Ενα μήνα πριν, σε δηλώσεις που έκανε στους «Financial Times», είχε προειδοποιήσει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ και η αποκαλούμενη ως 13η σύνταξη θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο μεταξύ, η Ε.Ε. στην έκθεσή της για την 3η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας περιέγραψε ένα κενό της τάξης του 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,9 δισ.) στο στόχο του 2019, κυρίως λόγω των προεκλογικών παροχών και της ενεργοποίησης των 120 δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Χθες ο κ. Στουρνάρας επανήλθε. Μιλώντας σε επενδυτική ημερίδα τόνισε ότι με βάση τους υπολογισμούς της τράπεζας, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η ΤτΕ βλέπει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. Οσο δηλαδή κοστολογεί και η κυβέρνηση τα μέτρα τα οποία εφάρμοσε από τις 15 Μαΐου, τα οποία θα καλυφθούν από το υπερπλεόνασμα του 0,6% του ΑΕΠ που υπολογίζει ότι θα παρουσιάσει στο τέλος του 2019.
Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο που επίσης έχει αρχίσει να αποδεικνύεται με βάση είναι η αστοχία και του στόχου της ανάπτυξης. Στην Εκθεση της Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε την 1η Απριλίου περιλαμβανόταν η εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης και του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 1,9% του ΑΕΠ. Λίγες μέρες αργότερα στο πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ανάπτυξη για φέτος 2,2% του ΑΕΠ. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο επιβεβαίωσε πολύ περισσότερο την ΤτΕ και πολύ λιγότερο το ΥΠΟΙΚ, καταγράφοντας ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Συγκυριακή ένδειξη ότι η οικονομία έχει αρχίσει την αναπτυξιακή της πορεία είναι η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία έχει την αντανάκλασή της και στην πορεία του πληθωρισμού. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τη Δευτέρα, ο ΔτΚ κινήθηκε με ρυθμό 0,2% τον Μάιο έναντι 1% τον Απρίλιο. Το χειρότερο είναι ότι, εκτός από το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, υποχώρηση στο 0,2% (από 0,5% τον Απρίλιο) είχε και ο «σκληρός πυρήνας» του πληθωρισμού, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, δηλαδή η σταθμισμένη διακύμανση των τιμών χωρίς να υπολογίζονται τρόφιμα και καύσιμα.
Στουρνάρας: Απαραίτητη η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε στην ομιλία του ότι, παρά τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο επενδυτικό κενό.
Οπως είπε, προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου