Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε θετική την χθεσινή δήλωση της πρώην διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων – όπου διευκρίνισε πάντως ότι εκφράζει τις θέσεις του ΔΝΤ κι όχι της Ευρωτράπεζας. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι δεσμευμένη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω επιστολής που έστειλε προ εβδομάδων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα στις επαφές του με ξένους ηγέτες.
Ο κ. Πέτσας άφησε επίσης αιχμές για τους οικονομικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους και κάτω από τους στόχους που είχε θέσει η Κουμουνδούρου.
Προσέθεσε πως το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει καλλιέργεια ενός πλαισίου ενισχυμένης ανάπτυξης, με έμφαση την προσέλκυση επενδύσεων, αν και αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.
Σημείωσε πάντως ότι ο επιχειρηματικός κόσμος φαντάζει να ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στην αγορά είναι ψηλά.