Κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ιρλανδός ομόλογός του κ. Μάικλ Χίγκινς, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Χώρα μας στην περιοχή μας, και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές».
Προκόπης Παυλόπουλος: Ο αγώνας της Ελλάδος αφορά και την ΕΕ
Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε, ότι πρέπει να γνωρίζει, πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Παράλληλα, επισήμανε, ότι η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αναφέρθηκε σε απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της ‘Αγκυρας κάνοντας λόγο:
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Πρώτον, για την συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία. Δεύτερον, για την στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, όπως σημείωσε, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και, τρίτον, για την στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο, όπως παρατήρησε, «κατά διεθνή μάλιστα ομολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τις σχέσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας
Κατά την αντιφώνησή του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε, επίσης, τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Χίγκινς για την πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία και αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο φιλίας και συνεργασίας, στο οποίο κινούνται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας.
«Οι δύο Λαοί μας έχουν μακρά ιστορική και πολιτισμική παράδοση Αντίστασης εναντίον κάθε καταπίεσης, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. ‘Αρα, παράδοση ανυποχώρητης και αδιαπραγμάτευτης υπεράσπισης της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, επέκεινα δε των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «αυτή την παράδοση και συμπόρευση των Λαών μας ανέδειξε, εμβληματικώς, η κορυφαία συνεύρεση, στο πεδίο του Πνεύματος, του Μπρένταν Μπίαν και του Μίκη Θεοδωράκη πάνω στο θεμέλιο του εθνικής, κυριολεκτικώς, σημασίας για την Χώρα σας έργου του Μπίαν «Ένας Όμηρος».
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι «Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ιρλανδοί έχουμε αποδείξει, με βάση τα ιστορικά κοινά ιδανικά μας αλλά και με αμάχητα τεκμήρια τους αγώνες μας και τις θυσίες των Λαών μας για να μείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι συμπεριφερόμαστε ως υποδειγματικοί Εταίροι, δοθέντος ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι».
Τέλος, υποστήριξε, ότι αυτά τα ιστορικά κοινά ιδανικά, μας δείχνουν τον δρόμο που πορευόμαστε μαζί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερασπιζόμενοι την ανάγκη Ολοκλήρωσής της, ενόψει της οποίας ιδρύθηκε πάνω στα συντρίμμια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, προκειμένου να μην ζήσουμε, ποτέ πια, την τραγωδία του και τους εφιάλτες του. «Και ο προορισμός μας συνίσταται στην δημιουργία μιας Ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, βασισμένης στις θεσμικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.