Στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, που ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν επιθετική ρητορική, στο πλαίσιο μιας «μαχητικής αντιπολίτευσης» που ετοιμάζει το κόμμα.
Με την εμφάνισή του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που αναμένεται να ακολουθήσει, ενώ επιχείρησε να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στα θέματα της οικονομίας. Χρησιμοποιώντας οξείς τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο μάλιστα για «έξι ένοχες σιωπές» και «απίστευτο κυνισμό της εξουσίας».
Σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να οξύνει το κλίμα, θυμίζοντας μάλιστα σε ορισμένα σημεία το διχαστικό ύφος που είχε υιοθετήσει την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.
«Δεν είπατε κουβέντα σήμερα για το ασφαλιστικό. Κουβέντα. Οπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Λαλίστατα στελέχη σας λέγανε δεξιά και αριστερά ότι το σχέδιό σας είναι να φέρετε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πού θα βρεθούν τα λεφτά, είναι το ερώτημα, της μαύρης τρύπας στα δημόσια ταμεία;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ως «ψεύτη», επισημαίνοντας ότι δεν στήριξε σε τίποτα την κυβέρνηση.
«Εμένα που διεκδίκησα, εμάς που διεκδικήσαμε, που αγωνιστήκαμε και φτάσαμε μέχρι τέλους, μας είπατε ψεύτες», δήλωσε. Εκανε λόγο για «μεγάλη υποκρισία» στα θέματα της Παιδείας, μίλησε και πάλι για fake news, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει και πάλι στους δρόμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λέγοντας πως «η Δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή. Εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες». Πάντως, διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές στους πρώτους πέντε μήνες, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησε η Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως υποστήριξε, ζητούσε εκλογές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νωπή λαϊκή εντολή και μάλιστα με μεγαλύτερη πλειοψηφία, όπως είπε.
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησής του και άσκησε έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες του τόσο για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα βρείτε μπροστά σας κάποια στιγμή όλα όσα κάνατε και όσα είπατε για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα, λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε τόσο εσείς όσο και η ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματός σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Το έντονο ύφος διατήρησαν και τη δεύτερη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να επαναλαμβάνει τη φρασεολογία που χρησιμοποιούσε και προεκλογικά κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου ουδέτερη. Είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και εκδικητικότητας και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα μας βρει απολύτως απέναντι», υπογράμμισε.
Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να βγει και πάλι στους δρόμους άφησε να εννοηθεί και ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση «μαζί με τα κινήματα των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών σε κάθε αυταρχική και αντιεκπαιδευτική πολιτική».
Πάντως, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομικές ελαφρύνσεις προκαλούν αμηχανία στην Κουμουνδούρου που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει κυρίως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη, όλα θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή που θα έχει το νομοσχέδιο, καθώς, όπως λένε, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ την είχε ανακοινώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές και μένει να φανεί αν από τη νέα ρύθμιση θα ωφεληθούν κυρίως όσοι διαθέτουν ακριβά ακίνητα και όχι η μεσαία τάξη, όπως λένε.
Την ίδια στιγμή, σε τροχιά ανασυγκρότησης αλλά και μετασχηματισμού μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα να παραμείνει αρχηγικό. Η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος αλλά και ο κίνδυνος «πασοκοποίησής» του είναι δυο ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν πολλούς βουλευτές και στελέχη στην Κουμουνδούρου.
Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το νέο οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι το συνέδριο. Εκεί αναμένεται να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις αλλά και το άνοιγμα στην κοινωνία, με εγγραφή νέων μελών.
Από την έντυπη έκδοση