Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάηκε» κι άλλος προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis

Αποχώρησε το ΚΚΕ από την προκαταρκτική επιτροπή

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» και τους ισχυρισμούς στις καταθέσεις του πρώην υπευθύνου Επικοινωνίας της Novartis Hellaς, Φιλίστωρα Δεστεμπαστίδη «έκαψε» χθες ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης στην Προανακριτική της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Εμμανουήλ Βουλκίδης ήταν εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας, η οποία διατηρούσε από το 1986 επαγγελματική σχέση με τη Novartis. Ελέγχθηκε μάλιστα ως ύποπτος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς μετά από κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» φέρεται πως λειτούργησε ως «πλυντήριο» χρημάτων που έπαιρνε από τη Novartis για διαφημίσεις, αλλά μεγάλο μέρος τους που επέστρεφε πήγαινε σε χρηματισμούς που ήθελε να κάνει η εταιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προανακριτική Επιτροπή, ο κ. Βουλκίδης φέρεται να υποστήριξε ότι ο κ. Δεστεμπαστίδης (τον οποίον δημοσιεύματα έχουν «φωτογραφήσει» ως «Μάξιμο Σαράφη») ήταν εκείνος που του είπε ότι για να παίρνει περισσότερες διαφημιστικές δουλειές της Novartis θα πρέπει να του δίνει προμήθεια. Και έτσι του έδωσε περίπου 400.000 ευρώ που, όπως ο ίδιος είπε, δεν ήταν από «ανύπαρκτες» διαφημίσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη δικογραφία της Novartis γίνεται αναφορά για «διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων, ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια όμως υπήρχε εκεί διαφήμιση». Και δήλωσε ότι οι συνολικά 433.000 ευρώ που έδωσε στον Δεστεμπαστίδη ήταν από τα κέρδη της εταιρίας, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ εικονικά τιμολόγια. Μάλιστα, φέρεται πως αποκάλυψε ότι ο κ. Δεστεμπαστίδης του ζήτησε να κάνουν μαζί μια εταιρία διαφήμισης και προβολής για την οποία διαθέτει τα χειρόγραφα της πρότασης και το draft του συμφωνητικού…

Ο κ. Βουλκίδης φέρεται να ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν είχε ποτέ την οποιαδήποτε συνεργασία ούτε με τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, τον οποίο είχε συναντήσει μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά ούτε με κανέναν άλλο γενικό διευθυντή της εταιρίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η φερόμενη αναφορά του πως ο κ. Δεστεμπαστίδης του πρότεινε σε συνάντηση που είχε μαζί του σε καφέ στους Αμπελοκήπους, συνοδεία προσώπου από τη ΓΑΔΑ που του συστήθηκε ως υπεύθυνος του τμήματος προστασίας μαρτύρων, να γίνει και αυτός προστατευόμενος μάρτυρας. Του ζητήθηκε, όπως είπε, να καταθέσει για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων και όταν αυτός απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό από «προστατευόμενο μάρτυρα» τον κατέστησαν ύποπτο. Επιπλέον, φέρεται να πρόσθεσε πως «όταν εγώ κατέθεσα το υπόμνημά μου στην εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη, εκείνης δεν της άρεσε που κατέθετε στοιχεία εναντίον του Δεστεμπασίδη…». Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Βουλκίδης διέψευσε τα όσα έχει καταθέσει στους εισαγγελείς ο «Μάξιμος Σαράφης», ότι έδινε χρήματα στους Κ. Φρουζή, Ν. Μανιαδάκη ή στους πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο ή Α. Λυκουρέντζο ή Μάριο Σαλμά.

28 αιτήματα συνδρομής

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα για την υπόθεση Novartis και μάλιστα εντείνει το ενδιαφέρον της σε στοιχεία που ενδεχομένως βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών (ή άλλων) αρχών ξένων χωρών. Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, οι εισαγγελείς απέστειλαν 28 αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε χώρες της Ε.Ε. και στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη και οι επίκουροί της ζητούν ενημέρωση για στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς, που ενδεχομένως διατηρούν εκεί πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στο λεγόμενο «σκάνδαλο του φαρμάκου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εισαγγελείς ζητούν στοιχεία που αφορούν την τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis, προκειμένου να διαπιστώσουν αν στην Ελλάδα τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας διατίθεντο υπερκοστολογημένα και σε ποιο βαθμό.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Προανακριτική Novartis: Κυνικές ομολογίες Τζανακόπουλου για την υπόθεση

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Ως ύποπτη καλείται η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

Ανδρέας Ντίνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει… καθυστερήσεις στην προανακριτική για την Novartis

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική Novartis: Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

Δημήτρης Κατσάκος

Λαζαρίδης: Σε πανικό ο κ. Τσίπρας τώρα που ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες στην υπόθεση Novartis

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική για Novartis: Κάλυψη από ΣΥΡΙΖΑ στους εξαφανισθέντες μάρτυρες

Δημήτρης Κατσάκος

Αρειος Πάγος: Νόμιμα τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Μιχάλης Μάρδας

«Μύλος» με την κατάθεση του Μάξιμου Σαράφη: Γιατί δεν έγινε βίαιη προσαγωγή

Evanthia Karra

«Θύελλα» στην Προανακριτική: Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης προστασίας μαρτύρων για «Κελέση»-«Σαράφη»

Evanthia Karra