Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση βοσκοτόπια: Ο Κρέτσος απαντά άλλα αντί άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει

Υπόθεση βοσκοτόπια: Ο Κρέτσος απαντά άλλα αντί άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Στα σχοινιά βρίσκεται ο στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά και του Αλέξη Τσίπρα, Λευτέρης Κρέτσος, αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας να ανασύρει την υπόθεση με τα βοσκοτόπια του επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα, που παρουσιάστηκαν με την κάλυψη της προηγούμενης κυβέρνησης, υπεύθυνης για τον διαγωνισμό, ως δήθεν εγγύηση για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, με στόχο να φτιάξει το γνωστό ως ΣΥΡΙΖΑ-Channel.

Σε μία μακροσκελή ανακοίνωση έξι σελίδων, ο κ. Κρέτσος δεν αναφέρει ούτε λέξη για την ουσία της υπόθεσης που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καλύπτει τον πρώην γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε μία ανακοίνωση από την οποία αδυνατεί να κρύψει την αμηχανία και την ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Κρέτσος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να βγει προς τα έξω ότι δήθεν ο κ. Κρέτσος κατηγορείται επειδή έγινε ο διαγωνισμός, προσπαθώντας να αποκρύψουν ότι η έρευνα του εισαγγελέα και το πόρισμα αφορά τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης και δη τους Τσίπρα, Παππά, Κρέτσο για να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι ο κ. Καλογρίτσας, το γνωστό και ως ΣΥΡΙΖΑ-Channel –χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις.

«Τα δημοσιεύματα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρώην υφυπουργό, Λευτέρη Κρέτσο, και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υλοποίησε τη συνταγματική επιταγή της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Αυτό που συνεχίζει να ενοχλεί είναι ότι τελικά διενεργήθηκε διαγωνισμός, το Δημόσιο κέρδισε 250 εκατομμύρια από τις άδειες, οι καναλάρχες πληρώνουν πλέον όσα οφείλουν, οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς διασφάλισαν τις θέσεις εργασίας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις και τι επιδιώκουν, και δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε πίσω σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και ασυδοσίας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κρέτσος επιχειρούν να αποκρύψουν σκοπίμως ότι η έρευνα που είναι σε εξέλιξη δεν αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες γενικώς, αλλά τις πλάτες που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στον επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Κρέτσος – ο οποίος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Μπαμ», είναι βασικός κατηγορούμενος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης – υπεραμύνεται των όρων του διαγωνισμού και ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ότι οι όροι ήταν σκληροί και η προηγούμενη κυβέρνηση αν ήθελε να φτιάξει τη δική της διαπλοκή, δεν θα το έκανε με διαγωνισμό.

Το εισαγγελικό πόρισμα όμως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι όροι του διαγωνισμού παραβιάστηκαν από την Ειδική Πενταμελή Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού που ενέκρινε το αίτημά του στον κ. Καλογρίτσα να φτάσει στο στάδιο του οριστικού υπερθεματιστή. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν διενήργησε όπως όφειλε σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προέλευσης και απόκτησης των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι λίγες ημέρες αφότου η επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η εταιρεία Καλογρίτσας ΑΕ ήταν οικονομικά επαρκής και γι’ αυτό είχε οριστεί και οριστικός υπερθεματιστής, ο κ. Καλογρίτσας ομολογούσε ότι δεν είχε καν τη δυνατότητα να καλύψει τις δύο δόσεις για τη χορήγηση της άδειας που είχε αποκτήσει έναντι 52,6 εκατ. ευρώ. Τότε ήταν που ο κ. Κρέτσος αναγκάστηκε να κηρύξει έκπτωτο τον κ. Καλογρίτσα.

Το πόρισμα του εισαγγελέα εντοπίζει σημαντικές ελλείψεις στον φάκελο Καλογρίτσα, που αποκλείεται κάποιος που ήθελε να κάνει πραγματικό έλεγχο, να μην εντόπιζε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τότε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν δημοσίως αποστάσεις από τους κ.κ. Παππά και Κρέτσο. Το αποκορύφωμα ήταν η εμφάνιση ως εγγύηση τριών αγροτεμαχίων στην Ιθάκη έκτασης 5.029 στρεμμάτων τα οποία τελικά διεκδικούσε ο δήμος Ιθάκης ως καταπατημένα, και η «υπόσχεση» ότι θα κατέβαλε το συνολικό τίμημα επειδή θα δανειζόταν το ποσό από την Attica Βank. Αυτά κάλυπταν οι κ.κ. Παππάς, Κρέτσος και τα μέλη της επιτροπής, προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να πάρει άδεια.

Στο εισαγγελικό πόρισμα σημειώνεται ότι «η ανωτέρω Επιτροπή ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του κ. Καλογρίτσα», ενώ προκάλεσε έκπληξη τότε που η υπόθεση δεν πήρε τη δικαστική οδό αλλά τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Και η πολιτική απάντηση στο παραπλανητικό ερώτημα που βάζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κρέτσος «οι πολίτες πρέπει να δουν αν υπήρξε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου ή όχι» είναι ότι ναι, θα υπήρχε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου αν δεν αποκαλυπτόταν ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε να πληρώσει για την άδεια που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει, καθώς τα χρήματα αυτά θα αναγκαζόταν να τα πληρώσει άλλος για τον κ. Καλογρίτσα, δηλαδή το Δημόσιο που «έσπρωχνε» την υποψηφιότητά του, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες.

Ο «μετασχηματισμός»

Τη μετατροπή του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας σε Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας αποφάσισε χθες το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη. Σε μία προφανώς συμβολική κίνηση, η συνεδρίαση του οργάνου έγινε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Καλογρίτσας: Το Μαξίμου ήξερε για τα 3 εκατ. ευρώ – Tο αποκαλυπτικό email και οι κωδικοί Λευκός Οίκος και White Porscha

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στα… σχοινιά ο Τσίπρας μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Παππά και White House – Απαντήσεις και απολύσεις ζητά η ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο «κόκκινος εργολάβος» γκρεμίζει Παππά και «White House» Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καλογρίτσας «κάρφωσε» Παππά και «White House» βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πολιτικός «σεισμός» μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Ο Παππάς, τα 3 εκατ. ευρώ και το «White House»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα δικαίωση της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ για επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια

Δίωξη στον Λευτέρη Κρέτσο για τα… βoσκοτόπια Καλογρίτσα

Επίσημο: Κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προεκλογική περίοδο ο Λευτέρης Κρέτσος

Ο κύβος ερρίφθη: Στην κυβέρνηση Ρουπακιώτης και Κρέτσος, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ η Αχτσιόγλου