Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε μετά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Μουζάλας, Κουρουμπλής, Τόσκας, Χαρίτσης, Βίτσας και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, τον αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη, το δήμαρχο του νησιού Μ. Βουρνού, τοπικούς βουλευτές και το συντονιστή του υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγο Κ. Φλώρο. Η κυβερνητική πρόταση επαναδιατυπώθηκε (χωρίς να αναφέρεται ποια ήταν αρχικώς) και προβλέπει:
* Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Χίου και του υπουργείου Ανάπτυξης.
* «Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρου υποδοχής και ταυτοποίησης». Ο πρώην Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην περιοχή Κορακάρη λειτουργούσε μέχρι και πριν από 5 χρόνια ενώ έκτοτε έγιναν έργα αποκατάστασής του. Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του χώρου και ζήτησαν από την κυβέρνηση να την ελέγξει.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
*Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα.
*Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.
*Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου