Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόγνωση η κυβέρνηση: Οι δημοσκοπήσεις και τα fake news του Μαξίμου

Συναγερμός στο Μαξίμου για τις αποδοκιμασίες στελεχών και τη γκάφα Λοΐζου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε διαρκή προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, σε σχέση με την πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων, επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για να μηn καταρρεύσει το ηθικό του κομματικού μηχανισμού και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Την επίθεση του κ. Τσίπρα στις εταιρίες δημοσκοπήσεων για «πολιτική απάτη» ακολούθησε η δημοσιοποίηση «fake news» που παρουσιάζει ως «δημοσκόπηση του Eυρωκοινοβουλίου» έρευνα της εταιρίας Kappa Research που δημοσιεύτηκε στο Εθνος της Κυριακής στις 10 Φεβρουαρίου και έφερνε τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, (η μόνη εταιρία μαζί με τη VOX POP ANALYSIS, που τον Ιανουάριο παρουσίασε έρευνα που έφερε τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. μόλις στο 2,6%).

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν ούτε «μυστικές μετρήσεις» ούτε «μετρήσεις της πρεσβείας» ούτε «έρευνες μεγάλων εταιριών» που να μπορούν να στηρίξουν το ψευδές επιχείρημα περί μη πραγματικής, μεγάλης διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις που έρχονται από το εξωτερικό από εταιρίες που έχουν την εμπιστοσύνη διεθνών οργανισμών, καλό θα είναι να γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες ότι δεν υπάρχουν οργανισμοί ή εταιρίες που να διεξάγουν αυτόνομα έρευνες στην Ελλάδα.

Και αυτές οι έρευνες διεξάγονται από τις ελληνικές εταιρίες που πληρούν τα κριτήρια και ακολουθούν τους κανόνες του ΣΕΔΕΑ. Αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαξιώσει, επειδή δεν βγάζουν αρεστά αποτελέσματα για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Σταθερή συνεργασία με το Eυρωκοινοβούλιο αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς διατηρεί εδώ και χρόνια η ιστοσελίδα «Poll of Polls» (μετάφραση «η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων») που λειτουργεί επιστημονικά και αποτελεί σοβαρή και έγκυρη πηγή για οποιονδήποτε θέλει να γνωρίζει ποια είναι η πολιτική κατάσταση μίας χώρας στην Ε.Ε.

Είναι η ίδια ιστοσελίδα που επικαλούνταν ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2012 και αργότερα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να υποστηρίξει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ.

Σήμερα η ιστοσελίδα «Poll of Polls», σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, δίνει 36% στη Ν.Δ., 25% στον ΣΥΡΙΖΑ, 8% στη Χρυσή Αυγή, 7% στο Κίνημα Αλλαγής, 6% στο ΚΚΕ, 3% στην Ελληνική Λύση, 2% στην Ενωση Κεντρώων, 1% στη ΛΑ.Ε. και 1% στο Ποτάμι.

Είναι αλήθεια, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι η ιστοσελίδα «Poll of Polls» χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε κάθε χώρα, άρα και στην Ελλάδα, για να δημοσιοποιήσει τα δικά της συμπεράσματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο σωστός τρόπος για να γίνεται αυτή η δουλειά, αν δεν παρεμβάλλονται σκοπιμότητες και «fake news» από στοιχεία που σκοπό έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Οπως μπορεί ο καθένας να διαβάσει στην ιστοσελίδα «Poll of Polls», συγκεντρώνονται όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται (πρόσφατες, αλλά και σε βάθος χρόνου) και παρουσιάζεται η σταθμισμένη μέση τάση.

Οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές αφαιρούν το «σταθμισμένη» και κρατούν το «μέση τάση» για να υποστηρίξουν -και με αυτόν τον τρόπο να παραπλανήσουν- ότι δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για τον μέσο όρο των μετρήσεων που είναι γνωστές, έχουν δημοσιευθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αμφισβητήσει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Σάλος για το «White House» του Καλογρίτσα: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Evanthia Karra

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Συνεχίζετε να πολεμάτε την επένδυση με fake news

Tinad

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ – Πού έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Χούντα και… γενίτσαροι

Kon