Πριν, ωστόσο, ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο και ίσως κρίνει πολλά για τη συνέχεια της κυβερνητικής παράταξης, οι σύνεδροι έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν, προσδιορίζοντας την κομματική τους ταυτότητα, τις πεποιθήσεις τους, αλλά και το προσωπικό τους προφίλ.
Το ερωτηματολόγιο αυτό θυμίζει αρκετά τη φόρμα ποιοτικής δημοσκόπησης και είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο και τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς που θυμίζει πολύ τις δημοσκοπήσεις που έκανε κάποτε ο επικοινωνιολόγος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Και παρότι δεν έχει υπογραφή, πολλοί στοιχηματίζουν ότι φέρει τη δική του επιμέλεια, αν όχι και τη δική του υπογραφή.
Οι καλόπιστοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια να γνωρίσει καλύτερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την κομματική βάση και την πολιτική αφετηρία των μελών. Οι κακόπιστοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για μια «διαδικασία ελέγχου πολιτικών φρονημάτων» των 2.800 συνέδρων, για να διαπιστωθεί αν η παράταξη κινδυνεύει στο μέλλον από μια πιθανή διάσπαση σαν κι αυτή που χτύπησε τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Το βέβαιο είναι ότι καλόπιστοι και κακόπιστοι θα συμφωνήσουν πως με το ερωτηματολόγιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά δημοσκοπικά στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσει τη στροφή σε βασικές του πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι και η επιθυμία της κοινωνίας, αλλά και της κομματικής του βάσης.
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που τίθενται και αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τη δυσφορία αρκετών συνέδρων και γι’ αυτό θα έχει ενδιαφέρον πόσοι από αυτούς θα δεχθούν να το συμπληρώσουν και πόσοι θα το αγνοήσουν επιδεικτικά, νιώθοντας ότι το κόμμα προσπαθεί να τους φακελώσει ή έστω να αξιοποιήσει πολιτικά τις απόψεις που θα διατυπώσουν.
Κορυφαίο παράδειγμα ερώτησης που προκαλεί υποψίες ή έστω γεννά απορίες στους συνέδρους είναι το υπ’ αριθμόν 11 όπου οι σύνεδροι καλούνται να δηλώσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη θέση: «Η ταξική ανάλυση είναι πλέον ξεπερασμένη, το βασικό θέμα είναι πώς θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα».
«Πρόκειται για ένα ερώτημα που προσπαθεί να στρέψει σαφώς τους συνέδρους υπέρ των αποκρατικοποιήσεων όταν υπάρχει σαφής πλειοψηφία κατά της ιδιωτικοποίησης των εθνικών πόρων, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ», υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσουν και το υπ’ αριθμόν 12 ερώτημα όπου αναφέρεται ότι «η οικονομία λειτουργεί καλύτερα όσο λιγότερο παρεμβαίνει το κράτος και με όση περισσότερη ελευθερία έχουν οι επιχειρήσεις».
«Αν στόχος ορισμένων είναι η στροφή του κόμματος προς φιλελεύθερες απόψεις, δεν θα τα πάμε καλά στο συνέδριο», παρατηρούν σύνεδροι, που δηλώνουν ήδη αποφασισμένοι να μην απαντήσουν στα ερωτήματα, αλλά απλώς να τοποθετήσουν το έντυπο στο καλάθι των αχρήστων.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Με την ίδια καχυποψία αντιμετωπίζονται μια σειρά ερωτήματα με τα οποία επιχειρείται η σκιαγράφηση του προφίλ του μέσου συνέδρου αναζητώντας πολιτικά και βιογραφικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία αυτοπροσδιορισμού, και μάλιστα με λέξεις και επίθετα που δεν έχουν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. «Είσαι αντεξουσιαστής, ριζοσπάστης, πατριώτης, ορθόδοξος ή ελευθεριακός;» καλείται να απαντήσει όποιος βρεθεί από την Πέμπτη στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο, στη φόρμα με τα 48 συνολικά ερωτήματα που διανέμεται ήδη στους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και καλούνται να το απαντήσουν διαδικτυακά.
«Γνώρισε. Πρότεινε. Πες την άποψή σου. Απάντησε στο ερωτηματολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είναι το μότο στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος με το οποίο προτρέπονται όσοι εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση syriza.gr να μαρκάρουν την απάντηση που τους εκφράζει στο πολλαπλών επιλογών ερωτηματολόγιο.
Προς άρση παρεξηγήσεων στη σχετική σελίδα διευκρινίζεται:
«Δεν κάνουμε δημοσκόπηση, δεν αναζητούμε τη δημοφιλέστερη απάντηση, αλλά επιζητούμε θέσεις, προτάσεις, ιδέες, απόψεις και αγωνίες».
Τα αποτελέσματα όμως θα αναλυθούν στατιστικά από το αρμόδιο τμήμα εξάγοντας δημοσκοπικά και πολιτικά συμπεράσματα.
«Διαβάζετε “Αυγή” ή avgi.gr;»
Το ερωτηματολόγιο κοινωνικής και πολιτικής τοποθέτησης ξεκινά με τα γενικά ερωτήματα: «Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;», «Μιλώντας γενικά από τη ζωή που ζείτε σήμερα πόσο ικανοποιημένος/η θα λέγατε ότι είστε;».
Αφού ο συμμετέχων σημειώσει το επάγγελμά του, καλείται να δηλώσει αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και εν συνεχεία αν είναι ή δεν είναι και κατά πόσο σίγουρος για το μέλλον. Στο σημείο αυτό ξεκινούν οι ερωτήσεις κοινωνικού προσδιορισμού, αφού πρέπει κανείς να ορίσει «σε ποια κοινωνική τάξη θεωρείτε ότι ανήκετε;», με το εύρος των πιθανών απαντήσεων να είναι μεταξύ της «ανώτερης» και «κατώτερης» κοινωνικής τάξης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης που επιλέγουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή το πολιτικό ακροατήριο του κόμματος ενημερώνεται από εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς, sites ή social media.
Στην 8η ερώτηση ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις για τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται καθημερινά οι συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τον συντάκτη του ερωτηματολογίου, ο σωστός σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ενημερώνεται από άλλα μέσα πλην των στενά κομματικών. Σύμφωνα με τον συντάκτη του ερωτηματολογίου, δεν υπάρχουν άλλα μέσα πλην των κομματικών, ούτε καν η «Εφημερίδα των Συντακτών»…
Οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι οι εξής: «Αυγή, avgi.gr, left.gr, Στο κόκκινο, syriza.gr, sites τοπικών οργανώσεων». Διότι μπορεί να υπάρχουν και σύνεδροι που ενημερώνονται μόνο από sites κομματικών οργανώσεων. Διότι, ως γνωστόν, αν συμβεί πολύνεκρο τροχαίο, σεισμός ή κάτι άλλο αναπάντεχο μπορεί κανείς να το πληροφορηθεί από το site της Τοπικής Γαλατσίου του ΣΥΡΙΖΑ…
Πόσο δεξιοί είστε;
Ταυτόχρονα οι σύνεδροι καλούνται να αυτοπροσδιοριστούν, σε κλίμακα από 1 έως 7, πόσο αριστεροί είναι, με το 7 να προσδιορίζει τον δεξιό. Διότι, κατά τον συντάκτη, μπορεί να εμφανιστούν και δεξιοί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…
Ταυτόχρονα, στο εν λόγω ερωτηματολόγιο ζητείται να σημειωθεί η διαφωνία ή η συμφωνία σε μια σειρά φράσεων ξεκινώντας από το μαρξιστικό αξίωμα του κομμουνισμού: «Από τον καθένα βάσει των ικανοτήτων του, στον καθένα βάσει των αναγκών του». Διαφωνία ή συμφωνία πρέπει να καταγραφεί και στη φράση «Οι περισσότεροι άνθρωποι που δηλώνουν άνεργοι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αν προσπαθούσαν περισσότερο», αλλά και στο ότι «οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν».
Στο ίδιο πλαίσιο ερωτημάτων οι φράσεις «η πολιτική είναι τόσο μπερδεμένη που άνθρωποι σαν εμένα συνήθως δεν μπορούν να καταλάβουν» και «αισθάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να έχω πραγματική επιρροή πάνω σε αυτά που κάνουν ή σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι» έχουν μάλλον πεσιμιστική χροιά, ενώ εντοπίζεται και το εξής ερώτημα: «Πιστεύετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους, ή ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους;».
Και αφού ολοκληρωθούν τα ψυχολογικά τεστ, οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν το στίγμα τους σε μία κλίμακα από το 1 έως το 7 πολιτικής συμπάθειας ή διαφωνίας με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συν τη Λαϊκή Ενότητα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να χαρτογραφηθούν πιθανές προσεγγίσεις με άλλους πολιτικούς χώρους.
Σε μία αντίστοιχη κλίμακα καλούνται οι ερωτώμενοι να τοποθετηθούν στο ερώτημα: «Εάν υποθέσουμε ότι στην περιοχή σας η κυβέρνηση αποφάσιζε να κάνει μια επένδυση η οποία θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας, αναπλάθοντας παράλληλα την περιοχή σας, αλλά θα συνοδευόταν με σοβαρές επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία πώς θα αντιδρούσατε;».
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα ερωτήματα υποστήριξης ή μη υποστήριξης, καθώς και συμμετοχής σε κινηματικές δράσεις, όπως «δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αυτοοργάνωση των κοινοτήτων για φροντίδα όσων έχουν ανάγκη, προσφορά σε κοινωνικά παντοπωλεία, πρόσφυγες, αντιρατσιστικές ακτιβιστικές δράσεις, πορείες-συγκεντρώσεις και καταλήψεις κτιρίων με στόχο την περίθαλψη, φροντίδα προσφύγων και μεταναστών».
Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται με την καταγραφή των ατομικών μηνιαίων αποδοχών των ερωτώμενων με την κλιμάκωση σε ευρώ να έχει ως εξής: «0-500 ευρώ, 501-800, 801-1.200, 1.201-1.600, 1.601-2.000, 2.001-3.500, 3.501 ευρώ και πάνω». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια κλίμακα θα συγκεντρώσει τις περισσότερες απαντήσεις.
Παραδόξως, οι σύνεδροι δεν καλούνται να δηλώσουν αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα και πόσοι εργάζονται σε γραφεία υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ. Για ευνόητους λόγους…