Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Κοτζιά, στόχος είναι να προασπίσει τις πάγιες θέσεις για τα εθνικά θέματα, αλλά και να χρησιμοποιήσει ως όχημα την πολιτισμική διπλωματία για να εντάξει την Ελλάδα ψηλά στον χάρτη των διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών.
Τετραμερής Συνάντηση για τα Βαλκάνια
Ειδικότερα, την Δευτέρα έλαβε χώρα η τετραμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο σκοπός της συνάντησης ήταν η καλύτερη προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αλλά και η ομαδοποίηση προκείμενου να κατοχυρωθούν ευκολότερα θέματα και θέσεις κοινού ενδιαφέροντος εντός πάντα του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Επίσκεψη σε Νίμιτς για το Μακεδονικό
Την Παρασκευή ο Υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς, όπου θα συζητήσουν την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας αλλά και την πρόοδο στην επίτευξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πάντως διπλωματικές πηγές τόνιζαν με νόημα ότι η υπάρχουσα αστάθεια και πολιτική κατάσταση στην γείτονα χώρα δεν επιτρέπει την επίτευξη άμεσης αισθητής προόδου.
Παράλληλα, επανέλαβαν την πάγια θέση ότι η Ελλάδα επενδύει στην σταθερότητα της ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να αναμειγνύεται στα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος χώρας.
Συνάντηση για Κυπριακό
Συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε θα έχει ο κ. Κοτζιας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να τονίσει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, που αφορούν την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων αλλά και την πλήρη και οριστική απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Λιβύη και Μεταναστευτικό
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Αν και μερικά χρόνια πριν η συγκεκριμένη συνάντηση δεν θα κέντριζε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, η Ελλάδα επιδιώκει υπό το πρίσμα των σύγχρονων γεωπολιτικών εξελίξεων την όσο πιο γρήγορα εφικτή σταθεροποίηση της Λιβύης για λόγους που συνδέονται τόσο με τον τομέα της ασφάλειας όσο και του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών μεγάλης κλίμακας.
Πρώτη Τριμερής Παλαιστίνης, Ελλάδας και Κύπρου
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές η συγκεκριμένη συνάντηση αποσκοπεί να προσδώσει ένα στοιχείο ισορροπίας το όποιο εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα ότι παρά την θεαματική βελτίωση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τις παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.
Εβραϊκές Οργανώσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων της Νέας Υόρκης όπου θα υπογραμμισθεί η καλή πορεία των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.
Τριμερής Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος
Η συγκεκριμένη συνάντηση αν και λαμβάνει χώρα τακτικά και τείνει να αναδεχθεί τα τελευταία χρόνια σε σχεδόν έναν καθιερωμένο θεσμό, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πέρα από την προώθησε θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, η Αίγυπτος αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχό της Ελλάδας και της Κύπρου στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στον όποιο οι δύο χώρες δεν είναι μέλη και η Τουρκία ασκεί μεγάλη επιρροή.
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ισλαμικής Συνεργασίας
Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Ισλαμική Συνδιάσκεψη αποτελεί τον δεύτερο πολυπληθέστερο διεθνή οργανισμό μετά τον ΟΗΕ και έχει μεγάλη επιρροή στα ζήτημα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής μεσογείου.
Λατινική Αμερική, Μέση και Άπω Ανατολή Υπό το Πρίσμα του +G 10
Το G+10 αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία εντάσσεται στην σφαίρα της πολιτισμικής διπλωματίας. Πιο συγκεκριμένα, το πρότζεκτ αποτελεί κοινή προσπάθεια της Ελλάδας και της Κίνας να φέρουν μαζί σε μια διεθνή συνδιάσκεψη τους 10 αρχαιότερους πολιτισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να έχει επαφές με τους ομολόγους του από την Κίνα, την Κορέα, την Βολιβία αλλά και το Ιράκ.