Η βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ., Ολγα Κεφαλογιάννη, στη συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εκτιμά ότι οι λύσεις είναι επί θύραις, είναι απολύτως αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα της κυβερνώσας παράταξης και δηλώνει ρητά ότι η χώρα γίνεται ένας δελεαστικός προορισμός για επενδύσεις, ενώ το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει έρθει για να μείνει… Παράλληλα, σημειώνει ότι οι παθογένειες στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι πολλές και είναι διαχρονικές.
Κυρία Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να μας κάνετε μια συνοπτική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου τους πρώτους αυτούς έξι μήνες. Είστε ικανοποιημένη;
Το κυβερνητικό έργο, όπως ξέρετε, κρίνεται σε βάθος τετραετίας. Προφανώς, όμως, οι πολίτες τους πρώτους αυτούς μήνες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία που ακολουθεί πλέον η χώρα. Υπάρχει ακόμα μεγάλος και δύσκολος δρόμος μπροστά μας, είναι όμως σαφές πως το νερό έχει μπει στο αυλάκι… Δεν θα σταθώ στις δεκάδες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση τηρώντας πιστά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Θα επισημάνω, όμως, πως ήδη η βασική μας προεκλογική δέσμευση για μείωση της φορολογίας γίνεται πράξη. Οι πολίτες ήδη βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται, οι συνταξιούχοι για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουν αυξήσεις, οι νέοι βρίσκουν δουλειά. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, η πορεία της οικονομίας κρίνεται ουσιαστικά από τις αγορές. Η έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τη χώρα και αυτό φαίνεται τόσο από το γεγονός ότι οι προσφορές έφτασαν στα 18,8 δισ. ευρώ όσο και από το χαμηλό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 1,911%. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Η χώρα γίνεται ένας δελεαστικός προορισμός για επενδύσεις, ενώ ενισχύεται και η βιωσιμότητα του χρέους. Ολα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση με τους εταίρους για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι που, αν επιτευχθεί, τότε θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις.
Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Για παράδειγμα, υπάρχει το μεταναστευτικό, με την αντιπολίτευση να σας κατηγορεί για έξι χαμένους μήνες και την κοινωνία τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα να βρίσκεται σε αναβρασμό.
Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή πως το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει έρθει για να μείνει… Επισημάναμε, μάλιστα, πως δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό, και σε κάθε περίπτωση η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Πράγματι, η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν βοήθησε, γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την ανασύστασή του, με τελείως όμως διαφορετική δομή και λογική λειτουργίας. Οι βασικές όμως πολιτικές κατευθύνσεις δεν έχουν αλλάξει. Ξεκινήσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου, προχωρούμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανακούφιση των νησιών με τη μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές. Ο πρωθυπουργός με συνεχείς επαφές στο εξωτερικό επιδιώκει μια ευρεία συναίνεση, αλλά και μια πιο ενεργή ευρωπαϊκή παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω πως η πολιτική σπέκουλα και οι μικροκομματικές λογικές δεν χωρούν στο μεταναστευτικό, σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Και, φυσικά, θέλω να στείλω ένα μήνυμα πως όλοι μας πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας στα νησιά που έχουν σηκώσει ένα τεράστιο και δυσανάλογο βάρος τα τελευταία χρόνια.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Επειδή το μεταναστευτικό συνδέεται και με τα Ελληνοτουρκικά, παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τους τελευταίους μήνες. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου;
Δεν ανησυχώ, γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Γνωρίζω πως είναι έτοιμες να αποτρέψουν και να απαντήσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε πρόκληση. Από την άλλη, ελπίζω η Αγκυρα να κατανοήσει, επιτέλους, πως η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί δεν οδηγεί πουθενά. Εχουμε σε όλους τους τόνους τονίσει πως επιθυμούμε να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας, από εκεί και πέρα απαιτούμε όμως τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική αυτή προκλητικότητα, το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα θετικό για τα συμφέροντά μας, κάτι που φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του κ. Μακρόν όσο και από τις αμερικανικές παρεμβάσεις αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
«Μου κάνει εντύπωση ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο»
Εχουμε σε εξέλιξη την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλο και θα ήθελα να μου πείτε αν πλέον φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικά επιβαρυντικά στοιχεία.
Μετά την κ. Ράικου και τον κ. Αγγελή έχουμε και την κατάθεση του κορυφαίου εισαγγελέα Αθανασίου, ο οποίος καταγγέλλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για σκοτεινές μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης, αλλά και επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο στην παρούσα φάση, μόνο το ότι μου κάνει πλέον ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν διακριτική στάση και αποστάσεις από τον πρώην υπουργό τους, κ. Παπαγγελόπουλο. Ισως να καταλαβαίνουν και αυτοί τι έρχεται.
«Πολλές και διαχρονικές οι παθογένειες στον χώρο του ποδοσφαίρου»
Κυρία Κεφαλογιάννη, ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, φαίνεται πως κατάφερε να έχει τους πάντες απέναντί της…
Κοιτάξτε, οι παθογένειες στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι πολλές και είναι διαχρονικές. Ευθύνες έχουν όλοι. Και το πολιτικό σύστημα, που δεν έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν έπρεπε, και οι παράγοντες, αλλά και μερίδα ακραίων φιλάθλων. Δυστυχώς, στη χώρα μας το άθλημα αυτό αντιμετωπίζεται με οπαδικούς όρους. Πρέπει -και αυτό θα κάνουμε- να το δούμε από την αρχή, συνολικά, να δούμε τι έκαναν οι άλλες χώρες και δεν αντιμετωπίζουν πλέον αυτές τις καταστάσεις και όλοι μαζί -Πολιτεία, κόμματα και παράγοντες- να αποφασίσουμε, επιτέλους, τι ποδόσφαιρο θέλουμε.
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής