Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», φωτογραφίζοντας τέσσερις χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προσήλθε με τις εξής θέσεις στη Σύνοδο: «Την ανάγκη να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, με απλά λόγια ένα νέο και μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι εξαρτημένες από την εξόρυξη λιγνίτη και την ανάγκη να έχουμε πολιτικές στήριξης στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων και τη Frontex. (…) Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, αλλά οι προτεραιότητες αυτές, είναι κόκκινες γραμμές μας».
Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis: «Κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην ΕΕ μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της».
«Η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέσαμε και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε σχέση με τα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Αλλά σκέφτηκε κανένας τα κέρδη των χωρών που πληρώνουν από τις πολιτικές συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι έχουμε χάσει δυναμικό – νέους επιστήμονες- που τους πληρώσαμε για να σπουδάσουν και έχουν πάει στις χώρες αυτές;», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για τον «κλαμπ» των «σφιχτοχέρηδων», των τεσσάρων χωρών της ΕΕ που δίνουν τα περισσότερα χρήματα.
«Αν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, φαντάζομαι ότι θα επιλέγαμε να ξενυχτίσουμε ακόμη ένα βράδυ για να συμφωνήσουμε. Άρα δεν είμαστε πολύ κοντά. Η Τουρκία ήταν εμμέσως αντικείμενο της Συνόδου, στα ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση. Αλλά δεν θα κάνω άλλη τοποθέτηση για τα εθνικά θέματα. Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας», κατέληξε, επιβεβαιώνοντας πως ακόμα υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία για τον προϋπολογισμό.