Ο υπουργός εξήγησε και το πώς θα πιστοποιείται από τις αρχές ότι οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους.
Όπως εξήγησε θα χρειάζεται να προσκομίζουν δημόσια έγγραφα. «Από απολυτήριο σχολείου, από ασφαλιστικό οργανισμό, από την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και άλλα», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Γεωργιάδης για επιθέσεις σε Πορτοσάλτε: Έχω σοκαριστεί με το μέγεθος του μίσους
«Στην πραγματικότητα όσοι έχουν φύγει μέχρι 33 χρόνια καλύπτονται όλοι, πρόσθεσε. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει έρθει στην Ελλάδα είτε για να σπουδάσει είτε για να εργαστεί είτε για να κάνει στρατιωτική εργασία» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της ψήφου των αποδήμων, και δεν είναι τυχαίο ότι για να περάσει το νομοσχέδιο, έγιναν και κατ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Πότε θα ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε και για το πότε θα ψηφίζουν οι απόδημοι και μολονότι παρέπεμψε στην τελική πρόταση που θα συνταχθεί, επισήμανε ότι «κανονικά η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται προηγούμενες ημέρες από αυτές που γίνεται στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν πρακτικά ζητήματα με διαφορές ώρας κτλ».
Όπως είπε ακόμα από την χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής κατάλαβε οτι υπάρχει βάση συμφωνίας με όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών: «Το ΜέΡΑ25 είχε θέσεις δύο όρους που ήταν αδύνατο να γίνουν δεκτοί: Ο πρώτος να αφορά μόνο όσους έχουν φύγει τα τελευταία 9 χρόνια που θα άφηνε έξω εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και θα ήταν παράλογο, και ο δεύτερος ήθελε να φτιαχτούν πολλές περιφέρειες του εξωτερικού πράγμα αδύνατο καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι θα είναι οι Έλληνες που θα κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν».