Μετά τον χθεσινό πρώτο κύκλο επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες και τον τομεάρχη του κόμματος για την παρουσία του στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, η Κουμουνδούρου κατήγγειλε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να «καρπωθεί» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με ειδική αναφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η πραγματικότητα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί πως η απόσταση μεγαλώνει όσο δεν καταφέρνουν να χαράξουν συγκεκριμένη γραμμή αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ένα-ένα τα σημεία της ατζέντας της βάσει σχεδίου, αλλά λίγοι περίμεναν να χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα.
Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι γνωστό ότι αποτέλεσε μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και τίποτα περισσότερο, ενώ σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, είναι γνωστό πως η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει προβλήματα στη ρύθμιση που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύθηκε να τα λύσει όταν γίνει κυβέρνηση για να τη βελτιώσει και αυτό προγραμματίζει να κάνει. Υπενθυμίζεται ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έλεγε πως η Ν.Δ. «πολεμά» τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, δίνοντας και δήθεν ιδεολογικό υπόβαθρο στην αντιπαράθεση, λέγοντας ότι επειδή είναι μέτρο υπέρ των πολλών η Ν.Δ. δεν το ήθελε και θα το καταργούσε.
Με αντίστοιχη αμηχανία αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή είδηση της μη αύξησης των διοδίων στην Αττική Οδό. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος δήλωσε χθες ότι η χθεσινή απόφαση «δικαιώνει πανηγυρικά την αντίσταση και άρνηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου υπουργού» (σ.σ.: εννοεί τον κ. Σπίρτζη). Στην πραγματικότητα, η Αττική Οδός είχε ανακοινώσει επί ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προχωρήσει στην αύξηση που προέβλεπε η σύμβαση και την οποία είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση (0,50 ευρώ σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου 2019). Επειδή όμως σηκώθηκε θόρυβος και το θέμα πήρε διαστάσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε γραμμή και, εκεί που είχε συμφωνήσει την αύξηση, το έπαιξε «αντίσταση» ανακοινώνοντας προεκλογικά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απέτρεπε τις αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού.
Απαντώντας τότε μέσα στη Βουλή σχετικά με δημοσιεύματα που έφεραν το υπουργείο να έχει συμφωνήσει στις αυξήσεις, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι στο τέλος του 2018 η εταιρία είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις της στο υπουργείο, ωστόσο υπήρξε στη συνέχεια επικοινωνία για την αναστολή της αύξησης των διοδίων. «Οπως τότε υπήρξε αντίδραση, υπάρχει και τώρα, και αυτή η αντίδραση δεν αφορά έναν υπουργό ή μια κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με άστοχες συμβάσεις που έρχονται από το παρελθόν και οι οποίες αφήνουν το περιθώριο αυθαιρεσίας σε όποιον ιδιώτη», είχε πει ο κ. Σπίρτζης, αφήνοντας θολό το τοπίο, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν την εταιρία ότι δρα μονομερώς, με τον υπουργό να απαντά μέσα στη Βουλή πως η εταιρία μπορεί να αυξήσει μονομερώς τα διόδια, καθώς κάτι τέτοιο προβλεπόταν από τη σύμβαση.
Υπάρχουν και άλλα θέματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα είχε έτοιμα στο συρτάρι αλλά δεν πρόλαβε να τα κάνει, ενώ η απόφαση που ελήφθη χθες στην Κουμουνδούρου είναι ο κ. Τσίπρας το επόμενο Σαββατοκύριακο να κινηθεί στη γραμμή της σκληρής και ολομέτωπης επίθεσης κατά της κυβέρνησης, χωρίς εξαιρέσεις.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Κατά της μείωσης φόρου στις επιχειρήσεις
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, χθες στον ρ/σ Alpha 98,9 ότι η μείωση του φόρου από το 28% στο 24% «αφορά κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις», χωρίς να εξηγήσει το γιατί, θυμίζοντας την Κατερίνα Παπανάτσιου που δήλωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο την ελίτ των μεγάλων ιδιοκτητών και μόλις βγήκαν τα εκκαθαριστικά φάνηκε ότι η μείωση αφορούσε το 70% των ιδιοκτητών.
Την ίδια ώρα δε που ο κ. Τζανακόπουλος εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «κάνει πολιτική με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ», ρωτά πού θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα για να συμπληρώσει το κενό που δημιουργείται στον δημοσιονομικό χώρο…
Πληροφορίες, πάντως, από τη χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι στο τραπέζι μπήκαν και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, όπου έγινε λόγος για «μνημονιακές ρυθμίσεις κατ’ εντολήν του ΣΕΒ», αλλά και οι εξελίξεις στην υπόθεση της αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά και τη δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, όπως και η υπόθεση του διοικητή της ΕΥΠ, που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα.
«Ηταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε να παίρνει μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά και της μεσαίας τάξης, μετά από οκτώ χρόνια πολύ βαθιάς κρίσης, και βεβαίως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η οποία δημιούργησε έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, με τη ρύθμιση για το χρέος και με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δίνει τη δυνατότητα για την εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων χωρίς προβλήματα», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Από την έντυπη έκδοση