Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η απόφαση για τις αλλαγές είχε ληφθεί εδώ και καιρό, ωστόσο πήρε τη συγκεκριμένη μορφή της «σκιώδους κυβέρνησης», με κατάργηση του σχήματος συντονιστών-τομεαρχών, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα τελευταία τηλέφωνα ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Αγιο Ορος, ενώ αυτό που ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή είναι ότι σε καμία περίπτωση το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει τις μελλοντικές αποφάσεις του προέδρου της Ν.Δ. ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές ούτε ως προς τα πρόσωπα.
Κεντρικό στοιχείο της λογικής με την οποία καταρτίστηκε το νέο σχήμα είναι η σαφής οριοθέτηση του πεδίου δράσης κάθε στελέχους, που πλέον έχει αναλάβει τον αντίστοιχο υπουργό ή υφυπουργό με διπλή στόχευση: πρώτον, τη βελτίωση των αντιπολιτευτικών ρυθμών της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς ο κάθε τομεάρχης αναλαμβάνει πλέον συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο» με συγκεκριμένα καθήκοντα και δεύτερον την αξιολόγηση της επίδοσης καθενός από τους 43 βουλευτές που μετέχουν στο σχήμα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλα τα γαλάζια στελέχη θα συνεργάζονται σε σταθερή βάση με τον επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου του κόμματος και διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του, Μιχάλη Μπεκίρη.
Οπως φάνηκε και από την ανθρωπογεωγραφία της σκιώδους κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο σχήμα του Αλέξη Τσίπρα και να σφίξει περισσότερο τον κλοιό της αντιπολιτευτικής πίεσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Το παρασκήνιο
Στη γαλάζια σκιώδη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε συνολικά (μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον εκπρόσωπο Τύπου κ.λπ.) 48 από τους 74 βουλευτές που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., χωρίς να λάβει υπόψη του, όπως ξεκαθάριζαν από το επιτελείο του, ποιος από αυτούς είχε στηρίξει ποιον στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου πέρυσι το χειμώνα.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει πολύ σοβαρές ευκαιρίες σε νέες επιλογές, με πιο ενδεικτικές τη Νίκη Κεραμέως, την οποία τοποθέτησε απέναντι στον Κώστα Γαβρόγλου στον τομέα του υπουργείου Παιδείας, και τον Βασίλη Οικονόμου, που όρισε απέναντι στους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη στο υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για δύο από τους σημαντικότερους κοινωνικούς τομείς στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να δώσει μεγάλη έμφαση και τους οποίους δεν δίστασε να εμπιστευτεί σε δύο πρόσωπα που εκλέχθηκαν ως βουλευτές Επικρατείας επί Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα η κ. Κεραμέως θεωρείται μια πολιτικός με συγκροτημένο προφίλ, που ξεφεύγει από τα στενά κομματικά όρια, ο δε κ. Οικονόμου υπενθυμίζεται ότι προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, γεγονός που έχει το δικό του συμβολισμό.
Ενας ακόμη τομέας που θέλησε να αναβαθμίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αυτός του Πολιτισμού, με την τοποθέτηση της έμπειρης Ολγας Κεφαλογιάννη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ενώ ο Κώστας Γκιουλέκας, που μέχρι χθες ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης, μετακινήθηκε απέναντι στη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στο κρίσιμο υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Στο νέο σχήμα έχουν διατηρηθεί επίσης οι λεγόμενες «σταθερές αξίες» της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που πλέον θα βρίσκεται απέναντι στον Δημήτρη Παπαδημητρίου αναλαμβάνοντας το πακέτο της Ανάπτυξης, αλλά και ο Νίκος Δένδιας, που παρέμεινε πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στην ίδια ομάδα με τον επίσης έμπειρο στην αντιπαράθεση εντός της Ολομέλειας Κώστα Τζαβάρα και τον νεοεισερχόμενο, αλλά σοβαρό Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Αίσθηση προκάλεσαν και τα δίδυμα-φωτιά που συγκροτούνται πλέον στο επίπεδο της καθημερινής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Το πιο «θορυβώδες» αναμένεται να είναι αυτό του Αδ. Γεωργιάδη με τον Πάνο Καμμένο στον τομέα του υπουργείου Αμυνας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη απέναντι στον Πάνο Σκουρλέτη στο Εσωτερικών.
Από το… λογιστήριο του Χρήστου Σταϊκούρα θα περνά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο Νίκος Παππάς θα βρίσκει μπροστά του την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν άφησε εκτός κανέναν από τους νέους σε ηλικία βουλευτές, με τον Χρίστο Δήμα να παραμένει αμετακίνητος στο οικονομικό επιτελείο απέναντι στον Αλέξανδρο Χαρίτση και τον Κώστα Καραγκούνη στο γνωστό για αυτόν τομέα του Δικαιοσύνης.
Η νέα επικοινωνιακή ομάδα
Ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, αν και είχε ακουστεί ότι θα αναλάμβανε μία από τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τοποθετήθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές θέσεις, αυτή του υπουργείου Εξωτερικών. Τα καθήκοντά του ανέλαβε από την Παρασκευή ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επελέγη από τον κ. Μητσοτάκη ως ένα φρέσκο πρόσωπο και επιτυχημένο στη θητεία του τόσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και ως ειδικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό, το προηγούμενο διάστημα.
Ο 42χρονος νέος εκπρόσωπος Τύπου, αυτοδημιούργητος επαγγελματικά και στον αθλητισμό και στην Ιατρική, είναι γνωστός και για τις πολιτικές μάχες που έχει δώσει, όπως αυτή απέναντι στον πανίσχυρο επί ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Σγουρό για την Περιφέρεια Αττικής, όπου κατόρθωσε να συγκεντρώσει με τη Ν.Δ. ποσοστό 48%.
Στον τομέα της επικοινωνίας αναμένεται να υπάρξει και καλύτερος συντονισμός και για το λόγο αυτό θεσμοθετήθηκε η θέση που ανέλαβε ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος, με στόχο μια πιο δημιουργική και δυναμική αντιπολίτευση η οποία θα μεταφέρεται δημόσια από όλα τα κορυφαία στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής