Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική επιτροπή: Τι είπε ο «Μάξιμος Σαράφης» στα δύο τηλεφωνήματα του στη ΓΑΔΑ

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύο φορές επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», χθες Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50. Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Το παρασκήνιο της αναμονής του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

«Αν υπήρξε παρέμβαση οιουδήποτε στην Αστυνομία για να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βιαίας προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, παρανομεί», ανέφεραν νωρίτερα σήμερα βουλευτές -μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, τα οποία την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, περίμεναν τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» να τους εξετάσουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Έχουν αξία οι λεπτομέρειες της παραμονής των βουλευτών στο κτήριο της ΓΑΔΑ και του τρόπου που κινήθηκε το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.

«Θα τους φέρετε ενώπιον μας, ακριβώς με την αυτή φυσική παρουσία, που είχαν όταν εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη», ανέφεραν οι βουλευτές της προκαταρκτικής επιτροπής, στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, εν αναμονή της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» οι οποίοι τελικά ουδέποτε εμφανίστηκαν ενώπιον τους.

«Πήγαμε στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Μας είπαν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Υπήρχαν μικρόφωνα για καταγραφές και είχαμε καθίσει όλοι στη μια πλευρά ώστε στην άλλη πλευρά να καθίσει ο προστατευόμενος μάρτυρας. Αν η εξέταση γινόταν με τεχνικά μέσα, τότε οι βουλευτές θα ήμασταν σε άλλον όροφο που διαθέτει αυτή την υποδομή. Εμάς οι αστυνομικοί μας ενημέρωσαν ότι θα μας τους έφερναν εκεί, όπως ακριβώς τους παρουσίασαν στον κ. Σοφουλάκη», περιγράφουν πηγές της επιτροπής.

Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής μόνο ένας αστυνομικός μπορούσε να το εκτελέσει. Ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των μαρτύρων. Οι βουλευτές πιθανολογούν ότι είναι ένας ο αστυνομικός και για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, λόγω ενός ιδιόχειρου σημειώματος του οποίου έχει λάβει γνώση η επιτροπή. Το ίδιο άτομο που πήρε την εντολή βίαιης προσαγωγής, το ίδιο άτομο μετέβη στο σπίτι του προστατευόμενου μάρτυρα και χτύπησε το κουδούνι αλλά ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν του άνοιξε την πόρτα ποτέ.

«Τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής όμως ισχύουν για όσο διάστημα η Επιτροπή μας κρίνει γιατί η Επιτροπή είναι η μόνη που μπορεί να τα ανακαλέσει», σημειώνουν βουλευτές.

Η παραμονή στο πρόγραμμα προστασίας

Πηγή της ειδικής επιτροπής, αναφορικά με την επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνει πως, αν αποφασιστεί ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα προστασίας μάρτυρας που τυχόν εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, τότε «παίρνει πλέον την ευθύνη όποιος τον κρατάει στο πρόγραμμα προστασίας, δηλαδή η Εισαγγελέας Διαφθοράς».

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, συμφώνησε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη. «Μπορεί ο Επόπτης της Εισαγγελίας, ο κ. Μπρακουμάτσος να μας απαντήσει ότι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σοφουλάκης, εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες με τεχνικά μέσα. Αν όμως δεν έχει συμβεί αυτό, πρέπει να μας εξηγήσει για ποιον λόγο οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εξεταστούν με τρόπο διαφορετικό από την ειδική επιτροπή», ανέφερε πηγή της Επιτροπής.

Επίσης, κατά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέστη σαφές ότι τα εντάλματα βιαίας προσαγωγής είναι νόμιμα και είναι να εκτελεστούν. «Οπότε, αν ζητήσουμε να εξεταστεί στη ΓΑΔΑ ένας μάρτυρας και είναι σε ισχύ το ένταλμα, τότε τι θα συμβεί;», δήλωσε με νόημα η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «διαπιστώνεται μια έλλειψη συνεργασίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην επισήμανση του Αντεισαγγελέα Ζαχαρή να διαβιβάσει στην Επιτροπή της Βουλής τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί».

 Σφίγγει ο κλοιός για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πολιτικό θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη εξελίσσεται στην Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά την επιστολή προς τον Άρειο Πάγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων της υπόθεσης Novartis που αναζητούνται από την Αστυνομία για να καταθέσουν.

Σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής, αν το αίτημα γίνει δεκτό, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαια και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με άλλους μάρτυρες, εξέλιξη που δεν επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταγγέλλονται παραλείψεις και καθυστερήσεις της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ότι δεν παραδίδει στην Επιτροπή κρίσιμα έγγραφα της δικογραφίας.

Στελέχη της πλειοψηφίας εξέφραζαν την ικανοποίησή τους επειδή ο Άρειος Πάγος απάντησε ότι νομίμως εκδόθηκαν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων, παρότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει εγγράφως από τον Αρειo Πάγο να προχωρήσει στην ανάκληση εκτέλεσης των ενταλμάτων που εξέδωσε η Προανακριτική Επιτροπή για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Με αυτόν τον τρόπο, έλεγαν οι ίδιες πηγές, καταρρέουν τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί θεσμικής εκτροπής και έκνομων ενεργειών.

Εντελώς διαφορετικά, όπως αναμενόταν, ανέγνωσε τις απαντήσεις του Αρείου Πάγου ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι «ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Εδώ καταλήγει με το ερώτημα: «Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιάδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις οποίες ενέπλεξε στο κάδρο των αποκαλύψεων τον κ. Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν σημειώνει ότι ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προστατεύει πολιτικά και να καλύψει τη στάση των προστατευόμενων μαρτύρων. Οπως δεν λέει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να θολώσει το τοπίο, ότι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για πανικό και ψέματα από τον κ. Τσίπρα, αλλά και σαφή προσπάθεια να υπερασπιστεί πολιτικά τον «Μάξιμο Σαράφη και την Αικατερίνη Κελέση».

«Μπορεί να ολοκληρώσει η Προανακριτική την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο εάν δεν εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες;», αναρωτήθηκε στον ΣΚΑΪ ο Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αν δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τα όσα ισχυρίστηκαν, τότε να απαντήσουν ποιος τους έβαλε να τα πουν όσα είπαν. Αν τους έβαλε η Τουλουπάκη, μέσα η Τουλουπάκη. Αν τους έβαλε ο Παπαγγελόπουλος, μέσα ο Παπαγγελόπουλος. Αν τους έβαλε ο Τσίπρας, μέσα ο Τσίπρας». Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε και στους δικαστικούς που κατήγγειλαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις: «Αυτό που κατέθεσαν οι τέσσερις εισαγγελείς ήταν ότι παρέμβαινε ο κ. Παπαγγελόπουλος ώστε να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα. Και αν βγει ευνοημένος ο κ. Τσίπρας, αν αυτό αποδειχθεί στην πράξη από δικαστήριο, η προβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη. Το έχει εξηγήσει και ο κ. Βενιζέλος», πρόσθεσε.

Στην παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στην ανάγκη προσαγωγής των μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση και να αποκατασταθεί η υπόληψη όσον θίχτηκαν. Υπογράμμισε πως είναι καθήκον της Δημοκρατίας «να βρει ποιοι έστησαν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά για να μη σκεφτεί ποτέ κανείς στο μέλλον να στήσει τέτοιου μεγέθους παραδικαστικό κύκλωμα, χρησιμοποιώντας ακόμα και εν ενεργεία εισαγγελείς με σκοπό να αλλοιώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τη βούληση του ελληνικού λαού». Ο ίδιος επετέθη και προσωπικά στον τέως πρωθυπουργό, τονίζοντας πως εύχεται «για το καλό της Δημοκρατίας μας ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι εμπλεκόμενος».

Από την πλειοψηφία, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν με έμφαση το ότι στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων και της αναγκαιότητας της κατάθεσής τους, υπέρ δεν είναι μόνο η Ν.Δ., αλλά όλα τα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν, δε, ότι τα προσκόμματα και οι λόγοι που βρίσκει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της ουσίας για να μην περάσουν το κατώφλι της Προανακριτικής ο «Μάξιμος Σαράφης» και η Αικατερίνη Κελέση» δεν στέκονται ούτε πολιτικά ούτε νομικά, κι αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι το τι θα καταθέσουν αν αναγκαστούν.

Στην πραγματικότητα, πάντως, στην πλειοψηφία δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο ερώτημα για ποιο λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε με παρέμβασή του να βάλει εαυτόν στο κέντρο της συζήτησης, κάτι που αναρωτήθηκε δημοσίως και ο κ. Πέτσας.

Προτεινόμενα για εσάς

Υπόθεση Novartis: Παρατείνει το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προανακριτική: Καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Παππά!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Tην παραπομπή του Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel αποφάσισε η Βουλή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανηγυρίζουν… για την παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική για Παππά: Τα email που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της CCC στο στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι κινήσεις-ματ του Σταύρου Κελέτση στην Προανακριτική Επιτροπή

Προανακριτική – Βερύκιος: «Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία» έλεγε ο Κοντομηνάς μετά το ραντεβού με Καλογρίτσα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Ο Καλογρίτσας «καίει« τον Παππά: «Πατρονάρισε το διαγωνισμό, γνώριζε τις προσφορές»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Νέες «βόμβες» Καλογρίτσα για Παππά, Αρτεμίου και ΜΜΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom