Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις προκλήσεις της Τουρκίας θα θέσει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 4.30 μ.μ., ώρας Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας, ενώ Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Ο στόχος είναι μέχρι αύριο να συμφωνηθούν οι βασικές επιλογές ως προς τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική ‘Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και πάντως πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.

Για το λόγο αυτό θα σημειώσει πως η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό απαιτείται να εξευρεθούν νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ μέχρι το 2050.

Ως προς την εμβάθυνση της Ευρωζώνης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας.

Θα υποστηρίξει, επίσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Σήμερα:

13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16.30 Έναρξη εργασιών

20.15 Δείπνο εργασίας

Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο

Αύριο:

09.30 Αφίξεις ηγετών

10.30 Συνεδρία για το ευρώ

13.30 Συνέντευξη Τύπου

Η Κύπρος, εν τω μεταξύ, αναμένει να εξεταστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες να εκφράσουν την ετοιμότητά τους να επιβάλουν κυρώσεις στην Αγκυρα. Οι υπουργοί των «28» αποδοκίμασαν την Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, την τουρκική επιθετικότητα και επεσήμαναν την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση στο Λουξεμβούργο για υποβολή προτάσεων με σκοπό τις κυρώσεις κατά της Αγκυρας.

«Μετά την παρέμβασή μας, 23 χώρες υποστήριξαν το αίτημα», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις από το Συμβούλιο. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι ο «πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του» και βεβαίωσε ότι οι απαιτήσεις της Κύπρου θα ικανοποιηθούν. Επίσης, η Λευκωσία εξετάζει με προσοχή το «πυροτέχνημα» της Αγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην Αμμόχωστο με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η Λευκωσία είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την αποτροπή της δημιουργίας τετελεσμένων σε ό,τι αφορά το Βαρώσι».

Ο Τούρκος πρόεδρος και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν επιθετικά στην απειλή της Ε.Ε. για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Αγκυρα από την επιδίωξη των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενος στην προειδοποίηση της Λευκωσίας ότι θα συλλαμβάνονται μέλη του πληρώματος των τουρκικών πλοίων γεωτρήσεων, κοντά στην Κύπρο, είπε ότι «ξένες χώρες δεν μπορούν να συλλάβουν τα πληρώματά μας. Εμείς είμαστε η Τουρκία, δεν φθάνει η δύναμή τους γι’ αυτό».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για μεροληψία των Ευρωπαίων υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στη χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η Ε.Ε. έσφαλε όταν ενέταξε ως μέλος της την ελληνοκυπριακή διοίκηση της “Νότιας Κύπρου” το 2004. Τώρα υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. στο Κυπριακό, συνεχίζοντας το σφάλμα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε το αίτημα για «διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως είπε, «εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και να μοιράσουμε τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μόνο ένα πράγμα θέλουμε, να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού». Ο Τσαβούσογλου συνδέει το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, λέγοντας ότι «μια λύση πρέπει να βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών, να εγγυάται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρκία: «Persona non grata» θα κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Τουρκία: Το νέο ροζ βίντεο που ανάβει… φωτιές στον Ερντογάν – Πολιτικός του Ψευδοκράτους σε πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon