Στο πλευρό του θα βρεθεί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ελευθέριος Οικονόμου, που έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα της ΕΛ.ΑΣ. Οι δύο νέοι «ισχυροί» της Κατεχάκη καλούνται να αντιμετωπίσουν την «καμένη γη και στάχτη» που άφησαν πίσω τους η Ολγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Παπακώστα, όπως επίσης και οι προκάτοχοί τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί τους θα βρίσκεται και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ως αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.
Οι «καυτές πατάτες»
Η ασφάλεια του πολίτη ήταν στην πρώτη θέση της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς στη νέα κυβέρνηση θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα για όλους, ενώ συνιστά προαπαιτούμενο για τη Δημοκρατία. Από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους νέους υπουργούς είναι αυτό του «γκέτο» των Εξαρχείων, της ενεργής τρομοκρατίας και του Ρουβίκωνα. Μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο ένα χρόνο να έχει ενισχύσει τη δράση της στα Εξάρχεια, ωστόσο οι κουκουλοφόροι «κόβουν βόλτες» ανενόχλητοι και κάνουν διαρκώς καταδρομικές επιθέσεις. Παράλληλα, η διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι καθημερινό και ανεξέλεγκτο φαινόμενο, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο οι «γνωστοί άγνωστοι» εκμεταλλεύονται το ιστορικό Πολυτεχνείο και επιτίθενται στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται σταθερά επί της συμβολής των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Την ίδια στιγμή ο Ρουβίκωνας συνεχίζει… ακάθεκτος το έργο του, με τους πασίγνωστους στην ΕΛ.ΑΣ. και στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αντιεξουσιαστές να φτάνουν μέχρι το προαύλιο του Κοινοβουλίου. Σημαντικό θεωρείται και το ζήτημα της τρομοκρατίας, καθώς φαίνεται πως «βράζει» το… αντάρτικο πόλης και υπάρχουν ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Αντίστοιχα σημαντικά θεωρούνται τα θέματα της αυξημένης εγκληματικότητας σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής (σ.σ.: κυρίως στη Δυτική Αττική), αλλά και της υποστελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ., με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μάχιμοι αστυνομικοί να είναι καθημερινά. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η κατάργηση του «ασύλου» και αλλά και η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ που θα δύναται να αντιμετωπίσει -με… συλλήψεις και όχι με… λόγια- τις καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων που ήταν καθημερινότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Σε αρκετές καταδρομικές επιθέσεις οι αντιεξουσιαστές έχουν χρησιμοποιήσει το άσυλο της Νομικής Σχολής Αθηνών αλλά και του Πολυτεχνείου για να «κρυφτούν» και να μη συλληφθούν από τους αστυνομικούς. «Καταφύγιο» μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχουν βρει τα τελευταία χρόνια και οι διακινητές ναρκωτικών και οι αλλοδαποί που κάνουν παρεμπόριο.
Πρωτεύουσας σημασίας είναι και τα ζητήματα στις φυλακές λόγω της ανομίας που επικρατεί σε αυτές (σ.σ.: κυρίως στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού). Τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας βίντεο από… δολοφονίες μέχρι και «χλιδάτα» πάρτι μέσα στις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, ενώ έχει απασχολήσει την Αντιτρομοκρατική και η «μαφία» που είχε διάφορες… δραστηριότητες αλλά εξαρθρώθηκε. Για το τελευταίο θέμα ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του πριν από τις εκλογές πως πρόκειται να είναι πλέον στην «ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Στην Καρδίτσα σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
Ο νέος υπουργός έχει «πράσινο» παρελθόν και ένα από τα σημαντικότερα «παράσημά» του ήταν η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», που έγινε επί των ημερών του το 2002, ενώ είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία των ιστορικών ομάδων «ΔΕΛΤΑ» και «ΔΙ.ΑΣ.» της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σώθηκε από βομβιστική επίθεση στις 24 Ιουνίου του 2010. Ο υπασπιστής του υπουργού, Γιώργος Βασιλάκης, άνοιξε ταχυδρομικό δέμα, το οποίο εστάλη μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων και είχε αποδέκτη τον νέο υπουργό, με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή του.
Ελευθέριος Οικονόμου (αναπληρωτής υπουργός)
Ο αναπληρωτής υπουργός κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας. Ο Ελευθέριος Οικονόμου ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από τον Μάρτιο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2006. Ο ίδιος έχει υπηρετήσει ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε γενικός αστυνομικός διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων. Ενα χρόνο αργότερα προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως τις 17 Δεκεμβρίου 2011, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Το 2012 ανέλαβε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, ενώ στις 17 Μαΐου 2012, κατά το διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
Γιώργος Κουμουτσάκος (αναπληρωτής υπουργός)
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκεται και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, πάντοτε σε άμεση συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Κουμουτσάκος, που μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, στις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε: «Είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος τομέας, πολύ απαιτητικός. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αντεπεξέλθω».
Από την έντυπη έκδοση