Οπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη, μέσω Twitter, η συζήτηση για το χρέος είναι δύσκολη ενώ Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ φαίνεται πως έχουν χαώδεις διαφορές για το θέμα της ελάφρυνσής του.
Difficult discussion on #Greek debt tonight during #Euroworking group which still goes on. EU and IMF still miles apart.
— Eleni Varvitsioti (@Elbarbie) May 12, 2016
«Δύσκολη η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος απόψε στο EuroWorking Group, η οποία ακόμα συνεχίζεται. ΕΕ και ΔΝΤ ακόμα απέχουν μίλια», έγραψε.
Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν πως με «σκληρή δουλειά», θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Αισιόδοξος ότι μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Μαΐου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Οπότε στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.
Στο τραπέζι του σημερινού Euro Working Group θα βρεθούν μια σειρά από κομβικά ζητήματα όπως το νέο φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες,τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ταμείο ιδιωτικοποίησεων που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ αλλά κυρίως ο περίφημος «κόφτης», ο αυτοματοποιημένος δημοσιονομικός μηχανισμός διόρθωσης που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τα τρία αγκάθια στο τραπέζι
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί σύμφωνα με το οποίο στην αποψινή συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του προγράμματος και να κλείσει τόσο το πακέτο των 5,4 δισ. όσο και ο προληπτικός μηχανισμός των 3,6 δισ., τα «αγκάθια» παραμένουν και είναι μάλιστα κομβικής σημασίας.
Το πρώτο μεγάλο αγκάθι αφορά το τι τελικώς θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Για να κλειδώσει η συμφωνία με βάση όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το βασικό πακέτο μέτρων πρέπει:
-Να αυξηθεί ο φόρος στην αμόλυβδη κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ.
-Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ να αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ.
-Αύξηση θα υπάρχει επίσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα, τέλη ταξινόμησης, ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση, ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
-Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι αφορά όπως είναι επόμενο το θέμα του «κόφτη» και την οριστική διατύπωση και περιεχόμενο που θα λάβει η σχετική πρόβλεψη. Τα ερωτήματα που μένουν ακόμη ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν από το πώς θα ενεργοποιείται και ποιες δαπάνες θα αφορά μέχρι τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα τίθεται σε κίνηση και το ποιος θα το αποφασίζει.
Ένα βασικό ζήτημα αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα κριθεί για πρώτη φορά εάν υπάρχει χρεία ενεργοποίησης του μηχανισμού.
Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωσε μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup ότι τα στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται ως βάση θα είναι εκείνα της Eurostat, προσδιορίζοντας έτσι εμμέσως τον Μάιο ως το μήνα που θα εξετάζεται η πορεία των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει δεκτό από τους Θεσμούς.
Το τρίτο αγκάθι που θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν είναι άλλο από εκείνο του χρέους.
Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup η συζήτηση για την όποια αναδιάταξη ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει τρία στάδια. Ένα βραχυπρόθεσμο μέχρι το 2018, ένα μεσοπρόθεσμομετά το τέλος του προγράμματος και ένα μακροπρόθεσμο μετά το 2022.
Σύμφωνα πάντως με την DW, οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας, με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα συζητήσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες την προετοιμασία μιας πρότασης για την ελάφρυνση του χρέους.
Η πρόταση θα κινείται με βάση το περίγραμμα που έθεσε το Εurogroup της Δευτέρας, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και άλλα μέτρα από τη δέσμη που ήδη έχει υποβάλει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αναφέρει η DW.
Εντός των επόμενων ημερών το Staff Level Agreement
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ευρωζώνης, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.