Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Τσίπρας μεθόδευσε την… ακύρωση του debate

Τσίπρας στους Financial Times: Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Αυτό που είχε αρχίσει να διαφαίνεται την Παρασκευή το μεσημέρι από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε και δεν επιθυμούσε να γίνει το ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων, στη Διακομματική.

Επισήμως, η αιτία είναι ότι τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε εναλλακτική ημερομηνία, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει η ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί, η 1η Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την 30ή Ιουνίου.

Ανεπισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τη ματαίωση του ντιμπέιτ μεταξύ πέντε πολιτικών αρχηγών, το οποίο δεν επιθυμούσε για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή το επιτελείο του κ. Τσίπρα διέβλεψε ότι θα εξελισσόταν σε μία συζήτηση τεσσάρων εναντίον ενός.

Δεύτερον, επειδή από τη στιγμή που δεν κατάφερε να επιβάλει το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λόγο να συνεχίζει να είναι «θετικός» στο ντιμπέιτ των πέντε, το οποίο από την αρχή αντιμετώπισε ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Εξάλλου, από την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι το επιτελείο του προετοιμάζει διακαναλική συνέντευξη.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ολόκληρη η επιχείρηση απαξίωσης του ντιμπέιτ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με δηλώσεις από τις Βρυξέλλες περί παράλληλων μονολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι που θα συμμετείχαν, ξεκίνησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι ντιμπέιτ μόνο μεταξύ των δύο δεν θα γινόταν.

Στο παρασκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής αλλά και ΚΚΕ είχαν κοινή γραμμή για τη ματαίωση του ντιμπέιτ, θέση που επιχείρησε να αναδείξει πρώτος ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter: «Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝ.ΑΛ., ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ, έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη Ν.Δ. έστω και την ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είχε πει -επί λέξει- μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Προφάσεις εν αμαρτίαις

«Ολα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή», δήλωσε ωστόσο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Ζούλας και εξήγησε: «Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για τη ματαίωση τού ομόφωνα προγραμματισμένου debate για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Μανώλης Οθωνας, σχολιάζοντας την ντρίμπλα της τελευταίας στιγμής από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδηλώσει την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία, «ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας χρειαστεί να μπει στο αεροπλάνο και να γυρίσει απευθείας από τις Βρυξέλλες», όταν πια όλα τα κόμματα είχαν αλλάξει το πρόγραμμά τους, ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ. Οταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες. Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Στη συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ όντως ξανάβαλε στο τραπέζι την 1η Ιουλίου, όταν είδε ότι δεν βρίσκονται εναλλακτικές ημερομηνίες και τελικά θα χρεωνόταν το «ναυάγιο». Ωστόσο, το ΚΚΕ αρνήθηκε καθώς για την ημέρα εκείνη έχει προγραμματίσει την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μετά την υποβολή αιτήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της ημερομηνίας. Η Πέμπτη 27 Ιουνίου, που ήταν μία ημερομηνία που ετέθη επίσης, απορρίφθηκε επίσης από το ΚΚΕ, καθώς έχει προγραμματίσει την προεκλογική του εκδήλωση στην Πάτρα. Η Παρασκευή 28 Ιουνίου απορρίφθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, επειδή η Φώφη Γεννηματά θα βρίσκεται σε περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η Τρίτη 2 Ιουλίου απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Μαγνησία.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακομματική Νάσος Ηλιόπουλος επανέφερε και χθες αίτημα για τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε αυτή τη φορά το αίτημα συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις προηγούμενες συσκέψεις της Διακομματικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θέσει θέματα αλλαγής των όρων του debate, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία στελέχη του δημοσίως μιλούσαν για παράλληλους μονολόγους, χωρίς ουσία κ.λπ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon