Ο υπουργός Επικρατείας «σήκωσε το γάντι» σε όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καταδεικνύοντας όχι μόνο πόσο επιρρεπής είναι στον «ασόβαρο» λαϊκισμό με την «ενδυνάμωση» επικίνδυνων, ακραίων ακτιβιστικών δράσεων, αλλά και στις «ανακυβιστήσεις» σε σοβαρά εθνικά θέματα όπως είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό που η δική του πολιτική έχει δημιουργήσει.
Ούτε λέξη…
Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτηριστικά, απάντησε στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση μετέτρεψε τα νησιά σε φαρ ουέστ, λέγοντάς του ότι «είπατε πολλά, αλλά δεν άκουσα ούτε μία λέξη συμπαράστασης για τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υπέστησαν βίαιη και άνανδρη βεβήλωση τις τελευταίες ημέρες». Στη δε κριτική του κ. Τσίπρα και της αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αποσύρει τα ΜΑΤ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Τα Σώματα Ασφαλείας δεν απεσύρθησαν από τα νησιά, αλλά ολοκληρώθηκε το έργο τους, που ήταν να ενισχύσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις να κάνουν τις πρώτες ισοπεδώσεις για να μπορεί να έρθει ο ανάδοχος και να κατασκευάσει ουσιαστικά το έργο. Συνεπώς, η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό, γι’ αυτό και αποχώρησαν».
Σχετικά με τα φαινόμενα σκληρής βίας σε Λέσβο και Χίο, που «επένδυσε» στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας τού απάντησε ότι πρόκειται για μια σειρά από πράξεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και τον ρώτησε ευθέως: «Ηταν διαμαρτυρία όσα είδαμε στο ξενοδοχείο στην άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών; Ηταν διαμαρτυρία οι σφαίρες ή οι ρουκέτες ή οι μολότοφ; Ηταν διαμαρτυρία το ότι εμποδίστηκε ασθενοφόρο με τραυματίες για να μπορέσει να πάει στο Κέντρο Υγείας; Αυτές είναι πράξεις θεμιτής αντίστασης; Είναι κάτι το οποίο αποδεχόμαστε ως δημοκρατική κοινωνία; Δεν σας άκουσα, όμως, αυτά να τα καταδικάζετε…».
Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν όμως ξεκάθαρος προς όλους. Διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι θα λογοδοτήσουν από την πλευρά της Αστυνομίας όσοι διαπιστωθεί ότι άσκησαν υπερβάλλουσα βία, όμως θα ελεγχθεί και η άλλη πλευρά, και όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη μέχρι τέλους.
Περί λογοκρισίας
Στις παραπειστικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ότι η δημόσια τηλεόραση απέκρυψε και «λογόκρινε» τα επεισόδια, ο υπουργός Επικρατείας τού απάντησε: «Ολοι αντιλαμβανόμαστε το όριο της υποκρισίας του πράγματος. Η ΕΡΤ με την προηγούμενη διακυβέρνηση δεν θα έδειχνε τις εικόνες που έδειξε χθες και προχθές; Εκείνη η χειραγωγημένη δημόσια τηλεόραση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, πλέον δεν υφίσταται… Ολα ήρθαν στην επιφάνεια και στο φως και οι ενδεχόμενες υπερβολές και βιαιότητες, όπως χαρακτηρίζονται, εκ μέρους των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και όλα τα άλλα».
Σχέδιο αντιμετώπισης
Αναφορικά με το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «εμείς έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό μίγμα πολιτικής, που περιλαμβάνει: Ανάσχεση στους θαλασσίους διαύλους και στις παράνομες εισόδους. Κλειστές – ελεγχόμενες δομές όπου θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοιτώνες χωριστοί για τις οικογένειες, για τα παιδιά, κέντρα υγείας, χώροι ψυχαγωγίας και εστίασης, δηλαδή ανθρώπινες συνθήκες, και θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Καθώς και επιτάχυνση στις απονομές ασύλου και των επιστροφών».
«Υποκρισία»
Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «πολιτική υποκρισία», καθώς εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της «αποσυμφόρησης» με μετακινήσεις στην ενδοχώρα, θυμίζοντάς του ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που δέχθηκε προβλέπεται πως εάν κάποιος αποχωρήσει από το νησί όπου έφτασε, ενόσω εκκρεμεί ακόμα και η αίτηση ασύλου του, στη συνέχεια δεν μπορεί να επιστραφεί στην Τουρκία. Η πρόταση, είπε ο υπουργός, του ΣΥΡΙΖΑ «να μετακινήσουμε όλο τον μεταναστευτικό – προσφυγικό πληθυσμό στην ενδοχώρα σημαίνει ότι… κλείνει οποιαδήποτε επιστροφή» και αναρωτήθηκε: «Αυτό μας προτείνετε;».
Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα αφαίρεσε κάθε φύλλο συκής, γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε χθες να επιτεθεί στην κυβέρνηση μιλώντας για έναν αντιπερισπασμό για τις αποκαλύψεις στην Προκαταρκτική Επιτροπή από την κατάθεση του επιχειρηματία Σ. Μιωνή και τα ραντεβού στο Μαξίμου, όπου δύο υπουργοί (Παππάς, Παπαγγελόπουλος) «λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ιδιωτικής μεσιτείας, ως εγγυητές ενός υποσχετικού όπου μεταξύ άλλων προέβλεπε το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη στα επόμενα βήματα, προεξοφλώντας δικαστικές!».
Ο υπουργός Επικρατείας «τρόλαρε», πάντως, πολλές φορές τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς του μεταξύ άλλων: «Σας άκουσα να λέτε ότι είστε της “δημιουργικής αντιπολίτευσης”, όμως η ομιλία σας περιλάμβανε τους ακόλουθους όρους με όλα τα “α” στερητικά. Υπό μία έννοια αισθάνθηκα ότι ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε το λεξικό στο “α”. Μας είπατε για αυταρχισμό, ανασφάλεια, ανοησία, ανικανότητα, αλαζονεία, ανευθυνότητα… Ξεχάσατε όμως, κύριε Τσίπρα, δύο ακόμα “α”: την αμετροέπεια και την ανακυβίστηση. Εκείνα, κύριε Τσίπρα, τα οποία λέγατε ως πρωθυπουργός, καλό είναι σήμερα να μην τα αλλάζετε». Και του συνέστησε: «Επειδή τελευταία επικαλείσθε τα “καφενεία των συνταξιούχων” στις ομιλίες σας, καλό θα είναι να προετοιμαστείτε ενδεχομένως και για την πολιτική σας σύνταξη αν συνεχίσετε αυτόν τον λαϊκίστικο πολιτικό λόγο».
Από την έντυπη έκδοση