«Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Suddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «η χώρα πρέπει πραγματικά να ματώσει, ώσπου οι πιστωτές ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους, το καλοκαίρι» και σημειώνει ότι «χρήμα υπάρχει μόνο έναντι πόνου». Το ελληνικό δράμα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς έξι χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν οδήγησαν σε αλλαγές προς το καλύτερο. «Σε έξι χρόνια η κρίση δεν έχει λυθεί, αλλά, αντιθέτως, έχει θεσμοθετηθεί – με δραματικές συνέπειες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι χωρίς συμφωνία των πιστωτών η πολιτική στην Αθήνα δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. «Τόσο ετεροπροσδιορισμένη όσο σήμερα δεν υπήρξε η χώρα ποτέ» αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους της, το νωρίτερο το 2018. «Οι υπουργοί Οικονομικών επαινούν την Ελλάδα για το νέο πακέτο λιτότητας – και παραμένουν σκληροί. Όλα αυτά οδηγούν σε μια παράδοξη κατάσταση. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επενδύσει τόσα χρήματα η ΕΕ – και τόσο λίγη εμπιστοσύνη (…) Και χωρίς εμπιστοσύνη στη χώρα ακόμη και οι σκληρότερες και καλύτερες μεταρρυθμίσεις είναι μάταιες» καταλήγει ο αρθρογράφος της SZ.
Για «θετικά μηνύματα από το Eurogroup» κάνει λόγο η Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, το δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται σε διάχυτη αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά στις 24 Μαΐου. «Παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε με αφετηρία το έκτακτο Eurogroup. Ωστόσο, η χρονική διάρκεια των συζητήσεων χωρίστηκε σε 3 φάσεις σε μια προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο περιγράφει ως «σαλαμοποίηση» τον τρόπο που επελέγη για την έναρξη της συζήτησης, σχετικά με το χρέος και επισημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά μέχρι τις 24 Μαΐου, ενδέχεται να αποδεσμευτεί τον Ιούνιο η πρώτη δόση των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Προηγουμένως θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από πολλά εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό. Απομένουν 14 ημέρες σκληρής δουλειάς σε επίπεδο Εuro Working Group για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας στις λεπτομέρειές του, δεδομένου ότι ο διάβολος κρύβεται ακριβώς στις λεπτομέρειες» καταλήγει το δημοσίευμα.
Ο Τζιτζικώστας υποσχέθηκε ενιαίο ψηφιακό σύστημα σιδηροδρομικών εισιτηρίων έως το 2025
«Η αμφίσημη συμφωνία-τούρμπο με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», η οποία κάνει λόγο για «αιφνιδιαστικά γρήγορη» συμφωνία με την Αθήνα για νέα μέτρα λιτότητας. «Γι΄ αυτό υπόσχονται συζητήσεις για ελαφρύνσεις χρέους. Σίγουρα όχι σε ικανοποίηση του Σόιμπλε» επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Επειδή όλοι το ξέρουν και κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι η Ελλάδα ως τώρα μόνο σπανίως έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για αυτό τα λεγόμενα “μέτρα έκτακτης ανάγκης”, τα οποία προβλέπουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει αυτομάτως μεταρρυθμίσεις, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν επιτευχθεί». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους, αλλά το καινούριο είναι ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, συμφώνησαν τελικά να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλά από αυτά που μέχρι τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρούσε σωστά» τονίζει ο συντάκτης και αναφέρει ότι το Βερολίνο ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος – αν θα άνοιγε καν. Από την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, προκύπτει ότι πραγματική παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους με τη μορφή κουρέματος δεν θα υπάρξει, ενώ οι διατυπώσεις, εκτιμάται, είναι αόριστες και επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών. Από την πλευρά της Γερμανίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ικανοποιημένη, καθώς, όπως λένε, όλα αποφασίζονται από κοινού, ενώ η διαδικασία έχει ανοιχτό αποτέλεσμα και σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις χρέους δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το Βερολίνο, καθώς το θέμα του χρέους είναι για τη χώρα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. «Είναι αυτός λόγος για να πανηγυρίζουν οι Έλληνες; Μπορεί το ΔΝΤ να είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη; Πιθανόν τίποτα από τα δύο (…) Μόνο τη νέα θέση για τις ελαφρύνσεις χρέους θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πουλήσει ως πρόοδο» αναφέρει η εφημερίδα.
«Ευχάριστο μήνυμα για την Αθήνα» είναι ο τίτλος της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία σημειώνει ότι η Ευρωζώνη θέλει για μία ακόμη φορά να κάνει παραχωρήσεις για την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Αθήνα θα πληρώσει τα δάνεια εν μέρει αργότερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί και με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, «θα μπορούσαν για μία ακόμη φορά να επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις των δανείων της Ελλάδας», καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι πλέον ορατή η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, ενώ θα γίνει μακροπρόθεσμα συζήτηση για ελαφρύνσεις στο χρέος.
«Το Eurogroup προσελκύει την Ελλάδα με ελαφρύνσεις χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία.