ο κόσμος. Μια χώρα χωρίς πυξίδα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, υποστήριξε ακόμα ότι οι κομματικές προσλήψεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων, «τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ που ζητάει πίσω από τους χαμηλοσυνταξιούχους».
«Για την παραμονή σας στην εξουσία υπογράφετε τα πάντα. Η μετατόπιση σας είναι τόσο άτσαλη που κινδυνεύει το πλοίο να μπατάρει. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», είπε και συνέχισε:
« Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μια δύναμη αλλαγής. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας New Deal. Διαφορετικά τα μνημόνια θα διαδέχονται το ένα το άλλο μέχρι να γονατίσει από τους φόρους και ο τελευταίος πολίτης».
Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι, «τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι δείγμα του ακραίου αμοραλισμού του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «Κανείς δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτές τις πολιτικές εκτός από τους ΑΝΕΛ, που έγιναν επίσης επαγγελματίες της εξουσίας, των θεωριών συνομωσίας και του λαϊκισμού».
Επιμένει για οικουμενική ο Λεβέντης
Την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αιτιολόγησε την επιμονή του σε αυτή λέγοντας πως μόνο με μια κυβέρνηση 250 εδρών θα μπορεί η χώρα να απολαμβάνει εμπιστοσύνης, να έρθουν επενδύσεις και να επιστρέψουν οι καταθέσεις.
Προέβλεψε δε, ότι όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, η χώρα οδηγείται στην καταστροφή αφού – όπως είπε – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την εξουσιομανία και την μονομανία στις «καρέκλες» που την διακρίνει υπογράφει τα πάντα αδιαφορώντας για το κόστος στην κοινωνία, «κι όπου πάει».
«Εγκληματείτε αν δώσετε την σημερινή ψήφο. Γιατί δίνετε την εθνική κυριαρχία» είπε ο κ. Λεβέντης προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας και χαρακτήρισε «ντροπή για το Κοινοβούλιο» ότι ψηφίζεται σήμερα ο «κόφτης» και το «υπερταμείο» χωρίς να αλλάξει ούτε κόμμα από αυτά που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση οι πιστωτές. Προσέθεσε πως εκτός από τις παραλίες, τις δασικές εκτάσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εξαιρείται τίποτε άλλο από αυτά που «μπορούν να κατάσχουν οι ξένοι» διότι – όπως είπε – ό, τι εξαιρείται αναφέρεται στους νόμους, κι αν δεν εξαιρείται επιτρέπεται. «’Αρα ούτε το κτίριο του Αρείου Πάγου και της Ελληνικής Αστυνομίας εξαιρείται» είπε και ρώτησε προς τους βουλευτές «αν θεωρούν πιο σημαντική την δόση από το να παραχωρήσουν την εθνική κυριαρχία» συμπληρώνοντας «αν έχετε την συνείδησή σας ήσυχη, κάντε το».
Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει μόνον στον λαό τον «λογαριασμό» των μέτρων που λαμβάνει και ζήτησε να κόψει στο ήμισυ πριν λήξει αυτή η συνεδρίαση τους μισθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι των περιφερειαρχών και των δημάρχων.
Διερωτήθηκε τέλος, πως ο Πάνος Καμμένος συμπλέει με αυτή την κυβέρνηση ενώ φαίνεται να έχει διαφωνίες (για το όνομα των Σκοπίων, τους Πόντιους κ.α).
Γεννηματά: Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας
Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων», εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
«Πλέον γνωρίζουμε με ντοκουμέντα και όχι με εικασίες ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, η πόλωση και ο διχασμός, τα ψέματα και η ανικανότητα οδήγησαν τη χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, τη δημοκρατία υπό περιορισμό, τον δημόσιο πλούτο στη διαχείριση ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια των αγορών. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο πρωθυπουργό:
«Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας “είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «κλαψουρίσματα, ψέματα και υποκρισία» της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που σας νοιάζει μόνο και σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας».
Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι το «πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει το «αποκρουστικό σχέδιο της πολιτικής της κυβέρνησης», μιας πολιτικής όπως είπε, που έφερε τη χώρα πέρυσι στο χείλος του γκρεμού και φόρτωσε τη χώρα με το επαχθέστερο μνημόνιο 3 και 4.
Παράλληλα, μίλησε για εκχώρηση του εθνικού πλούτου και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, και υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται σε ταπεινωτική εποπτεία, με τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ο «κόφτης», τη βάζει σε ένα στενό «κορσέ» δια βίου».
«Τα σκίσατε τα μνημόνια κ. Τσίπρα!
Στον «κόφτη» όμως που ακόνιζαν επί 6 χρόνια και βρήκαν σε εσάς τον πρόθυμο και μας τον φέρατε, προβλέπονται ειδικές και άμεσες παρεμβάσεις που θα επιβάλλονται «απ’ έξω» και που βέβαια θα περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ο δημόσιος πλούτος παραδίδεται ουσιαστική στον πλήρη έλεγχο των δανειστών, με δικαίωμα veto της τρόικας. Εκχωρούνται για 99 χρόνια προς πώληση όλες οι εταιρείες και οι συμμετοχές του Δημοσίου».
Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι «τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων δίνονται στα κοράκια των αγορών», και ότι «η φοροκαταιγίδα θα πνίξει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση αλλά και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».
«Τα διαλύετε όλα. Οι 80.000 δικαιούχοι σήμερα -και 400.000 αύριο- του ΕΚΑΣ, δεν πρέπει να προστατευθούν; Είναι μήπως και αυτοί ο συνταξιούχοι των 650 ευρώ «πλούσιοι» Έλληνες; Ή μήπως «φοροφυγάδες» όπως τους αποκάλεσαν βουλευτές σας», σημείωσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη διάταξη για το ΕΚΑΣ.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ακόμα «νέα αυταπάτη το κλείσιμο της αξιολόγησης και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη».
«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, ότι ο κος Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπορούν να εκτινάξουν το ελατήριο της οικονομίας. Δεν το πιστεύουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν.
Το αντίθετο κάνουν. Συμπιέζουν το σπιράλ προς τα κάτω», είπε και συμπλήρωσε:
«Η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή-οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η συνοχή της έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή τους στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του προχωρούν μόνοι τους, απομονωμένοι πολιτικά και κοινωνικά».
Η κ. Γεννηματά μίλησε για «θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που θα τελειώσει σύντομα» και πρόσθεσε ότι αυτή η κακή παράσταση έχει ημερομηνία λήξης. Δεν κόβει εισιτήρια, σε λίγο δεν θα έχει καθόλου θεατές».
Η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη εθνικής γραμμής και κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που να υπηρετεί τη χώρα και πρόσθεσε:
«Το ζήτημα είναι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης να μην γίνουν αδιέξοδα για την χώρα».
Επιτέλους θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για αυτό το τόπο με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με τα όνειρα του καθενός να γίνει πρωθυπουργός.
«Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Αρκετές ευκαιρίες και πολύτιμος χρόνος χάθηκαν και τα περιθώρια στενεύουν».
«Εσείς γονατίσατε, δεν θα γονατίσει όμως η Ελλάδα», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
O Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την για απύθμενο θράσος και τονίζοντας, ότι μαζί με τους πανηγυρισμούς της για το κλείσιμο της αξιολόγησης περίσσεψαν και τα ψέματα.
«Κλείνει, λέει η αξιολόγηση, με το νομοσχέδιο σκούπα και με τα μέτρα που δεν έχουν πάτο Είναι θράσος απύθμενο να πανηγυρίζετε και να ισχυρίζεστε ότι καταφέρατε να την κλείσετε χωρίς επιπλέον μέτρα, όταν φέρνετε τον «κόφτη», ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα και εισάγετε ένα εργαλείο που θα τα κόβει όλα. Μισθούς συντάξεις; Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνο υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων», και πρόσθεσε ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, αποκλείοντας από τις περικοπές δαπανών τα αφεντικά της».
Μιχαλολιάκος: Το νέο μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο
Από το νέο μνημόνιο, θα πληγούν όχι μόνο οι αγρότες οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άλλοι κλάδοι, αλλά επιπλέον, δεν θα αποδώσουν τα μέτρα και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μνημόνια “, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ο κ. Μιχαλολιάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι από τον περασμένο Αύγουστο είχε εκφράσει την άποψη ότι “το μνημόνιο της Αριστεράς”, όπως το χαρακτήρισε περιλαμβάνει μέτρα “σκληρά και αυστηρά”.
Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση “πολιτικαντισμό και ψηφοθηρία” γιατί το καλοκαίρι είπε ναι στην συμφωνία αλλά εν συνεχεία αποστασιοποιείται από τα μέτρα τα οποία θεωρεί υπόθεση της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Γιάννη Κουτσούκου, ότι η συγκρότηση του υπερταμείου για 99 χρόνια, έχει αναλογίες με το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, ο οποίος έληξε το 1987, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι ο έλεγχος είχε επιβληθεί μετά από ένα χαμένο πόλεμο και αφορούσε φορολογία σε προϊόντα που κατανάλωναν οι Έλληνες.
“Τώρα ζητάνε συγκεκριμένο ποσό το οποίο αν δεν πληρωθεί έρχονται άλλα πράγματα και ενεργοποιείται ο κόφτης που καταργεί την ελληνική κυβέρνηση αφού μεταθέτει την αρμοδιότητα των αποφάσεων στους δανειστές”.
Για τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, είπε ότι η μία αφορά τους μεγαλοεργολάβους που έχουν κοινοπραξίες με ευρωπαϊκές εταιρείες, και υποστήριξε ότι η ρήτρα εξαίρεσης “για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας, σημαίνει ότι σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει η Κομισιόν να μας δώσει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την πατρίδα”.
Παππάς: Η αριστερή παρένθεση πάει για «παρένθεση» οκταετίας
Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και κάλεσε την ΝΔ να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα «γιατί η αριστερή παρένθεση που ονειρεύτηκε πάει για παρένθεση οκταετίας».
Κατά την τοποθέτησή του επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Παππάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι ανοίγει πια μια καινούργια σελίδα για την χώρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα, όπως συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν τον Ιούλιο, ανοίγει η ρύθμιση του χρέους, αποκαθίσταται η ρευστότητα στην Οικονομία, ξεκλειδώνει το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και διαμορφώνεται μια καινούργια πραγματικότητα «στην οποία η ΝΔ θα βασανιστεί για να τοποθετηθεί ιστορικά».
Ο κ. Παππάς είπε ότι αν κάτι μένει από την συζήτηση αυτή είναι «το απύθμενο θράσος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτό θα είναι το πολιτικό γεγονός, που θα την χαρακτηρίζει» διότι – όπως σημείωσε – ορισμένοι νομίζουν ότι «εμείς θα αφήσουμε να ξεχάσει ο ελληνικός λαός όχι τις προθέσεις τους, τις δεσμεύσεις τους, τις υπογραφές τους το τι είχαν δεσμευτεί στην πέμπτη αξιολόγηση, τα 20 δις παραπάνω μέτρα».
Υπογράμμισε ότι η Αντιπολίτευση, κινείται με την κληρονομιά του κ. Σαμαρά, όχι μόνον την κληρονομιά της ακροδεξιάς, αλλά την γραμμή της «αριστερής παρένθεσης και του success story» η οποία – όπως ανέφερε ο κ. Παππάς επικαλούμενος αναφορά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη – «μάθαμε πριν από λίγο ότι ξεχείλωσε ακόμη περισσότερο και πάει λέει για τον Απρίλιο του 2017».
Σχολιάζοντας την πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους Έλληνες να συγκρίνουν πως ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και πως είναι τώρα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι αυτό το ζητεί ο κ. Σαμαράς «που το 2014 πήρε 10 δισ μέτρα και πάλι δεν έπιασε τον στόχο του πλεονάσματος».
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρθηκε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η οποία δημοσιεύτηκε και ενημέρωσε μέσα στο καλοκαίρι θα διεξαχθεί η δημοπρασία. «Η Ελλάδα έπαψε να κατέχει την αποκλειστικότητα της μοναδικής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι με διεξοδική διαβούλευση (και στο στάδιο κατάρτισης του νόμου και στο στάδιο δημοσίευσης της προκήρυξης) και παρά τις προβλέψεις και την επιθυμία ορισμένων «δυστυχώς και μέσα στη Βουλή», «είμαστε στο τελευταίο στάδιο».
Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός διασφαλίζει την διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων, τις θέσεις εργασίας, την ποιότητα, την μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό δημόσιο, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι ξεκάθαρο τι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο κ. Παππάς ενημέρωσε εξάλλου, ότι τις επόμενες ημέρες επικαιροποιείται και ο Χάρτης Συχνοτήτων «οπότε με τρόπο θωρακισμένο νομικά και συνταγματικά προχωρούμε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού με διαδικασίες που έχουν απολύτως αντικειμενικοποιηθεί» συμπλήρωσε και ενημέρωσε το Σώμα, ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για την συμμετοχή. Καταλήγοντας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλλει, έστω και τώρα, ώστε η χώρα να αποκτήσει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη σύνθεση.