Στην κατάθεσή της τον κατηγορεί ότι προσπαθούσε με πολλούς τρόπους να στήσει την υπόθεση Novartis και απαιτούσε την δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ράικου σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάσης Πλεύρη για το αν πήρε εντολή από τον κ. Παπαγγελόπουλο να στείλει στη Βουλή φάκελο με πολιτικά πρόσωπα είπε:
« Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτηση του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κ.Τουλουπάκη. Είχε έρθει η κ.Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε ότι η κ.Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο».
Σε ερώτηση για το αν η κυρία Τουλουπακη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για αυτή τις εντολές Παπαγγελόπουλου είπε: «Εσείς τι λέτε; Στους τρεις μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε εμείς διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρεία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ψάχτηκαν ; Με την παρέμβαση να πάει όπως πήγε το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν λεφτά, εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Novartis. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών. Κι αυτά με ευθύνη Παπαγγελόπουλου».
Κατάθεση – καταπέλτης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου ήταν και η χθεσινή στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Κατονόμασε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» ενώ κατήγγειλε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος της διότι δεν θέλησε να στήσει την πολιτική σκευωρία με φόντο την υπόθεση της Novatis!
Περιέγραψε πλήρως και με στοιχεία το πώς ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με προπομπό φίλα προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδες και δημοσιογράφους, προχωρούσαν σε παρεμβάσεις στη διερεύνηση υποθέσεων και όταν εκείνη δεν ενέδιδε, της ασκούσαν πειθαρχικές διώξεις.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να κατέθεσε πως ήταν εκείνη που «ονομάτισε» τον κ.Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», μιλώντας σε δικαστικούς συντάκτες, καθώς ήταν ένα προσωνύμιο που έλεγε ο ίδιος για αυτόν αστειευόμενος…. και απόρησε πώς η τότε κυβέρνηση τον στήριζε σε αυτές τις μεθοδεύσεις που έκανε σε δικαστικές υποθέσεις.
Η κυρία Ελένη Ράικου ουσιαστικά χθες με την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής φέρεται να… «έραψε γουνάκια» ειδικού δικαστηρίου -όπως σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές- για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας πως ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας, «ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες… ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα».
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πηγές από την προανακριτική, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να κατέθεσε πως δεν προχώρησε άμεσα στην καταγγελία των παρεμβάσεων που έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος γιατί δεν είχε θεσμική προστασία και τον στήριζε το τότε κυβερνών κόμμα. Μάλιστα φέρεται να έχει καταθέσει πως υπήρξε σοβαρή απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Αρειο Πάγο και δεν είχε πού να αναφερθεί, καθώς ακόμα και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να πήγαινε, την κυρία Ξένη Δημητρίου -όπως φέρεται να είπε -ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και δεν υπήρχε η θεσμική προστασία που χρειαζόταν.
Η κυρία Ελένη Ράικου ειδικά για τον κ. Παπαγγελόπουλο φέρεται να κατέθεσε πως εκείνος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. «Επαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τι να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ηταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Οχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες…».
Για δε την επίμαχη υπόθεση της Novatis λέγεται πως η κυρία Ράικου κατέθεσε ότι της απαιτούσε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες και ό,τι δεν το κατάφερε με εκείνη τελικά το κατάφερε με τη διάδοχό της στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όπως αποδεικνύει η ροή των γεγονότων.
Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς ειδικότερα φέρεται να έχει καταθέσει πως τον Φεβρουάριο 2017 την επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και τη ρωτούσε εάν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Νοvartis που ερευνούσε. Τότε ακόμα, είπε, κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν με είχε ρωτήσει κάτι τέτοιο, αφού η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η κυρία Γιάννα Παπαδάκου επέμενε πως… υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Μετά τη δημοσιογράφο με πήρε τηλέφωνο κι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ρωτούσε τα ίδια. Η κυρία Παπαδάκου, τον Μάρτιο, επανήλθε και με ξαναρωτούσε τα ίδια. Οταν της είπα πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για πολιτικό πρόσωπο, με ρώτησε ειδικά για τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Παναγιώτη Πικραμμένο κι άρχισε να της μιλά για ύπαρξη μιας off shore που είχαν ο επιχειρηματίας κ. Παναγιωτάκης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οταν ζήτησε από τη δημοσιογράφο να της φέρει τα στοιχεία που της έλεγε εκείνη της απάντησε πως φεύγω τώρα να στα φέρω… Δεν επανήλθε και την κάλεσα μετά από ημέρες εγώ αλλά και τότε εκείνη απέφυγε να φέρει το οτιδήποτε. Την ίδια στιγμή ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να είπε ότι της έλεγε τηλεφωνικά «ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή;» και όταν του απάντησε ότι «εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής» εκείνος της είπε «Κάτσε και θα δεις»… Τότε η κυρία Ράικου κατέθεσε πως ήταν η στιγμή που αισθάνθηκε πως εκβιάζεται ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και μια σειρά πειθαρχικών της διώξεων. Μάλιστα ανέφερε πως ειδικά μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από δημοσιογράφο, τον οποίο και κατονόμασε, από την εφημερίδα Ντοκουμέντο, ο οποίος την κατηγόρησε πως αποκρύπτει στοιχεία, η κυρία Ράικου ένιωσε πως υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εναντίον της επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκε δε την εισαγγελέα Ελένη Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό…
Εκτός πάντως από ισχυρό βραχίονα του κ. Παπαγγελόπουλου στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο», η κυρία Ράικου ανέφερε ότι υπήρξε και ένα άλλο δημοσίευμα από την εφημερίδα «Δημοκρατία» για μια άλλη υπόθεση με πολιτικό ενδιαφέρον που χειριζόταν και αφορούσε την πώληση ακινήτου της κυρίας Κουράκου στη Σύρο, της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Υπόθεση για την οποία και πάλι της ασκήθηκε μια ακόμα πειθαρχική δίωξη με εντολή του κ. Παπαγγελόπουλου, μια υπόθεση που τελικά απαλλάχθηκε, καθώς ήταν και αυτή μια ανυπόστατη ιστορία με στόχο να κάμψουν το δικαστικό της φρόνημα και να την εκδιώξουν από το δικαστικό σώμα.
Συνολικά η κυρία Ράικου ανέφερε πως έγιναν τέσσερα πειθαρχικά μεταξύ των οποίων και για τον άνδρα της και την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis και όλες αρχειοθετήθηκαν. Ειδικά για το έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς που διαβιβάστηκε σε χρόνο -ρεκόρ από την κ. Τουλουπάκη και εμφανίζει ο γιατρός σύζυγος της κυρίας Ελένης Ράικου να είχε πάρει τέσσερα χρηματικά εμβάσματα από τη Novartis το 2008 και το 2010 (πολύ δηλαδή προγενέστερα της έρευνας που ξεκίνησε το 2017 της υπόθεσης Novartis από τη Δικαιοσύνη) η κυρία Ράικου φέρεται να απάντησε πως οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες. Οπως και ο άνδρας μου, ο οποίος έλαβε 1.000 ευρώ στις 27/9/2010. Το πρώτο αναφερόμενο έμβασμα του 2008 δεν υπάρχει και φέρεται να έχει καταθέσει πως και αυτό το έγγραφο είναι ένα από τα δημιουργήματα του κ. Παπαγγελόπουλου.
Χθες βράδυ, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε μια δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της» την κυρία Ράικου, η οποία, όπως υποστηρίζει, «προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στον βούρκο της» και προαναγγέλλει ότι «μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της, τότε θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει». Η κατάθεση της κυρίας Ράικου συνεχίζεται σήμερα το πρωί.