Σε επίπεδο προγράμματος αυτό φάνηκε την Παρασκευή όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευθεί σε δύο εβδομάδες. Σε επίπεδο προσώπων, τα χαρτιά του προέδρου παραμένουν «κλειστά» για δύο λόγους:
• Πρώτον γιατί ο ίδιος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα που δεν συνάδουν με τη γραμμή της ταπεινότητας που ο ίδιος τηρεί απαρέγκλιτα.
• Δεύτερον διότι δεν θέλει σε αυτή την κρίσιμη φάση της προεκλογικής περιόδου να υπάρχουν στελέχη δύο ταχυτήτων.
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει σαφές μήνυμα προς όλους ότι δεν θα ανεχθεί δηλώσεις για «υπουργικά κοστούμια» όταν υπάρχει μπροστά η μάχη της 7ης Ιουλίου και το βασικό διακύβευμα που έχει τεθεί είναι αυτοδυναμία της Ν.Δ. ώστε να προχωρήσει η χώρα μπροστά ή περιπέτειες, όταν μάλιστα έχει ψηφισθεί για τις μεθεπόμενες κάλπες η απλή αναλογική.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει σχεδιάσει από τώρα το νέο κυβερνητικό σχήμα, αν και δεν το αποκαλύπτει ούτε σε στενούς συνεργάτες του.
Σύμφωνα με το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της για τα 300 νέα μέλη της στις 17 Ιουλίου και μετά την εκλογή προεδρείου (ενδεχομένως την επομένη), από τις 20 Ιουλίου και για τρεις ημέρες η νέα κυβέρνηση θα αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στις κάλπες και η Ν.Δ. έχει αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει περιθώριο μίας εβδομάδας, δηλαδή από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, καθώς τώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αφοσιωθεί πλήρως στη μάχη της κάλπης και δεν παρεκκλίνει από αυτόν τον στόχο.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ενδείξεις για το πώς και με ποιους σκέπτεται να κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης. Το κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρότερο από το σημερινό και αυτό θα αφορά, κυρίως, όλες τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών (πλην μίας περίπτωσης), ενώ και σε επίπεδο γενικών γραμματειών θα είναι εμφανής η βούλησή του για συρρίκνωση του αριθμού τους. Το Μαξίμου θα έχει πιο ισχυρό ρόλο μεταξύ των υπουργείων, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου και με άμεσες παρεμβάσεις από τον κ. Μητσοτάκη.
Στο υπουργείο Οικονομικών, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει βρει το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επανεκκίνησης της οικονομίας και την εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος που έχει προτείνει η Ν.Δ.
Πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθούν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ., ενώ για τη θέση του υπουργού δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρόσωπο-έκπληξη, εκτός Βουλής. Εχουν ακουστεί ονόματα όπως του καθηγητή κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου ή του κ. Νίκου Καραμούζη, με σημαντική θητεία στον τραπεζικό τομέα, αλλά υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ανασυγκρότησης του κράτους. Η ατάκα ενός πολίτη «Κυριάκο, φτιάξε κράτος» έχει μετατραπεί πλέον σε «εντολή» που ακούγεται στα γραφεία της Πειραιώς. Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα μεταβληθεί σε υπουργείο «Ψηφιακού Κράτους» ή «Παρά τω Πρωθυπουργώ» ενδεχομένως με συγχώνευση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βασική αποστολή τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατικής (χαρτούρας ή και ηλεκτρονικής). Στο επιτελείο του υπουργείου μπορεί να αξιοποιηθούν και στελέχη που βρίσκονται σήμερα στον στενό πυρήνα συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όπως ο κ. Ακης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Σε επίπεδο συμβολισμού μπορεί να τεθεί επικεφαλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός ορίζοντας τον μοναδικό αναπληρωτή της κυβέρνησης που θα «τρέχει» το υπουργείο.
Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα, ενώ σημείο-κλειδί θα είναι ο ρόλος που θα έχει ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η θητεία του οποίου στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται το φθινόπωρο.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερο βάρος, καθώς ένας βασικός άξονας του προγράμματος της Ν.Δ. είναι η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες και η αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων». Είχε ακουστεί όνομα πρώην υπουργού εκτός Ν.Δ., που όμως δεν επιβεβαιώνεται.
Σε ο,τι αφορά τα υπόλοιπα υπουργεία θα αξιοποιηθούν τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ., οι τομεάρχες αλλά και νέοι βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται σε θέσεις υφυπουργών να τοποθετηθούν πρόσωπα από το Μητρώο Στελεχών, που έχουν ξεχωρίσει για την εμπειρία ή την εξειδίκευσή τους.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το μήνυμα του ανοίγματος στην κοινωνία και στο κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτήσει εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής